Mopsi so zelo razigrani, prisrčni psički, ki vam s svojimi vragolijami polepšajo še tako turoben dan.
vetstreet.com
Četudi so prijazni do vseh na tem svetu in bolj kot ne, ne vedo kaj pomeni biti agresiven, vas bodo morda ob prvem srečanju pozdravili z nenavadnim laježem. Nato pa vas bodo vseeno sprejeli v svoj dom, kot bi tam živeli že celo življenje. So pravi očarljivci, saj se lahko v njihov prisrčen pogled naravnost zaljubite.
Prepoznavni so po svojih izbuljenih očeh in kratkem smrčku, ki pa jim povzroča kar nekaj respiratornih težav. Njihovi smrčki so potlačeni zaradi česar zelo težko dihajo. Poleti so lahko te težave še občutno večje zaradi vročine in suhega zraka, ker jim to otežuje hlajenje. To pa poteka ravno skozi smrček. Nositi morajo oprsnice, saj jim ob naprezanju pri nošenju ovratnic lahko oči skočijo  iz jamic, za prvotno stanje pa je potreben operativni poseg.
Značilni so tudi po svojem repu, ta je namreč dvakrat zavit kot pri prašičkih, kar zgleda zelo posrečeno. Znano je, da se ob utrujenosti ali slabem počutju njihov rep odvije, ko pa je razigran in vesel, se ta ponovno navije.
mopsi
twitter.com
Mopsi so zelo prijazni do otrok in ni vam treba skrbeti, da bi ga pustili preblizu ali samega z otroci. So sicer zelo ljubosumni in ne bom jim ravno po godu, če se boste preveč posvečali drugim psom a negodovanje ne bodo nikoli pokazali z agresijo. Ne potrebujejo dolgih sprehodov, saj se hitro utrudijo. Zelo hitro se zredijo, zato je treba paziti na njihovo prehrano. Ob prekomerni teži je dihanje tako še bolj oteženo kot sicer, kar pa povzroča hude napore, ki lahko pripeljejo tudi do kapi.
Znani so po močnem smrčanju in včasih prekomernem spuščanju vetrov, zaradi katerih vas lahko spravijo v zadrego pred prijatelji, predvsem pa neznanci.
Prispevek o pasmi si lahko pogledate v spodnjem videoposnetku:

https://www.youtube.com/watch?v=8Kkrmubsgf8