Otrok, ki je bil pred kratkim prijazen in prijeten. Miren in nedolžen.

Potem pa kot da bi ga zamenjala neznana nadzemeljska bitja, za skoraj neznosno bitje. Proti takšnemu bitju pa seveda starši, učitelji in ostali sorodniki pogosto nimajo nobene moči.

Tak otrok je nagnjen k nedelu, glede vsega je najbolj pameten in ima pogosto tudi napade agresije. Kljub vsej tej neznosnosti, nas to bitje še vedno neverjetno potrebuje.

Se še vedno sprašujete kje tiči vzrok in kako se je najbolje spopasti s takim položajem? Za vas imamo nekaj napotkov, kako sebe in otroka voditi skozi tako obdobje.

  • VZROK

Najprej morate prepoznati vzrok, saj če poznate težavo, se z njo tudi lažje spopadete. V najstniških letih se izločanje spalnega hormona seratonina pojavi dve uri pozneje kot pri odraslih. To pa pomeni, da je najstnik utrujen dve uri pozneje, zato je zvečer tudi tako uporniški in ne želi v posteljo.

Hormonsko ravnovesje lahko vpliva tudi na nihanje razpoloženja. Ker možgani človeka v najstniškem obdobju dozorevajo in njihovo področje, ki je pristojno za razum še ni popolnoma izraženo, težje nadzira svoja čustva.

  • SOČUTJE

Puberteta je tisti čas, ko se začne otrok spraševati razna vprašanja. Kdo sem? Kaj bo iz mene? Me bo družba sprejela? Kaj pa ljubezen? Vsa ta vprašanja so logična, saj je puberteta čas globoke negotovosti. Mnogi najstniki zato v skrajnih primerih kažejo znake depresije, pojavijo se tudi motnje hranjenja. Lahko pride do zlorabe alkohola ali nasilje do vrstnikov ali bližnjih.

Pomembno je prepoznati, da je otroku težko in da trpi. Potrebuje ljubezen – tudi v primeru da si je v danem trenutku ni zaslužil ali pa se odzove odklonilno.

  • NE ODMAKNITE SE

Vsak odnos potrebuje vztrajnost. Potrpeti in prenesti je treba tudi neharmonična obdobja. Odstopati ne smete, najmanj pri pravilih. Ljubek otročiček je odšel, prišel je čas vztrajnosti in oblikovanja. To obdobje je pomembno, saj otrok potrebuje pravila. To velja tudi za vas, saj ste se kot starš z leti spreminjali. Treba je izgraditi nov stabilen odnos z odračšajočo osebo.

  • VAJA SPUŠČANJA IZ GNEZDA

Pustite svojim otrokom da zadihajo. Pustite mu, da naredi napake in pozabite na lastno jezo ter razdražljivost.

Ne pustite se spraviti iz tira in svojemu pubertetniku pokažite naklonjenost tudi, kadar se vede nemogoče.

  • SPREMEMBA

Ker pubertetnik doživlja velike spremmebe, se mora spremeniti tudi starševski odnos. Iz starševske osredotočenosti na otroka, iz skupnega preživljanja družinskega časa, se mora razviti nov partnerski odnos očeta in mame.

  • DOBRA STRAN

Otroci, ki uidejo izpod nadzora in so proti vsemu in vsem, so dokaz, da je do tedaj bilo opravljeno dobro starševsko delo. Le tisti pubertetniki, ki jih je obdajala močna ljubezen in samozavest, se lahko vedejo slabo, saj so brez strahu, da bi le to ljubezen izgubili. Strokovnjati tudi poudarjajo, da je laganje otrok normalno, saj s tem najstniki vadijo svoje socialne kompetence.

  • SPROŠČENOST JE POMEMBNA

Vsi pubertetniški vesoljci se nekega dne spremenijo v povsem normalnega in zrelega človeka. Zato morate v tem času dobro poskrbeti tudi zase in istočasno dajati dober zgled!

  • POGOVORI O SPOLNOSTI

Ni nujno, da ima vaš pubertetnik že spolne odnose, a vseeno otrok potrebuje pogovor s staršem o sami spolnosti. Potrebujejo podporo staršev in četudi jih je sram, se jim zdi pomembno, da se o ljubezni in seksu pogovarjajo s svojimi starši.

Kako pa se vi soočate s svojimi pubertetniki?