Na svetu je ogromno različnih pasem psov. Vsaka pasma ima svoj videz, karakter in lastnosti. Če živite v majhnem stanovanju, si težko privoščite velikega psa in ravno zato obstaja ogromno psov, ki celo življenje ostanejo majhni. Mali psi ne zasedejo veliko prostora in zato je z njimi velikokrat lažje.
Pri izbiri pasme je potrebno biti preudaren in izbirati psa ne samo glede na videz, temveč tudi glede na karakteristike psa in glede na pogoje, ki mu jih lahko omogočite.
Da bo izbira lažja, smo vam pripravili seznam majhnih psov, ki vam bodo s svojo prisrčnostjo in posrečenim videzom zagotovo polepšali življenje.
Jazbečar
Ta pasma prihaja iz Nemčije je bila vzgajana za preganjanje jazbecev iz brlogov. Zaradi njihovih kratkih nog, so zelo sposobni zlesti v jazbečeve rove in jih pregnati na plano. Imajo tudi zelo razvit vonj. Še vedno so ohranili nekaj lovskega nagona, odlično pa se obnesejo kot družinski psi.
mali psi
pexels.com
Valižanski ovčar (Corgi)
Corgije so uporabljali za pastirje goveda. Zaradi njihove nizkosti so bili zelo izmuzljivi in se tako spretno izmikali brcam živine. Ta pasma se danes redkokje uporablja v kmetijske namene, toda še vedno jih lahko srečamo v vlogi pastirja ovac ali druge živine. Te prikupni štirinožci izhajajo iz Walesa in so znani po tem, da že celo življenje spremljajo kraljico Elizabeto.
mali psi
pexels.com
Angleški buldog
Angleški buldog, sicer relativno velik pes, še vedno spada med nizke vrste psov. Noge so v nesorazmerju z njihovim trupom in v določenih pogledih spominjajo na žabo. Njihov potlačen obraz jim daje izraz, ki vas skorajda prisili, da se nasmehnete.
mali psi
pexels.com
Francoski buldog
Še ena vrsta, ki spada med majhne pse, kot njihovi angleški bratranci. Ta danes zelo priljubljena pasma pri ljudeh, je izvirno nastala med križanjem buldoga z francosko pasmo, ki je služila lovljenju podgan. Francoski buldogi so največkrat spremljevalci družin, saj so s svojimi vragolijami in mirnim karakterjem več kot primerni za otroke.
mali psi
pexels.com
Mops
Tako prisrčni, da so že grdi ali tako grdi da so že prisrčni? Kakorkoli, mopsi so zagotovo psi, ki spadajo v skupino majhnih psov, primernih za stanovanje.  Izhajajo iz Kitajske. V Evropi so se prvič pojavili v 16. stoletju, ljudje pa so se v njih nemudoma zaljubili.
mali psi
pexels.com
Baset
Ima značilno podolgovato postavo kot jazbečar in tudi podobne značajske značilnosti. Je francoska pasma, ki izvira iz izpeljanke ‘bas’ kar francosko pomeni ‘nizek’. Znani so po svojih ogromnih ušesih, ki pometejo vse pred seboj. So bolj leni, zato so več kot primerni za fotelj.
mali psi
pexels.com
Dandie Dinmont terier
Unikatni terier, ki prihaja iz Škotske. Zelo priljubljen kot pes čuvaj ali družinski prijatelj, ki lahko v dobro voljo spravi prav vsakega. V Sloveniji so bolj redki. V tujini so veliko bolj priznani.
mali psi
omlet.de
Škotski terier
Čeprav so si Američani bolj kot ne prisvojili omenjeno pasmo, le ta izvirno izhaja iz Škotske. Škotskega terierja so imeli skoraj vsi ameriški predsedniki in znane osebnosti. Pasmo so uporabljali za lov na podgane, lisice in druge glodavce.
mali psi
pexels.com