Dragocenemu in čudovitemu potovanju lahko rečemo vzgoja otroka, ki lahko prinese tako srečo in veselje kot tudi izzive in skrbi.

Povprečje starosti žensk, ki postanejo mame, se vse bolj viša.

Biti mama, je nekaj kar te zaznamuje za celo življenje!

dotik med materjo in dojenčkom

Znanstveno dokazano je, da se ženske v svojih 30. in 40. letih počutijo veliko varnejše. Bolj verjetno tudi, da so v razmerju in že imajo kariero, hkrati pa so tudi bolj odločne.

Lahko bi rekli, da so “prava leta” za zanositev po 35. letu.

V zgodovini se je nosečnost po 35. letu razumelo za tvegano. Znanost pa odkriva nove pluse, ki so povezani s pozno nosečnostjo. Še pred tem pa je bilo dokazano, da nosečnost po 35. letu starosti, podaljšuje življenjsko dobo. Sedaj pa je dokazano, da porod po 35. letu starosti izboljšuje mentalne sposobnosti matere.

materinstvo

Raziskava je potekala s testi na ženskah v menopavzi. Izvedli so več testov na 830 ženskah. Sodelujoče ženske so testirali na področju načrtovanja, vizualne percepcije, verbalnega spomina, koncentracije in pozornosti.

Ženske, ki so imele prvega otroka po 24. letu so se bolje odrezale pri testih, kjer so reševale probleme, in pri testih, ki so se dotikali verbalnih sposobnosti. Ženske, ki so imele zadnjega otroka po 35. letu, so se bolje odrezale pri testih verbalnega spomina in kogniciji.

Razlog, da se izboljšujejo mentalne sposobnosti matere, je povezan z valom hormonov. Med nosečnostjo imata hormona estrogen in progesteron pozitiven vpliv na kemične procese v možganih in na možganske funkcije. To se še posebej pozna, če je zadnja nosečnost v poznejših letih.

nosečnost in materinstvo

Odločite, kdaj imeti otroka, ni nikoli preprosta. Vsaka nosečnost, zgodnja ali pozna, ima svoje prednosti in slabosti. Najbolj pomembno pa je, da nam je zdrava nosečnost na prvem mestu.