Hobotnice so morske živali, ki so najbolj znane po svojih 8 nogah ali lovkah in njihovi glavi v obliki žarnice. Imajo kar tri srca in modro kri. Za samoobrambo pred plenilci uporabljajo črnilo in zaradi svoje posebne oblike so zelo izmuzljive ter se zlahka izognejo mnogim pastem. So zelo inteligentne morske živali.
Predstavljamo vam še nekaj zanimiv dejstev o hobotnicah.
Opis
Poznamo kar 289 različnih vrst hobotnic. Naziv izhaja iz grške besede oktopus, kar pomeni ‘osem nog’. Hobotnice imajo zelo dober občutek za dotik in njihovi mehanizmi delujejo tako, da skozi usta zaznavajo vse. česar se dotikajo z lovkami.
hobotnice
youtube.com
Tri srca
Da, prav ste prebrali. Hobotnice imajo kar tri srca. Skozi enega se pretaka kri, ki poganja organe, skozi druga dva pa se pretaka kri v možgane. Ko hobotnice plavajo, se srce zaradi katerega delujejo organi ustavi. To hobotnico zelo utrudi, zato so tudi bolj privržene plazenju po tleh kot pa plavanju.
Mere
Hobotnice obstajajo v veliko različnih merah. Najbolj pogoste hobotnice v dolžino merijo od 30 do 90 centimetrov, težke pa so od 3 do 10 kilogramov.  Našli so že hobotnico, ki je na tehtnici pokazala 272 kilogramov in merila kar 10 metrov. Najmanjša vrsta hobotnice pa meri 2,5 centimetra in tehta le 2 grama.
Življenski prostor
Hobotnice živijo v oceanih po vsem svetu. Večina je pelagičnih kar pomeni, da živijo blizu obale v lupinah, koralnih grebenih… Nekatere vrste živijo na področju tal na sredini oceanov.
hobotnice
nymag.com
Navade
Hobotnice so bolj samotne živali, vendar se občasno soočijo tudi z drugimi hobotnicami. Nekatere hobotnice lovijo svoj plen ponoči, druge pa le ob zori ali mraku. Ko so preplašene sprožijo črnilo v svojega napadalca. To povzroči, da ga zaslepijo in ga zmedejo ter si s tem pridobijo dovolj časa za pobeg. S črnilom pa prav tako izbrišejo vse svoji sledi o smeri pobega. Hobotnice lahko menjajo barvo in se zlivajo z okolico, kjer se nahajajo. Lahko se spremenijo v modro, zeleno, sivo, rožnato ali rjavo barvo.
Prehrana
So mesojede morske živali, kar pomeni da se na njihovem jedilniku znajdejo dobrote kot so školjke, škampi, jastogi, ribe včasih celo kakšna ptica. Hobotnice svoj plen skušajo nadvladati tako, da se povzpnejo nadenj in ga nato z lovkami pospravijo v usta.