Ko se odločite za sprejem mucke v svoj dom je pomembno, da pri tem poskrbite za vse potrebe v njenem življenju. Zdrava hrana in čist prostor za opravljanje potreb sta zelo pomembni stvari pri mačkinem zdravju in udobju.
Preden se odločite ali res želite novega člana družine dobro premislite, kajti mačke potrebujejo pozornost in ljubezen. Pri vzgoji mucke poskrbite, da jo vzgojite prav.  Če boste vse to storili, boste imeli skoraj zagotovo novega prijatelja, ki bo vesel, zdrav in vas bo razveseljeval vsak dan znova.
maček
pexels.com
Pazite pri hrani
Dajte svojemu mačku kvalitetno hrano. Pomembno, da dobi vse potrebne hranilne snovi za rast in razvoj. Hrana iz konzerve in briketi so v redu, saj so namenjeni prav mačkam. Trda hrana poskrbi, da ima mačka čiste zobe, vendar je pomembno, da ta vsebuje živalski protein. V primeru, da niste prepričani o tem kaj postreči svojemu mačku, se posvetujte z veterinarjem. Ti vam bodo pomagali pri izbire pravilne hrane za vašo vrsto mačke. Pri vsem tem poskrbite, da bo imela vedno dovolj sveže vode.
Varnost
Pri sprejemu novega mačka v vaš dom mu morate dati določeno ime. Nato mu nadenite ovratnico na kateri, naj bo obesek z njegovim imenom na sprednji strani ploščice, na drugi strani pa vaša telefonska številka, v primeru da se vaš maček izgubi. Preden ga prehitro začnete spuščati na dolga potepanja zunaj poskrbite, da bo najprej vaša mačka dobro udomačena in ste prepričani da dobro pozna svoj dom. Tako bo vedno znala najti pot domov.
maček
pexels.com
Higiena
Eden od korakov, ki ga boste morali opraviti je, da svojega mačka naučite uporabljati potrebe na določenem mestu v stanovanju ali hiši, ki ga določite sami. To je relativno lahek proces. Ko mucka pripeljete domov, ga zadržite na manjšem prostoru s hrano, vodo in prostorom za opravljanje potrebe. Mačke imajo v svojih genih, da se grejo potrebo nekam kjer je čisto, zato se bo čisto možno kar sama odpravila na mesto, ki ste ji ga za to namenili.  Kasneje ga izpustite, da se premika in spoznava tudi z ostalimi prostori, vendar je priporočljivo, da mu na začetku postavite mačji wc nekam, kjer se najbolj zadržuje in ne tam kjer vam najbolj ustreza. Tako se bo mačka dejansko navadila opravljati potrebe na mačjem stranišču. Sčasoma ga prestavite na željeno mesto.  Poskrbite, da bo pesek vedno čist.
Udobje
Namestite vaši mački kar najbolj možno udobno mesto, kjer bo lahko počivala in opravljanja rutinsko čiščenje dlake. Naj bo to le njen prostor, kamor se odpravi na počitek in si želi preživeti nekaj trenutkov sam. Taki prostori so lahko v kotih sobe, če pa ste bolj na tesnem s prostorom si bo vaš maček sam izbral prostor, kjer mu najbolj odgovarja. Vse kar morate storiti vi je, da mu omogočite blazino ali odejico.  Mačke obožujejo praskanje in zato je zelo dobro, da jim privoščite mesto ali predmet po katerem lahko praskajo. V vseh bolje založenih trgovinah za živali lahko kupite praskalnik, ki je lahko lepa dekoracija v stanovanju.
maček
pexels.com
Posvetite ji čas
Ukvarjajte se z svojo mačko. Ni dovolj, da ji le kupite igračo in jo potem pustite, da se z njo igra sama. Posvečajte se ji in se igrajte z njo kadarkoli utegnete.  Posvečanje časa mački zelo pripomore k razvoju njenega razmišljanja in tudi karakterja.  Če je vaš maček zares inteligentn in pripravljen na učenje, ga lahko naučite tudi kakšen trik kot pri psu.