Podnebni begunci iz Arktike

Prisrčni polarni medvedi izginjajo z našega planeta.

Polarni medvedi, največji medvedi na svetu in zloglasni plenilci so vedno bolj na vrhu lestvice najbolj ogroženih živali. Živali kot so nosorogi, so žrtve lokalnih divjih lovcev in človeških posegov, polarni medvedi pa so bolj ogroženi zaradi svetovnih emisij toplogrednih plinov.
Polarni medvedi, ki tehtajo približno 500 kg, so preživeli tisočletja in se potikali po robovih Arktike. Strpno so čakali na vsakega tjulna, ki pride zajeti dih na površje in ga takrat poskušali ujeti. Arktično segrevanje je dvakrat hitrejše kot kjerkoli drugje na Zemlji, ledu pa vedno bolj primankuje. Medvedi so tako obstali ne določenih delih kopnega, kjer obupano iščejo kakršnokoli hrano, ki bi jim pomagala pri obstoju.
polarni medvedi
pexels.com
Letos je bilo še posebej slabo, poledica je prišla pozno. Obseg Arktičnega morskega ledu v novembru je bil najmanjši doslej. Hudson Bay je del Arktike, kjer je nekoč bivalo 1200 polarnih medvedov, le ti pa so bili konec meseca novembra še vedno brez ledu.
Nekateri polarni medvedi so postali podnebni begunci, tako jim pravijo domačini v Kaktovitu. Skrbijo za njih, jih hranijo… Njihovo prisotnost pa izkoristijo tudi za turiste, katere skušajo ozavestiti o resnosti problematike polarnih medvedov. Znanstveniki označujejo te suhe in lačne medvede kot zelo ogroženo vrsto. Konkretnejše rezultate in preiskave pa težko opravijo v tako oddaljeni regiji.
Vsi se verjetno strinjamo, da so polarni medvedi predvsem, ko so majhni najbolj prikupne živali. Da jih ohranimo na našem planetu, se moramo potrudit in naredit kar je v naši moči, da zmanjšamo klimatizacijske spremembe.
Za lepši dan si poglejte ta 2-minutni posnetek majhnega polarnega medvedka, ki raste pred vašimi očmi.