Dihajte! Dihajte skozi nos!

Številni ljudje imajo slabo navado in dihajo skozi usta, kljub temu, da je dihanje skozi nos bolj naravno in zdravo. Ljudje, ki dihajo skozi usta, so bolj nagnjeni k obolevanju. Ko dihate skozi usta, med njimi in pljuči ni ničesar kar bi filtrilaro zrak, posledično pa do pljuč zlahka pride prah in umazanija. Do pljuč s tem pripeljete tudi hladen zrak, ki pa lahko vodi do vnetja dihal. dihanje skozi nosDihanje skozi nos izboljša zmogljivost porabe kisika. Skozi nos se namreč dvigne molekula plina, ki se tvori v sinusu. Molekula dušikovega oksida pozitivno vpliva na pljučno funkcijo, saj širi žile in z oksigenacijo izboljša kri. Pljuča z izboljšano funkcijo delovanja in oksigenacijo so koristna za vsakega posameznika. Najbolj pa je pomembna pri aktivnih športnikih in bolnikih z kardiovaskularnimi težavami ter pri bolnikih z zmanjšano zmogljivostvo porabe kisika.

dihanje in tek

Vdihavanje zraka skozi nos nam omogoča segretje zraka, ki ga peljemo do pljuč, do 30 stopinj Celzija v samo 100 sekundah. Zrak, ki ga dihamo skozi usta ima bistveno daljšo pot, hkrati pa povečuje tveganje astme.
Dihanje skozi nos fiziološko izboljša relativno vlažnost zraka in poskrbi za čistejši zrak. V hladnih podnebnih razmerah se pojavljajo težave s suho nosno sluznico, to pa povzroča relativno nizka vlažnost zraka. Posledica ni le zunanji zrak temveč tudi ogrevani notranji prostori, ki “sušijo” zrak. Suh zrak v pisarnah in stanovanjih v kurilni sezoni omogoča pojav suhe nosne sluznice. Zavedati pa se morate, da problem ne nastaja samo s spremembo okolja in temperatur, ampak tudi zaradi procesa staranja – zlasti pri ženski populaciji.
Nos nima samo spsobnosti, da ogreva in vlaži zrak iz okolice. Ima tudi sposobnost filtriranja delcev iz zraka. Usta te funkcije žal nimajo.
Za lažje dihanje skozi nos in boljšo jutranjo energijo, vam predstavljamo lahkotno in sproščujočo vajo, ki vas bo napolnila z veliko energije. Jutranji zrak je namreč najbolj poživljajoč za telo. S to vajo pa se lahko postopoma privajate na dihanje skozi nos.

jutranja dihalna vaja

Vsedite se zunaj na prosto. Vzemite si pet minut zase in za svoje telo. Z vrhom jezika se dotaknite neba (tik za sprednjimi zobmi) in počasi vdihutje skozi nos. Preštejte do pet in zadržite za nekaj trenutkov. Zadržite le toliko, da vam bo še vedno udobno. Nato počasi izdihujte. Čas vaje vam bo vaše telo povedalo samo – vztrajajte dokler vam je prijetno in dihanje poteka sproščeno. Po določenem času se boste počutili bolj sproščeni in polni energije.
V primeru, da vas zanima več na to temo, si lahko naročite svoj ogledni izvod revije Medicina in Ljudje.