Psi že vrsto let predstavljajo pomemben del letališkega osebja, saj služijo za odkrivanje eksplozivov in drugih prepovedanih predmetov. Toda nova ekipa terapevtskih psov na istanbulskem letališču ponuja drugačno vrsto varnosti.

Terapevtski psi na letališčih niso novost. Na številnih letališčih po svetu imajo programe, s katerimi terapevtski psi pomirjajo potnike. Medtem ko mnogi od teh programov vključujejo tedenske obiske, ima letališče v Istanbulu zdaj pet certificiranih terapevtskih psov kot uradno zaposlene.

Terapevtski psi na istanbulskem letališču

Po poročanju Associated Pressa psi delajo med potovalnimi urami od 10. do 16. ure, čeprav se njihove ure lahko prilagodijo glede na temperament psa. Vsakemu psu je dodeljen skrbnik, ki skrbi za psa in omogoča interakcijo s potniki.

Eden od skrbnikov Volkan Gul ima border collieja po imenu Alita. Povedal je, da je Alita zelo priljubljena na letališču, saj jo ljudje ves čas božajo, kar jim pomaga, da se sprostijo pred potovanjem.

Kaj je terapevtski pes?

Terapevtski psi so psi, ki so usposobljeni za nudenje čustvene ali fizične podpore ljudem. Po podatkih AAHA lahko čustveno podporni psi pomagajo ljudem z nudenjem družbe, pogosto pomagajo pri depresiji, anksioznosti in določenih fobijah. Vendar pa niso usposobljeni za izvajanje specifičnih nalog.

Zgodovina terapevtskih psov na letališčih

Po podatkih letališča San Jose Mineta International se je prvi program terapevtskih psov na letališču začel po slavnem 11. septembru. Letališki skrbnik je pripeljal svojega usposobljenega terapevtskega psa Oriona, da bi pomagal umiriti potnike in zaposlene na letališču, ki so bili zaradi katastrofalnega napada na New York pod stresom. Orion je bil zelo priljubljen in program na tem letališču se še danes nadaljuje z 42 psi, eno mačko in enim zajcem.

Katera letališča imajo terapevtske pse?

Po podatkih Vane Researcha se je leta 2020 na 72 letališčih v ZDA izvajalo programe s terapevtskimi psi. Vendar psi niso edine terapevtske živali. LiLou je prvi terapevtski pujsek na svetu, ki je leta 2017 delovala na letališču San Francisco Internacional.

Programi terapevtskih psov obstajajo na številnih letališčih v ZDA, vključno s programom Welcome Waggin na letališču Tulsa International, K9 Crew na letališču Dallas-Fort Worth International, Pets Unstressing Passenegers (PUP) na letališču Los Angeles International, Canine Airport Therapy Squad (CATS) na letališču Denver International in Wagging Tails Brigade na letališču Philadelphia International.

Čeprav je ekipa na letališču v Istanbulu prvi program terapevtskih psov na letališču v Turčiji, obstajajo podobni programi tudi drugje v Evropi. Kot primer Essex Therapy Dogs na letališču v Londonu.

Učinki terapevtskih psov na potnike

Strokovnjak za vedenje psov in trener, Murat Cengiz Koca, ki spremlja pse po letališčih, je povedal, da so živali usposobljene, da ne reagirajo na zvoke ali različne ljudi. »Psi, ki smo jih izbrali tukaj, so šli skozi enoletni proces in usposabljanje. Danes so tukaj, ker so bili uspešni,« je dejal.

Cindy Yorgason, ki s terapevtskimi psi na letališčih deluje že več let, je dejala, da je osebno videla, kako živali lahko zmanjšajo stres pri potnikih. »Imeli smo ljudi, ki so imeli strah pred letenjem in samo dejstvo, da so psi sedeli z njimi, jim je znižalo krvni tlak in jih sprostilo. Vsi zaposleni, stevardese, piloti, ni važno kdo, vsi radi vidijo pse in občutijo malo olajšanja.«

Slika je simbolična.

Na istanbulskem letališču so terapevtski psi postali pomemben del osebja, ki pomaga zmanjšati stres in anksioznost pri potnikih. Zaradi pozitivnih povratnih informacij potnikov želijo povečati število psov iz pet na deset. Interakcija med ljudmi in živalmi dokazano deluje blagodejno na duševno počutje, kar je še posebej pomembno v stresnih situacijah, ki jih za nekatere predstavlja potovanje z letalom.

Avtor: M.B.

Vir: deseret.com; reuters.com, Youtube

Vir slik: Freepik