Telovadba. Načrtovali ste, da se boste danes zbudili eno uro bolj zgodaj in v miru potrenirali. A realnost je drugačna. Budilko ste spet ugasnili in raje še malo zadremali. Ostalo vam je samo 10 minut časa. Pa je to sploh dovolj za telovadbo? Kaj če bi vse skupaj kar preskočili? Je kratka vadba lahko učinkovita ali samo zapravljate čas?

Znanstveniki: 10 minut telovadbe je boljše kot nič

Sodeč po znanstvenih raziskavah je 10 minut dolga vadba izjemno učinkovita. Pozor, ne samo za telo, ampak tudi za možgane. Rezultati najnovejše študije celo kažejo, da lahko kratke vadbe izboljšajo celo vaš spomin – tako se boste naslednjič morda celo spomnili, da nastavite še kak dodaten alarm in se boste zbudili pravočasno za jutranjo vadbo.

Študija je bila objavljena v znanstveni reviji Proceedings of the National Academy of Sciences in kaže, da samo 10 minut lahke vadbe dnevno prinaša veliko razliko, predvsem kar se tiče spomina in tudi povezave med različnimi deli možganov.

Jutranja telovadba prinaša številne koristi.
Jutranja telovadba prinaša številne koristi.

Kaj so preučevali?

Ameriški in japonski raziskovalci so pod drobnogled vzeli 36 odraslih in preučevali aktivnosti njihovih možganov takoj po kratki vadbi – ta je bila lahkotna (hoja ali joga). Da bi ugotovili, kako je na njihove možgane vadba sploh vplivala, so jim pred tem pokazali slike vsakdanjih predmetov. Po opravljeni aktivnosti so jih prosili, da se skušajo spomniti nekaj teh podob. Raziskovalci so ugotovili, da je hitra vadba neprimerljivo izboljšala nevronsko komunikacijo med delom možganov, ki hrani spomine, in delom, ki spomine prikliče.

Telovadba ne prinaša le izklesanega telesa, ampak tudi zdravje.
Telovadba ne prinaša le izklesanega telesa, ampak tudi zdravje.

Telovadba se izplača

Bistvo raziskave torej kaže na to, da se na dolgi rok tudi kratkotrajna vadba izplača. Jasno je namreč, da tudi ta pomembno vpliva na delovanje možganov. Michael Yassa, avtor študije s kalifornijske univerze, pravi, da je spodbudno spremljati, kako vse več ljudi s pomočjo različnih naprav beleži svoje aktivnosti. Pa tudi če to pomeni, da le štejete korake. Tudi kratka obdobja hoje čez dan lahko izboljšajo vaš spomin in kognitivne sposobnosti.

Vseeno kdaj pa kdaj telovadite dlje

Seveda pa to ne pomeni, da telovadite le 10 minut. Če imate čas in vas to osrečuje, potem ni nobenega razloga, da ne bi v telovadnici preživeli cele ure. A takrat, ko si komaj lahko utrgate minutko ali dve časa zase, je tudi kratka vadba izjemno priporočljiva.  Pomagala bo zdravju vašega srca in ožilja ter, kot kaže študija, tudi možganom.