Predelana hrana? Imate radi sladke in slane prigrizke, sladice, sladkane pijače, predelane mesnine, instant juhe in že pripravljene  obroke? Potem nimamo dobrih novic za vas, ker so francoski znanstveniki omenjeno hrano povezali z rakom.

Predelana hrana lahko škoduje vašemu zdravju.
Zaužijte čim manj predelane hrane.

Če jeste predelano hrano, imate več možnosti, da zbolite

Znanstveniki s pariške Sorbone so študijo opravili na 105 tisoč ljudeh in ugotovili, da so imeli tisti, ki so jedli tovrstno hrano, večje možnosti, da so zboleli za rakavim obolenjem.  Rezultati so pokazali, da če se je delež zelo predelane hrane v prehrani povečal za desetino, se je število rakavih obolenj povzpelo za 12 odstotkov. Znanstveniki sklepajo, da se bo zaradi hitrega uživanja zelo predelane hrane lahko zgodilo, da bo obolevanj za rakom v prihodnjih desetletjih še več.

Doslej je bilo sicer znano, da prehrana lahko vpliva na obolenja. Svetovna zdravstvena organizacija je opozarjala, da je prekomerna telesna teža, takoj za kajenjem največja zdravstvena težava, ki jo je mogoče preprečiti.

Ni razloga za paniko

Kljub pričujočim rezultatom pa raziskovalci vseeno pravijo, da študija ni povsem celovita.  Tako je nemogoče nedvoumno trditi, da predelana hrana povzroča raka. Ljudje, ki uživajo veliko takšne hrane, imajo namreč običajno tudi precej drugih navad, ki vodijo v razvoj raka.  Bolj verjetno je, da kadijo, so manj aktivni, uživajo preveč kalorij in tudi jemljejo kontracepcijske tablete.

Strokovnjaki opozarjajo, da je študija svarilo, da moramo jesti zdravo. Kljub temu ne smemo biti prestrašeni, če tu in tam pojemo nekaj predelane hrane, dokler uživamo dovolj sadja, zelenjave in vlaknin.