Družbena omrežja nas neprestano bombardirajo s tujimi veselimi novicami, mi pa samo trdo delamo, opazujemo dež skozi okno ali pa opravljamo gospodinjska opravila in družinske obveznosti.
Takšno sliko o nas in drugih nam daje svet Facebooka, kjer vsi kažejo le svoje najlepše, privlačne in sijoče fotografije. Zato so se danski znanstveniki iz raziskovalnega inštituta sreče odločili, da preverijo, kaj se zgodi, ko abstiniramo od te družbene mreže.
Za potrebe raziskave so anketirali več kot 1.000 prostovoljcev, razdeljenih v dve skupini, od katerih je ena še naprej uporabljala Facebook, medtem ko se je druga skupina vzdrževala te družbene mreže teden dni.
telefon
telefon
Ljudje, ki ne uporabljajo Facebooka, so komentirali, da so bolj zadovoljni s svojim življenjem. 88 % jih je dejalo, da so se počutili “srečne” medtem ko je ta občutek delilo 81 % anketirancev iz druge skupine. Da uživajo v življenju, je povedalo 84 % vzdržnežev, kar pomeni 75 % uporabnikov Facebooka.
Da so nezadovoljni z življenjem, je izjavilo le 12 % ljudi, ki niso uporabljali Facebooka in tistih 20 %, ki so še vedno aktivni na spletu. Na koncu preizkusa so vzdržneži izjavili, da imajo bolj bogato družabno življenje, manj težav s koncentracijo in da so manj pod stresom.
Vredno je poskusiti! 🙂