Mraz in vlaga, brrrr. Le kdo bi kolesaril v takšnih pogojih. Toda s primerno opremo in nekaj znanja lahko vrtenje pedal postane celoletna aktivnost. Pri tem nimamo v mislih sobnega kolesa.
Razen tistih dni, ko res lije kot iz škafa ali sneži kot na sodni dan, ni razloga, da ne bi sedli na kolo. Še posebej, če ga uporabljate (tudi) za vožnjo v službo. Ni lepšega, kot po kolesarski stezi drveti mimo zastojev na mestnih vpadnicah in v mestnih križiščih. Da skrbi za zdravje, postavo, kondicijo in dobro počutje sploh ne omenjamo.

kolesarjenje v zimskih razmerah

Za kolesarjenje v zimskem času je dobro upoštevati tri glavne nasvete:

  • poskrbite za primerna oblačila;
  • poskrbite za ustrezno opremo in vzdrževanje kolesa;
  • prilagodite vožnjo trenutnim razmeram.
Oblačila za zimsko kolesarjenje
Z oblačili se vse začne in vse konča. Če vas bo zeblo ali če vam bo pretoplo (to se še prehitro zgodi), boste kolesarjenje v zimskih razmerah za vedno zasovražili, zato upoštevajte naslednje nasvete.
  1. Ne oblecite se premalo, a tudi ne preveč. Vaše telo med kolesarjenjem proizvaja toploto in najslabše je, če se pri nizkih temperaturah začnete znojiti. Zato se oblecite tako, da vas bo na začetku rahlo zeblo. Ko se boste ogreli, se bo telo hitro ogrelo in počutili se boste ravno prav.
  2. Oblačite se po principu čebule. Osnovni sloj naj bo sestavljen iz merino volne ali sintetičnih vlaken, medtem ko zunanji sloj oblačil izberite glede na vreme. V hladnem, a suhem vremenu se dobro obnese softshell, medtem ko si je v hladnem in vlažnem vremenu dobro nadeti vodoodporno vetrovko. Izberite takšno, ki je hkrati vodoodporna in omogoča odvajanje odvečne toplote. Poleg tega naj se čim bolj prilega telesu (navadna vetrovka predstavlja nepotreben zračni upor) ter ima nekoliko daljše rokave in zadnji del.
  3. Kolesarjenje v mrazu postane zelo neprijetno, če vas zebe v glavo. Zato je ob zelo nizkih temperaturah pod čelado priporočljiva podkapa s podaljšanim delom, ki hkrati zaščiti tudi vrat. Pri ekstremno nizkih temperaturah (pod -5°C) je priporočljivo uporabiti tudi masko za zaščito dihal.
  4. Tudi premraženih rok si na kolesu ne želite, zato so za zimsko kolesarjenje nujne dobre rokavice. Za začetek so dobre smučarske, a če nameravate pozimi več kolesariti, si vseeno privoščite kolesarske, ki bodo nudile več udobja.
  5. Nazadnje ne pozabite na noge. Za športno vožnjo si privoščite tople kolesarske hlače, če se s kolesom vozite v službo, pa noge pred mrazom zaščitite z dolgim funkcijskim spodnjim perilom. Zelo pomembna je tudi izbira nogavic. Izogibajte se bombažnih, ki vas ne bodo grele, ko bodo vlažne zaradi znojenja, dežja in luž. Pred zunanjo mokroto je sicer možna zaščita z vodoodpornimi kolesarskimi galošami, medtem ko se potenja ne da preprečiti.

 

Priprava kolesa za zimsko kolesarjenje
Zimske razmere, še posebej v primeru soljenih cest in kolesarskih stez, niso prijazne do opreme kolesa. Zato je potrebno redno, ob vsakodnevni uporabi najbolje vsak teden, očistiti kolo in podmazati verižnike, verigo, prestavni mehanizem in druge gibljive dele. Dodatno skrb potrebujejo tudi zavore in zavorni mehanizem.
V mokrem in morda celo v snegu si želite dobrega oprijema pnevmatik. Zato tako kot avto tudi kolo opremite z „zimskimi“ pnevmatikami. Čeprav bodo počasnejše, je priporočljivo izbrati nekoliko debelejše in z bolj grobim profilom. Za boljši oprijem jih z zrakom napolnite nekoliko manj, kot bi jih poleti.
Ob omembi blatnikov se bo vsak pravi kolesar zgrozil, toda pozimi brez njih pač ne gre. Plastični črni, ki se enostavno namestijo in odstranijo, bodo najboljša izbira. Pri zadnjem pazite, da sega čez celotno dolžino ali da ima na koncu privzdignjen „rep“.
Še ena stvar, brez katere v zimskem delu leta ne gre, so kakovostna svetlobna telesa: močna prednja luč, dobro vidna zadnja (rdeča) luč in oranžni stranski odsevniki. S slednjimi boste morda res spominjali na novoletno okrasje, toda varnost je na prvem mestu. Pri prednji luči ne varčujte. Privoščite si čim močnejši LED žaromet s prilagodljivim snopom svetlobe. Preveč v daljavo usmerjen snop je neprimeren za mesta, s preveč široko usmerjenim snopom pa boste imeli težave na odprtih cestah.
Tehnika vožnje
V idealnih razmerah tehnike vožnje ni potrebno spreminjati, a kot vemo, so razmere v zimskem času lahko vse prej kot idealne. Ob robovih ceste se nabira pesek od posipanja, ob sneženju tja naplužijo sneg. Ta se čez dan lahko topi, nato pa se ob sončnem zahodu robovi cest spremenijo v poledenelo past za kolesarje. Če se ne morete izogniti vožnji po cesti, bodite zato pozimi zelo pozorni na nevarnosti, ki prežijo z roba ceste, in ustrezno povečajte bočno razdaljo.
Povečana pozornost je sicer potrebna tudi na kolesarskih stezah, saj se tudi tam znajdejo pesek, sol in druge zimske nadloge. Marsikdaj tudi v obliki nepričakovanega snega, ki ga lahkomiselni lastniki bližnjih stavb med čiščenjem svojega dovoza odmetavajo kar na kolesarsko stezo.
Med vožnjo bodite osredotočeni, a karseda sproščeni. Tako boste najhitreje in najučinkoviteje odreagirali na nepričakovane ovire. Pri vožnji čeznje rahlo dvignite težo s sedeža, saj boste s tem bolje absorbirali sile in ohranili vodljivost kolesa.
​Posebej pozorni bodite še v senčnih predelih, na mostovih, nadvozih in podobnih mestih, kjer gre pričakovati nastanek poledice. In seveda, stalno prilagajajte hitrost in način vožnje trenutnim razmeram.
Naročite si svoj ogledni izvod revije Medicina in Ljudje in si preberite več na to temo!