Je bilo obilno kosilo ali večerja? Ali pa ste se “nažirali” cel dan? Verjetno ste utrujeni in vas napenja, zato je priporočljivo poseči po praviih živilih, ki nam vse skupaj olajšajo. Zelo verjetno je, da jih imate že v hladilniku ali kuhinjski shrabmi. Pa poglejmo, katera so.

 • Čaj za želodec
  Spoznajte meto, komarček in kumino. Najbolje je kombinirati vsa tri zelišča med seboj, saj sprostijo steno želodca in zmanšujejo napihnjenost. V primeru, da imate zgago niso najboljša, saj odprejo pokrovček med želodcem in požiralnikom. Poskusite večkrat v jedilnik vključiti kumino, saj se zaradi njenega učinka maščobne obloge kar trikrat hitreje topijo.

  kumina seme
  Kumina
 • Probiotični jogurt
  Probiotiki so dobre bakterije za naša prebavila, saj jih le ta potrebujejo, da lahko normalno delujejo. Ko se prenajedate, to ne vpliva dobro na njih, ker jih imate manj v telesu. Priporočljivo je, da jih takoj zaužijete nekaj. Poiščite jih v probiotičnem jogurtu, kislem zelju in repi. Pa dober tek!

  domači jogurt
  Probiotični jogurt
 • Temno zelena listnata zelenjava
  Obiščite tržnico in izberite špinačo ali ohrovt. To sta izjemno zdravi zelenjavi, ki vsebujeta obilico blagodejnih hranil in vlaknin. Poskrbeti je treba za prebavni sistem, predno se pojavi kaj hujšega od zgage. Tako kot probiotiki pomagata v trenutku izboljšati prebavo. Zelo dobro vplivata na jetra, ki tako lažje izloča strupe. Torej, po “prekrokani” noči z veliko alkohola v krvi, “mačka” potolažite z zdravim obrokom ohrovta in špinače.

  zelenjava
  Ohrovt
 • Lanena semena
  V tem trenutku potrebujete veliko vlaknin, da vam pospešijo delovanje prebavnega sistema, zato so lanena semena kot nalašč za lahko malico. Pomagajo pri vetrovih, napihnjenosti, zaprtju in driski. Lahko se dodajo enolončnici, juhi ali jogurtu. Za okusnejši obrok, dodajte tudi ostale stročnice, ki vsebujejo vlaknine.

  lan
  Lanena semena
 • Ovseni kosmiči

  Tudi oves pomaga z vlakninami in je odlična hrana za zajtrk, tudi če vas muči zgaga. Po želji jih lahko prej namočite, dodate sadje, ali druge vlaknine. Pomaga tudi pri vetrovih, napihnjenosti in nasploh prebavnih težavah.

  oves
  Ovseni kosmiči

   

  Prepričani smo, da vam bojo recepti polepšali dan. Sprobajte in nam sporočite, ko opazite razliko!

  Če si želite prebrati več, si lahko naročite ogledni izvod revije Medicina in Ljudje!