Prazniki, predvsem decembrski, prinašajo bogato obložene mize, ko se še posebej težko izognemo izvrstni hrani in kapljici alkohola. Zbrali smo nekaj nasvetov, kako jesti in piti po pameti, da vas ne bo januarja bolela glava, ko se boste pogledali v ogledalo ali stopili na tehtnico.

Ne tehtajte se prepogosto

Strokovnjaki svetujejo, da se ne tehtate več kot dvakrat tedensko. To je dovolj, da ostanete na pravi poti in da si dovolite uživati v decembrskih pregrehah. Na tehtnico vedno stopite zjutraj, na prazen želodec.

Začnite dan z miganjem

Jutranja telovadba bo pripomogla k bolj zdravemu prehranjevanju čez dan. Raziskovalci so s pomočjo analize možganov ugotovili, da so se ženske, ki so telovadile zjutraj, čez dan gibale več. Poleg tega so se lažje uprle mamljivim embalažam hrane.

Bodite izbirčni

Če je miza polno obložena in ponuja različne vrste hrane, potem izberite hrano, ki jo resnično obožujete. Če izberete hrano, ki jo imate resnično najraje in je pojeste zmerno, potem je manj možnosti, da boste hrepeneli po pregrehah, ki vas bodo kasneje spravile v težave.

Ne varčujte s kalorijami

Ste razmišljali, da bi ves dan stradali, zato da bi lahko zvečer pojedli več? Slaba ideja, saj ste do večera sestradani in tako še bolj dovzetni za slabe visokokalorične izbire hrane. Čez dan pojejte običajno število obrokov in zagotovo pojejte dovolj zelenjave in sadja, polnozrnatih izdelkov in pustega mesa.

Najdite čas za vadbo

Imate premalo časa, da bi v času praznikov obiskali fitnes ali svojo najljubšo vadbo? Že samo 15-minutna vadba je boljše kot nič. Skačite s kolebnico 15 minut in izgubili boste 190 kalorij.

Ni se treba odreči sladici

Prazniki težko minejo brez okusnih sladic, slastnih piškotov in temu se vam ni treba odreči. A pametno je, da se držite pravila treh grižljajev: uživajte v prvem, privoščite si drugega in uživajte še v tretjem. Tako ste pojedli dovolj, da boste zadovoljili potrebo po sladkem, a ne boste pretiravali s sladkorjem.

Zjutraj po zabavi se izogibajte pretiravanju

Najboljša noč vašega življenje je mimo, zbudili ste se z glavobolom in lačni. Daleč od oči, daleč od srca… Izognite se kuhinji v velikem loku in si privoščite zdrav zajtrk.

Pomaga vam lahko tudi moč misli

Si zaželite nekaj sladkega? Tukaj je preprost trik, ki bo pregnal željo po hrani. Položite palec in prste na roki na čelo, med njimi naj bo nekaj centimetrov. Potapkajte z vsakim prstom po čelu in si recite: “Počakaj!” Vrnite kak telefonski klic, preverite elektronsko pošto in vmes bo hrepenenje po pregrehah izginilo.

Pojejte H2O

Namesto da se na vsak način trudite, da tudi med prazniki vsak dan spijete najmanj 8 kozarcev vode, kar je precej težko, ko ste ekstra zaposleni, skušajte nekaj vode tudi pojesti. Privoščite si zeleno solato z nekaj balzamičnega kisa in nekaj koščki avokada. Hrana z visoko vsebnostjo vode vas bo hidrirala, tako da se bo v vašem telesu vse premikalo hitreje.

Žvečite počasi

Ste navajeni tudi med prazniki jesti hitro? To je recept, da boste v pasu po hitrem postopku pridobili odvečne centimetre. Več kot boste pojedli zraka, bolj boste napihnjeni, zato ponovimo še enkrat: hrano dobro prežvečite in jejte počasi!

Pojejte dovolj kalija

Kalij je hranilo, ki je protiutež soli, zato pomaga zmanjševati vodo v telesu. Na listi živil, ki so bogata s kalijem, so banane, papaja, kivi, jagode in melona. Zraven pa postrezite še malo špargljev in regrata, ki imata diuretični učinek.

banane, kalij
Banane vsebujejo veliko kalija.