Ponovno poudarjamo, da je zajtrk zelo pomemben obrok, ki ga ne smete izpustiti. Pa vendar je potrebno paziti, katere vrste hrane ne smete zaužiti na prazen želodec.
Nekatera živila niso najboljša izbira zjutraj na prazen želodec, tudi če so sicer zdrava. Ker vsebujejo kisline, lahko samo razdražijo vaš želodec in poslabšajo gastritis. Včasih pride tudi do alergijskih reakcij.

prazen želodec

Če ste si izbrali sadje za zajtrk, so boljša izbira jabolko, borovnice, jagode, kaki, maline, slive kakor grenivka in pomaranča, saj le te povečajo kislino v želodcu. Priporočljiva pa je topla limonada.
Ko pa se vam mudi od doma, ponavadi zagrabite banano in jo med potjo pojeste. Banane so sicer bogate s hranilnimi snovmi (magnezij, kalcij), vendar so pri zaužitju na tešče težavne, saj prekinejo ravnovesje dobrih snovi, to pa povzroči motnje prebave, težave želodca, žolča in črevesja.
Rogljiček ob kavi ali čaju? Sliši se odlično, pa vendar se vašemu želodcu ne bo zdelo tako. Pekovski izdelki so skoraj hranilno prazni, poleg tega pa kvas vsebuje bakterije, ki dražijo želodčno sluznico. Po tem vas lahko napenja. Raje si privoščite oves, proseno ali ajdovo kašo itd.
Kar se tiče kave, pa verjetno tega ne slišite prvič. Pitje kave na prazen želodec v prebavilih spodbudi nastajanje klorovodikove kisline, ki vpliva na vnetje želodčne sluznice ali z drugo besedo, gastritis. Jutranja kava tudi zavira razgradnjo beljakovin, kar ravno tako pripelje do napenjanja, zgage, vnetja črevesja in najpomembnejšega, povečuje tveganje za razvoj želodčnega raka. Zamenjajte navado z zeliščnim čajem ali pa kavo spijte po zajtrku, ki naj ne bo rogljiček.
Paradižnik, kumara in paprika izločajo taninsko kislino, ki draži želodec in poslabša stanje želodčnih razjed.
Na prazen želodec se tudi izogibajte alkoholu, kar lahko povzroči hitro opitost navsezgodaj zjutraj poleg vseh negativnih učinkov na vaš želodec in prebavo. Če boste opiti prišli na delovno mesto, bo vaš želodec “za kazen” oddajal neprijeten vonj, ki vas lahko stane delovnega mesta.
Na tešče pa se izogibajte tudi pekoči hrani in sladkim pijačam.
V videu si poglejte, s katerimi sestavinami lahko začnete dan! Dober tek.