Dandanes veliko časa preživimo pred računalniki in telefoni, tudi zvečer se najraje udobno namestimo pred televizijo, ob tem pa zelo trpijo naše oči.
Če delate za računalnikom skoraj cel dan, vam občutek utrujenih oči zagotovo ni tuj. Oči so suhe in razdražene – občutek imamo kot bi v očeh imeli pesek. Stvari, ki jih gledate postajajo vse bolj meglene in prične vas boleti glava.
Ekran
vir: Google
Vse to so simptomi bolezni, ki se imenuje computer vision syndrome ali sindrom računalniškega vida. To je pojav, ki se vse bolj pogosto dogaja v času moderne dobe. Le dve uri pred ekranom sta dovolj, da se izpostavimo tej bolezni.
Na srečo obstajajo rešitve, ki so nam lahko v pomoč. Ni potrebno dosti, da nam bodo oči hvaležne.
Predstavljamo vam 4 preproste načine, ki bodo omilili naprezanje oči.
1. Povečajte si besedilo
Strmenje v droben tekst vas prisili v škiljenje in približevanje obraza k zaslonu, kar vodi med drugim tudi do utrujenosti in glavobolov. Zato si nastavite besedilo v večjem formatu ter uporabite barve, da bo berljivost lažja.
Ekran
vir: Google
2. Veliko mežikajte
Ko gledamo v ekran, pozabljamo mežikati, posledica pa so izsušene oči. Študije so pokazale, da človek za računalnikom pomežikne vsaj petkrat manj, kot če z računalnikom ne dela. Poskušajte čim večkrat mežikati. Dobro je tudi, da na vsako uro za par sekund zaprete oči. Kapljice za oči so prav tako koristne za vlaženje. Uporabite jih, ko začutite pekoč občutek.
Ekran
vir: Google
3. Prilagodite svetlost ekrana
Zaradi premočne svetlobe težje gledamo v ekran. Prilagodite svetlost, da se izognete odsevom iz okolice. Poizkusite tudi z zaščitno folijo, ki jo dobite v vseh bolje založenih tehničnih trgovinah.
4. Pravilo 20-20-20
Vsakih 20 minut se za 20 sekund zazrite v nekaj, kar je oddaljeno 20 metrov. Z rednim prakticiranjem tega pravila, boste ogromno naredili za svoje oči.
ekran
vir: Google
Tudi ti veliko časa preživiš za ekranom? V komentar zapiši, kako se spopadaš z utrujenostjo svojih oči…