Zima vsako leto prinese zanimivo paleto izzivov. Eden od teh je gotovo pridobivanje telesne teže. Velika večina ljudi se v zimskem času zredi, za to pa so različni razlogi.

Evolucijsko gledano prekomerna teža nikoli ni predstavljala resne grožnje našemu preživetju. Medtem ko premajhna teža je. Zato je pozimi naš naravni nagon za ohranjanje telesne maščobe močnejši kot v katerem koli drugem letnem času, saj je hrane v naravi manj.

Slika je simbolična.

Toda ne krivite evolucije, zaradi svoje nezmožnosti držanja novoletne zaobljube. Čeprav raziskovalci pravijo, da je novoletni dan najslabši čas za začetek diete, saj naše telo instinktivno shranjuje maščobo, da prepreči lakoto. Obstajajo načini, kako se izogniti želji po jesti (in jesti in jesti …).

Preprosto zavedanje te evolucijske težnje je prvi korak. Če se zavedate, da hladno vreme naravno spodbuja prirojeno nagnjenost k pretiranemu uživanju hrane, je manj verjetno, da boste pretiravali. Apetit nadzorujte z uživanjem zdrave, prave hrane, hkrati pa se izogibajte živilom, ki spodbujajo apetit, redno telovadite in pazite na vse vidike prehranjevalnega vedenja.

4 načini kako se izogniti pridobivanju teže v zimski sezoni

1. Izogibajte se izdelkom iz bele moke, kot so beli riž, bel krompir, sladkor in sladkarije. Visoko glikemični ogljikovi hidrati dvignejo krvni sladkor in inzulin ter tako povečajo vaš apetit in pospešujejo shranjevanje maščob.

2. Uživajte živila, bogata z vlakninami, kot so sveže sadje, zelenjava, polnozrnate žitarice in fižol. Ta živila zadržujejo lakoto, saj spodbujajo hormon leptin, ki uravnava lakoto in občutek sitosti ter preprečuje, da bi glukoza preplavila naš krvni obtok.

Slika je simbolična.

3. Omejite sladkor, zlasti v pijačah, sladkih žitih in predelani hrani (kot so solatni prelivi, aromatizirani jogurti, prigrizki …).

4. V prehrano vnesite več beljakovin. Najbolj naraven način za dolgotrajnejši nadzor apetita je uživanje rib, perutnine brez kože, polnovrednih živil iz soje, mlečnih izdelkov, jajc in fižola. To bo preprečilo izgubo mišic in vam pomagalo vzdrževati izgubo teže.

 

Avtor: M.B.

Vir: mensjournal.com