Samospoštovanje v splošnem pomeni mnenje, ki ga imamo o sebi.

Temelji namreč na vrednotenju samega sebe, naših dosežkih, možnostih za uspeh in prednostih ter slabostih. Hkrati vrednoti tudi našo neodvisnost in samostojnost. Na kratko in v celoti pa je samospoštovanje zbirka prepričanj in občutkov, ki jih imamo o sebi ali pa našem zaznavanju samega sebe. Definicija samega sebe pa seveda vpliva na motivacijo, na naša stališča in vedenje ter prilagajanje družbi in ljudem.
Kako torej povezati hojo s samospoštovanjem?
samospoštovanje
Pohodništvo je hoja po večinoma ravninskem terenu ter po nižjih vzpetinah, kjer ne potrebujemo nobene posebne opreme, razen dobre obutve in dovolj tekočine. Pri samem pohodništvu vsekakor želimo priti na cilj. Vendar pri hoji ni pomemben samo cilj in kje hodimo, najbolj pomembna je tehnika hoje. Mogoče se sliši zapleteno, a je popolnoma preprosto.
Že pri sami besedi pohodništvo, se nam pred oči pričarajo podobe barvite in razgibane pokrajine. Oslupljivi razgledi, ki nam jemljejo dih in valovita površina nas opominjata, da nekaj počnemo zase. Zmeren tempo korakov, umirjen ritem dihanja in pogledi na pokrajino vplivajo na marsikaj. S hojo sproščamo napetosti v telesu in možganih, to pa pripomore k dobremu in zadovoljnemu počutju.
Preplavijo nas tudi občutki sreče, samozavesti in samospoštovanja.
V primeru, da med hojo občasno izgubite navdušenje, vam predstavljamo nekaj nasvetov, ki vam bodo vrnili motivacijo in veselje do gibanja.
Beleženje napredka je nekaj kar vas bo spodbudilo. Zastavljajte si cilje, ki so dosegljivi a ravno prav težavni. Če se vam cilj zdi prezahteven, se raje odločite za manj zahtevnega. Svoje cilje vedno preverjajte. Ko dosežete nov rekord, si postavite težji cilj. Doseganje lastnega rekorda vas bo navdušilo, o sebi pa boste imeli vedno boljše mnenje. Z dvigovanjem mnenja o sebi, boste povečali samospoštovanje.
Redna telesna dejavnost v naravi vpliva na dobro duševno počutje, zato ko hodite, občudujte okolico.sončna svetloba v naravi
Pustite očem, da se zaljubijo in vzljubijo naravo. Zadihajte in se prepustite občutku. Poslušajte petje narave in se prepustite toplemu ali hladnemu vetru. Ne bo se vam zboljšalo le počutje, ampak tudi samospoštovanje in ljubezen do samega sebe.
Vaša hoja naj dobi smisel. Udeležite se dobrodelnih pohodov, saj imajo določen namen. V primeru, da vam ni do takega pohoda, si smisel in namen, določite sami. Smisla ne bo dobila le hoja temveč tudi vaše samospoštovanje.
Poslušanje glasbe je razvedrilo vašemu telesu in možganom.

poslušanje glasbe

Znano je namreč, da se ljudje ob poslušanju glasbe razvedrijo in pozabijo na dolgčas. Vadba ali v tem primeru hoja, postane manj intenzivna, posledično pa je celotna izkušnja prijetnejša. Na kratko, med hojo preusmerite vaše misli v nekaj drugega. Na podlagi tega, vam bo vse skupaj bolj zanimivo, čas pa vam bo hitreje minil.
Priporočamo, da začnete pisati dnevnik vadbe, ker boste zaradi tega postali doslednejši. Načrtujte si “čas zase” in v ta čas vključite hojo na prostem. Naj vam vadba postane prioriteta, saj je vaše telo edino, kjer boste morali živeti večno.

pisanje dnevnika

Za več nasvetov, si lahko naročite ogledni izvod revije Medicina in Ljudje.