Vsi si želimo poleti v kopalkah izgledati fit. A ne gre samo za videz – še bolje se boste počutili, če boste ob tem tudi močni, vzdržljivi in zdravi. Ne, ni še prepozno. Do poletja nas loči še nekaj mesecev, v katerih lahko dosežete ogromen napredek. Držite se 7 spodaj naštetih nasvetov in vaša edina skrb pred poletjem bo nakup novih kopalk – stare vam bodo namreč prevelike!

Postavite si cilj

Pri tem nimamo v mislih le številke na tehtnici. Svojo motivacijo boste lažje obdržali, če boste zastavili še kakšen cilj, ki ne bo vezan le na telesno težo. Eden od ciljev je lahko na primer, da odtečete še en dodaten krog na stadionu ali da se povzpnete na hribček, ki ga še niste osvojili.

Najdite rutino, ki vam ustreza

Različnim ljudem ustrezajo različne stvari. Nekateri raje telovadijo doma, drugi v telovadnici. Enim so všeč fiksni termini treningov, drugi stavijo na prilagodljivost. Raje ves čas posvetite le eni vadbi, ali vam je všeč več različnih športov? Če boste našli rutino, ki vam je pisana na kožo, je veliko bolj verjetno, da se boste tega tudi zares držali in kmalu postali fit.  

Pomembne so tudi vaje za moč

Ko želite izgubiti odvečne kilograme in res postati fit ni dovolj le kardio trening. Izberite tudi vaje za moč in vzdržljivost, ki zahtevajo močne “core” mišice, noge in roke. In pozor, uteži niso le za moške!

Z utežmi do lepše postave.

Postavite si sprotne izzive

Če se dolgo držite rutine, vam lahko kmalu postane dolgčas. Ko začutite pomanjkanje motivacije, si postavite tedenski cilj in izziv in mu namenite vso energijo.

Pazite, da se ne poškodujete

Če telovadite preveč ali preko svojih sposobnosti, se lahko hitro zgodi, da staknete poškodbo. Ne pretiravajte z vadbo, sploh če ste začetniki. Intenzivnost pa povečujte postopoma.

Ne dovolite, da vam postane dolgčas

Ni treba, da vsakič delate povsem iste vaje, saj obstaja ogromno načinov vadbe: kardio, intervalni treningi, joga, zumba, spinning, plavanje, tek, kolesarjenje in še bi lahko naštevali. Dolgčas lahko vodi v pomanjkanje motivacije, zato zamenjate vadbo, še preden se je naveličate.

Pišite dnevnik

Kilogrami zagotovo ne bodo skopneli, če ne boste uvedli zdravega življenjskega sloga tudi glede prehranjevalnih navad. Vodite dnevnik prehranjevanja in imejte nadzor nad kalorijami, ki jih zaužijete.

Poleg telovadbe je pomembna tudi hrana.
Ne pozabite na zdrav način prehranjevanja.