Zdaj smo že dodobra zakorakali v poletje in vsi se počasi odpravljamo na počitnice ter dopuste. Še malo in treba se bo preobleči v kopalke, kar pa mnogim dela težave, saj mislijo, da imajo preveč bledo polt. Prav zaradi tega se odločajo za obisk v solarij studiu. Morda boste zaradi solarija na plaži bolj zagoreli od ostalih, vendar kako dobro je to za vaše telo?
Nič kaj dobro. Posledica obiskov v solariju so kožne in ostale bolezni, ki lahko močno vplivajo na naše zdravje. Varno pridobivanje temne polti ne obstaja. UV radiacije, ki jih vsebujejo solariji, povečujejo možnost razvoja kožnega raka. Prav tako lahko povzročijo poškodbo oči, nenadno obrabo kože, kot je opečenost, rdečica ali celo natekanje. Solarij vam ne omogoča nikakršne zaščite in ste z ležanjem pod UV žarki neposredno izpostavljeni nevarnim žarometom, ki jih imajo solarij kabine.
solarij
alibaba.com
Kožne celice, ki so na površinskem delu telesa, proizvajajo pigment, ki se imenuje melanin in daje koži njeno naravno barvo. Ko je koža izpostavljena UV radiaciji, se proizvaja več melanina in tako naša koža potemni. Temna polt, ki jo dobimo ob sončenju, kaže na to, da je naša koža poškodovana in na nezdravost naše kože. Veliko ljudi se mora zares dodatno zaščititi na soncu, kajti ne glede na to, koliko se izpostavljajo soncu, ne bodo dobili lepo porjavele kože, ampak le opekline.
To, da je uporaba solarija varen in hiter način za pridobivanje lepe zagorele polti, je le mit. Solariji ne poskrbijo za nikakršno zaščito pred UV sevanjem, zaradi katerega lahko dobimo obolenje na koži, ki ga sprva morda ne bomo niti opazili, saj se lahko pojavi šele kasneje. Raziskave so dokazale, da uporaba solarija pripelje do hitrejšega staranja kože. Vsi, ki redno uporabljajo solarij, imajo do 20 odstotkov več možnosti za pridobitev kožnega raka pred 35 letom.
solarij
health.usnews.com
Barva ali zagorela polt, pridobljena v solariju, ni zdrava! Bodite ponosni na svojo naravno polt. Če boste skrbeli za svojo kožo že sedaj, boste preprečili staranje kože in tudi druga obolenja. Vedite, da sončenje v solariju ni nikakor bolj varno kot sončenje na soncu.