Dvig motivacije: nove raziskave so pokazale, da bi se moralo več kot 35% Slovencev več razgibavati. Predstavili vam bomo 5 načinov, ki vas bodo spravili iz udobja domačega fotelja.

Več hoje

Vstanite in začnite. To je sicer lažje reči kot storiti, vendar strokovnjaki vedno znova potrjujejo, da hoja pripomore k zmanjšanju nastanka srčnih bolezni, diabetesa tipa 2, kapi in tudi mnogih drugih bolezni. V trenutku, ko bo hoja postala del vašega vsakodnevnega opravila, se vam to ne bo več zdela vadba. Na začetku pričnite s 30-minutno hojo. Začnite s kratkimi distancami na začetku, šele nato stopnjujte dolžino svojih sprehodov.

Intervali

Včasih ljudje mislijo, da morajo prestati ure in ure dolgih in napornih vadb, da bi opazili svoj napredek. Vendar znanstveniki iz Univerze v Kanadi trdijo drugače. Ti so opravili preizkus z dvema skupinama športnikov. Prva skupina je opravljala trening dlje časa in imela med vajami več predaha. Medtem ko je druga skupina opravila enak trening s krajšimi intervali in manj predaha. Učinek je bil popolnoma enak.

man working out
@freepik

Poizkusite z utežmi

Kljub temu da so treningi z utežmi največkrat primerni za ljudi, ki veliko zahajajo v fitnes centre, še ne pomeni, da tudi sami ne morete opraviti treninga za moč z utežmi. Ni treba, da so uteži težje od 2 kilogramov, da bi z njimi opravili kakovostni trening za moč. Še posebej so tovrstne vadbe priporočljive za ženske, ker z njimi zmanjšujejo možnost osteoporoze.

Prehrana

Tudi prehrana bistveno vpliva na vaše počutje. Če želite narediti razliko, potem boste morali zmanjšati vnos hitre hrane, sladkarij in pa prigrizkov. Pomembno je tudi, da jeste ob pravih urah, npr. po 7. uri zvečer naj ne bi več jedli, ker organizem zelo težko prebavlja hrano, ki ste jo vnesli v telo. Ob vsem tem pa morate piti veliko vode.

Postavite si cilj

Za vsako trdo in dobro delo je prav, da se nagradite. Postavite si prazen kozarec za vlaganje in vanj vrzite kovanec vsakič, ko opravite dobro vadbo. Lahko tudi stavite s prijateljem, ki mu močno želite dokazati svojo trdno voljo. Ne pozabite, da je močna volja in vztrajnost najboljša sila za doseganje svojih ciljev.