Nedavno so iz nekega bara na Danskem ukradli menda najdražjo steklenico vodke na svetu, vredno kar milijon evrov.

najdražja steklenica vodke
Steklenica vodke vredna več kot milijon evrov.

Dragocena je zaradi steklenice, ki je narejena iz kar šestih kilogramov zlata in srebra, zamašek pa pokrivajo diamanti. Za vas smo izbrskali še nekaj primerov neverjetno dragih hrane in pijače.

Najdražje vino

Medtem ko je kozarec rdečega vina za večino le užitek, pa je vino za nakatere tudi investicija. Doslej najdražje vino na svetu je bilo prodano za 500.000 dolarjev – gre za Screaming Eagle Cabernet Sauvignon 1992. 6 litrov opojne tekočine so na dražbi v Napi leta 2000 prodali v dobrodelne namene.

vino, najdražje, cabernet

Kava Kopi Luwak

Za kilogram kave, ki jo proizvajajo v Indoneziji, na Filipinih in v Indiji je treba odšteti od 250 do 1200 dolarjev za kilogram. Najdražja kava na svetu je posebna zaradi načina pridelave, saj kavna zrna poje,  delno prebavi in izloči podlasici podobna žival. 

Žafran

Za kilogram te začimbe je treba odšteti od 400 pa vse do 1000 dolarjev. Tako draga je zato, ker ta začimba raste le 7 dni v letu, jeseni. Nabirajo jo ročno, prav tako je ročna vsa nadaljnja predelava. Za kilogram žafrana pa je treba nabrati kar 300 tisoč cvetov te rastline.

Beli tartuf

Najdražjo hrano sveta je mogoče najti vsepovsod, tudi v naši neposredni bližini. Ne le neverjeten okus in aroma, tudi način iskanja tartufov je razlog, da je beli tartuf ena najdražjih sestavin v kulinariki. Za kilogram je povrečno  treba odšteti 6000 evrov.

200 dolarjev za piščanca

Piščanca Ayam lahko jeste samo v Indoneziji, saj ga zaradi strahu pred širjenjem ptičje gripe ne izvažajo v druge države. Po drugi strani pa je ta vrsta piščanca v Maleziji tako razširjena, da ni prav nič posebnega.

Japonski Wagyu zrezki

Titula najdražjih zrezkov na svetu pripada japonskim Wagyu zrezkom – za kilogram mesa je treba odšteti najmanj 400 evrov. Gre za okusno meso japonskega goveda s presenetljivo aromo. Ta vrsta goveda je deležna prav posebnega tretmaja; masaže, pitje piva in poslušanje klasične glasbe. Letno vzgojijo le 4000 takih goved.

Iberski pršut

Najdražja šunka na svetu prihaja iz Španije. Iberski pršut je poseben zaradi prašičev, ki jedo le želod. Za kilogram te delikatese boste odšteli 365 evrov.

iberski pujs
Iberski prašič.

Sir za 1000 evrov

Enega najdražjih sirov na svetu izdelujejo na farmi losov na Švedskem. Sir iz mleka losov je bele barve in nekoliko spominja na feto. Sir izdelujejo le na tej farmi v izjemno majhnih količinah, zato je njegova cena zelo visoka, 1000 evrov za kilogram.