Milijarderk ni veliko, a 10 najbogatejših je vrednih 401 milijarde dolarjev – Forbesova lestvica najbogatejših 2022.

Med 2668 milijarderji na Forbesovi lestvici leta 2022 je le malo žensk: le 327, vendar jih je skupno vrednih 1,56 bilijona dolarjev.

Večina teh ultra bogatih žensk je podedovala svoje bogastvo, vključno s tremi najbogatejšimi ženskami na svetu: dedinja Francoise Bettencourt Meyers, dedinja Walmarta Alice Walton in Julia Koch, ki je podedovala delež v Koch Industries, ko je njen mož David Koch umrl leta 2019.

Slika je simbolična.

Letošnja najbogatejša nova milijarderka je tudi dedinja: Čehinja Renata Kellnerova in njeni štirje otroci, ki so podedovali po ocenah 16,6 milijarde dolarjev, potem ko je njen mož Petr Kellner umrl v helikopterski nesreči marca 2021.

101 ženska na letošnjem seznamu World’s Billionaires je samoustvarjena – kar pomeni, da je med tistimi, ki so ustanovile ali soustanovile podjetje ali ustanovile lastno bogastvo, ne da bi ga podedovale – vključno s: podjetnico oskrbe strešnih kritij Diane Hendricks, soustanoviteljico Gap Doris Fisher in Denise Coates, lastnico britanskega spletnega igralništva.

Pomembne letošnje novinke so: Rihanna, ki je postala prva milijarderka na Barbadosu; Melanie Perkins, 34-letna soustanoviteljica oblikovalskega startupa Canva; in Melinda French Gates, ki je po ločitvi od Billa Gatesa sredi leta 2021 zdaj uvrščena med milijarderke.

Največ milijarderk na svetu prihaja iz ZDA (90), sledita Kitajska (63, od tega 11 iz Hongkonga) in Nemčija (35).

1. Francoise Bettencourt Meyers

Neto vrednost: 74,8 milijarde dolarjev
Vir bogastva: L’Oréal
Država: Francija
________________________________________
Bettencourt Meyers je že drugo leto zapored najbogatejša ženska na planetu. Je vnukinja ustanovitelja lepotnega velikana L’Oréal. Prvič se je na svetovnem seznamu milijarderjev pojavila leta 2018, po smrti svoje matere Liliane Bettencourt, ki je bila takrat najbogatejša ženska na svetu.

2. Alice Walton

Neto vrednost: 65,3 milijarde dolarjev
Vir bogastva: Walmart
Država: ZDA
________________________________________
Premoženje Alice Walton, hčerke ustanovitelja Walmarta Sama Waltona, se je v zadnjem letu zaradi naraščajočih delnic Walmarta povečalo za približno 3,5 milijarde dolarjev. Leta 2020 je bila najbogatejša ženska na svetu, vendar je izgubila mesto zaradi Bettencourt Meyers.

3. Julia Koch

Neto vrednost: 60 milijard dolarjev
Vir bogastva: Koch Industries
Država: ZDA
________________________________________
Julia Koch, vdova konservativnega donatorja in filantropa Davida Kocha, in njeni otroci imajo 42-odstotni delež v Koch Industries, drugem največjem zasebnem podjetju v ZDA. Davidov starejši brat Charles Koch je predsednik podjetja, ki ima tudi 42-odstotni delež.

4. MacKenzie Scott

Neto vrednost: 43,6 milijarde dolarjev
Vir bogastva: Amazon
Država: ZDA
________________________________________
Odkar se je leta 2019 ločila od ustanovitelja Amazona Jeffa Bezosa, je Scott postala ena najbolj znanih filantropov v zgodovini. V manj kot dveh letih je donirala 12,5 milijarde dolarjev več kot 1250 organizacijam.

5. Jacqueline Mars

Neto vrednost: 31,7 milijarde dolarjev
Vir bogastva: sladkarije, hrana za hišne živali
Država: ZDA
________________________________________
Mars je podedovala približno eno tretjino Mars Incorporated, konglomerata sladkarij in hrane za hišne živali, ki stoji za M&M in blagovnimi znamkami, kot sta IAMS in Pedigree. Podjetje je leta 1911 ustanovil njen dedek Frank C. Mars.

6. Gina Rinehart

Neto vrednost: 30,2 milijarde dolarjev
Vir bogastva: rudarjenje
Država: Avstralija
________________________________________
Rinehartova predseduje avstralskemu rudarskemu in kmetijskemu podjetju Hancock Prospecting Group, ki ga je ustanovil njen oče Lang Hancock (um. 1992). Že leta je vpletena v sodni boj proti svojim odraslim otrokom, ki se bo nadaljeval vsaj do naslednjega leta.

7. Miriam Adelson

Neto vrednost: 27,5 milijarde dolarjev
Vir bogastva: igralnice
Država: ZDA
________________________________________
Vdova republikanskega vladarja in igralniškega magnata Sheldona Adelsona, Miriam, je zdaj lastnica skoraj 50-odstotnega deleža svojega pokojnega moža v Las Vegas Sands po njegovi smrti v začetku leta 2021. Dva meseca po Adelsonovi smrti se je družba strinjala, da bo prodala svoje premoženje v Las Vegas Stands, vključno z Venetian Resort in Sands Expo and Convention Center, za 6,25 milijarde dolarjev, da bi se osredotočili na azijski trg.

8. Susanne Klatten

Neto vrednost: 24,3 milijarde dolarjev
Vir bogastva: BMW, farmacevtski izdelki
Država: Nemčija
________________________________________
Susanne Klatten je lastnica približno 19-odstotkov nemškega proizvajalca avtomobilov BMW, ki ga je podedovala po materi Johanni Quandt in očetu Herbertu Quandtu, industrialcu, ki je zaslužen za reševanje BMW iz stečaja leta 1959. Klattenova je lastnica tudi farmacevtskega podjetja Altana.

9. Iris Fontbona

Neto vrednost: 22,8 milijarde dolarjev
Vir bogastva: rudarjenje
Država: Čile
________________________________________
Fontbona je vdova čilskega magnata Andrónica Lukšića, ki je umrl za rakom leta 2005, potem ko je pridobil bogastvo v rudarstvu in pijačah. Ona in njena družina imajo rudnike bakra v Čilu prek Antofagasta Plc, ki trguje na londonski borzi. Imajo tudi večinski delež v Quiñenco, čilskem konglomeratu, s katerim se javno trguje in posluje na področju bančništva, piva in proizvodnje.

10. Abigail Johnson

Neto vrednost: 21,2 milijarde dolarjev
Vir bogastva: upravljanje denarja
Država: ZDA
________________________________________
Abigail Johnson je bila izvršna direktorica Fidelity Investments od leta 2014, potem ko je prevzela mesto svojega očeta Neda Johnsona III, ki je umrl marca. Ocenjuje se, da ima v lasti 24,5-odstotni delež v podjetju, ki ima 4,2 bilijona dolarjev upravljalnih sredstev in ga je leta 1946 ustanovil njen dedek.

 

Avtor: M.B.

Vir: forbes.com