Ko pomislite na svojo sanjsko hišo, si lahko začnete predstavljati, kako so videti najdražje hiše na svetu. Kaj se zgodi, ko združiš arhitekta, omejenega le z gravitacijo, in lastnika z denarnico brez dna? Rezultat je luksuzna hiša, polna po meri izdelanih elementov, natančno prilagojena vaši osebnosti in okusu. In nebo je meja. Lahko imate gledališče na prostem s pogledom na Sredozemsko morje, popolnoma okroglo stavbo ali pa popolnoma nove ravni vznemirljive tehnologije.

Ti več milijonov vredni domovi niso poznali omejitev pri načrtovanju in opremljanju. Izraza »mega dvorec« ali »hiša za milijon dolarjev« pravzaprav ne opišeta vseh presežkov, ki jih ima največja hiša na svetu z 240 spalnicami in še 535 drugimi sobami.

Nekatere najdražje hiše so navpične palače, zasnovane tako, da prenesejo tudi močan potres, ali obsežna posestva s čudovitim razgledom. Domovi bogatih res ne poznajo meja.

1. Buckinghamska palača, Velika Britanija

Buckinghamska palača verjetno ne bo kmalu na prodaj, vendar bi jo lahko ocenili na približno 4,9 milijarde dolarjev, kar jo ponese do najdražje hiše na svetu. Z 240 spalnicami, od tega je 188 sob za osebje in z 52 kraljevskimi sobami in sobami za goste, ter z bazenom in zdravniško ordinacijo je kraj, ki ga britanska kraljeva družina imenuje dom. Del je tudi odprt za javnost in vodene oglede.

Skupaj ta najdražja hiša – če tej posesti lahko rečete zgolj hiša – vsebuje 775 sob, vključno s 19 državnimi sobami, 92 pisarnami in 78 kopalnicami. Ima tudi ogromno ekipo osebja in prelepe vrtove. Govori se, da se po tej ogromni razkošni palači razteza še nekaj drugih skrivnih sob. Razprostira se na približno 77.000 kvadratnih metrih in je tudi ena največjih hiš na svetu.

Ocenjena vrednost: 4,9 milijarde dolarjev

Lokacija: London, Velika Britanija

Lastnik: Kralj Charles III, v imenu britanske krone

2. Antilia, Indija

Najdražja zasebna rezidenca na svetu je last Mukesha Ambanija, najbogatejšega človeka v Indiji. Imenuje se Antilia, po mitskem otoku v Atlantiku. Ta zgradba s površino 400.000 kvadratnih metrov se nahaja v najprestižnejšemu predelu Indije in sega v 27 nadstropij. Kljub svoji ogromni višini prenese tudi močne potrese.

Ta čudovita rezidenca v Mumbaju je bila zasnovana okoli tradicionalnih, naravnih elementov in ima tudi celih šest nadstropij, namenjenih parkiranju za velik vozni park dragih avtomobilov premožne indijske družine. Prav tako ima ogromen tempelj, več luksuznih apartmajev za goste, tri heliopade, termalno kopališče z notranjimi bazeni, plesno dvorano in joga studio, slaščičarno in zasebno kinodvorano. Ima celo snežno sobo, ki zasuje sobo s snežinkami, tudi če so indijske temperature previsoke.

Ocenjena vrednost: 2 milijardi dolarjev

Lokacija: Mumbai, Indija

Lastnik: Mukesh Ambani

3. Vila Leopolda, Francija

Najdražja zasebna rezidenca v Evropi, Villa Leopolda, leži med dvema najprestižnejšima deloma sveta –Monakom in Nico. Razkošna in elegantna luksuzna posest na francoski rivieri s kraljevsko preteklostjo je nekoč pripadala belgijskemu kralju Leopoldu II. (od tod tudi ime). Od takrat je bila v lasti številnih elitnih lastnikov. Uporabili so jo tudi za prizorišče filma Alfreda Hitchocka »La Main Au Collet« (Ujeti tatu).

Ko je njen prejšnji lastnik, libanonsko-brazilski bankir Edvard Safra, umrl leta 1999, je vilo zapustil svoji ženi Lily Safra (znana po vzdevku Pozlačena lilija), ki je umrla julija 2022.

Ogromen bazen te razkošne vile in neskončni vrtovi naj bi zahtevali vsakodnevno delo za več kot 50 vrtnarjev. Skupaj se luksuzna vila razteza na 80.000 kvadratnih metrih.

Ocenjena vrednost: 750 milijonov dolarjev

Lokacija: Francoska riviera, Francija

Lastnik: potomci Lily Safra

4. Vila Les Cèdres, Francija

Vila je bila zgrajena okoli leta 1830 in velja za bolj luksuzni dvorec kot preprosto hišo. Poimenovana je po številnih okoliških cedrovih drevesih in se razprostira na 35 hektarjih zemlje v Saint-Jean-Cap-Ferratu na jugu Francije. Ta zgodovinski luksuzni dvorec je primeren za kralja in je bil nekoč v lasti belgijskega kralja Leopolda II.

Stoletje staro razkošno palačo je leta 2016 kupila italijanska družba Campari in leta 2019 prodala ukrajinskemu milijarderju in poslovnežu Rinatu Ahmetovu.

Poleg neskončnih spalnic in skupnih prostorov ima ta evropski luksuzni dvorec tudi olimpijski bazen, osupljivo plesno dvorano in celo hlev z možnostjo namestitve do 30 konj. Na prostem boste našli 15.000 rastlin in 20 rastlinjakov s tropskimi rastlinami z vsega sveta. Na več balkonih, obdanih s palmami, se razprostira razgled na Sredozemsko morje.

Ocenjena vrednost: 450 milijonov dolarjev

Lokacija: Saint-Jean-Cap-Ferrat, Francija

Lastnik: Rinat Ahmetov

5. Les Palais Bulles, Francija

Morda najbolj ekstravagantna hiša na francoski riveri, Palais Bulles ali Bubble Palace, se razlikuje od običajnih luksuznih hiš. Kot že ime pove, je ta luksuzna nepremičnina v Theoule-Sur-Mer, blizu Cannensa, oblikovana kot ogromen mehurček v barvi terakote. Pogled s ptičje perspektive razkriva zbirko okroglih zgradb in tema krogov se nadaljuje tudi v njeni notranjosti.

Sprehodite se skozi Bubble Palace in opazili boste cilindrične postelje, bazene in umetnine. Luksuzno vilo je zasnoval madžarski arhitekt Antti Lovag in ima deset apartmajev, ki so jih opremili različni sodobni umetniki. Poleg niza okroglih sob ima ta razkošni dvorec tudi ogromen amfiteater na prostem s 500 sedeži, ki se nahaja na pobočju hriba s pogledom na Sredozemsko morje.

Palača Bubble je bila nazadnje v lasti pokojnega francoskega modnega oblikovalca Pierrea Cardina, ki je zgodovinski dvorec kupil leta 1992 kot luksuzno počitniško hišo, kjer je prirejal številne modne in slavne dogodke. Od Cardinove smrti leta 2020 je celotno posestvo na voljo za najem, vendar (še) ni na voljo javnosti.

Ocenjena vrednost: 420 milijonov dolarjev

Lokacija: Cannes, Francija

Lastnik: Societe de Gastion Pierre Cardin

6. Penthouse Odeon Tower, Monako

Ta luksuzna nepremičnina sicer nima vrta, vendar nudi spektakularni razgled na Monako. Znana je kot najdražje stanovanje na svetu, ki se nahaja na vrhu 171 metrov visokega nebotičnika. S pogledom na širno Sredozemsko morje ima Penthouse Odeon Tower lasten 360-stopinsjki neskončni bazen z zasebnim toboganom.

Luksuzno stanovanje ima 38.000 kvadrantih metrov prostora, razporejenega na petih nadstropjih, s petimi kuhinjami, razporejenimi v vsakem nadstropju. Ima tudi plesišče, razkošno kopalnico in nekaj sob za osebje. Parkirno mesto za nepremičnino naj bi stalo okoli 330.000 dolarjev. 

Ocenjena vrednost: 330 milijonov dolarjev

Lokacija: Monako

Lastnik: Neznan

7. Four Firefield Pond, Združene države Amerike

Hamptonovi so znani po tem, da so dragi, toda ta čudovita italijanska renesančna hiša ameriškega milijarderja in poslovneža Ira Rennerta je to dvignila na višjo raven. Four Fairfield Pond je ena najdražjih hiš v ZDA, saj gre za luksuzno palačo, z obsežnim zemljiščem in neskončnim naborom objektov.

Poleg 18 kopalnic in 21 spalnic vključuje tri bazene, zasebno košarkarsko igrišče, kegljišče z dvema stezama in gledališče s 164 sedeži. Poznana je kot ena največjih hiš v ZDA, saj ima 63 hektarjev veliko posest ob plaži in tudi zasebno kinodvorano, dolgo jedilnico, sobo za biljard, dve igrišči za tenis in skvoš ter lastno elektrarno. Four Firefield Pond je tudi dom ogromne garaže, kjer lahko parkira do 100 avtomobilov, torej dom za zbirko najdražjih avtomobilov na svetu.

Ocenjena vrednost: 250 milijonov dolarjev

Lokacija: New York, ZDA

Lastnik: Ira Renner

8. 18-19 Kensington Gardens, Anglija

Ena najelitnejših ulic v Veliki Britaniji je celotna Kensington Gardens, znana po številnih luksuznih nepremičninah. Toda 18-19 Kensigton Gardens so še korak dlje. Ta neo-gruzijski dvorec, znan kot Nour Palace, je bil kupljen v 90. letih prejšnjega stoletja za pet milijonov dolarjev.

Leta obnove in naložba v višini 90 milijonov dolarjev so ga spremenila v sanjski dom milijonarja, katerega vrednost se je eksponentno povečala. Čudovite sobe so opremljene s tradicionalnim šarmom, okoli celotne nepremičnine so urejeni vrtovi, na katerih je mogoče uživati ob toplih pomladnih dneh. Večina luksuzne nepremičnine je v lasti indijskega jeklarskega mogotca Lakshmija Mittala. Obnovili so jo s pomočjo enakih marmornatih plošč, ki so bile uporabljene za gradnjo Tadž Mahala. V njej se nahaja frizerski salon, notranji bazen, spa, savne in tudi parkirni prostor za 20 avtomobilov.

Ocenjena vrednost: 222 milijonov dolarjev

Lokacija: London, Anglija

Lastnik: Lakshimi Mittal

9. Beyonce in Jay Z Malibu Mansion, ZDA

Leta 2023 sta znani par Jay-Z in Beyonce kupila najdražjo hišo v Kaliforniji. Njena arhitektura je minimalistično čudo, kjer niso varčevali s sredstvi. S pogledom na obalo Malibuja se ogromna posest razteza na 30.000 kvadrantih metrih in je glasbenika stala 200 milijonov dolarjev. Kar ugodna kupčija glede na to, da je bila hiša sprva ocenjena na 295 milijonov dolarjev.

Atraktivna cena ni posledica samo odlične lokacije – visoko nad Paradise Cove s panoramskih pogledom na ocean in obalo, ampak zaradi izjemne velikosti ter prvovrstnega arhitekturnega oblikovanja. Betonski kompleks je zasnoval nagrajeni japonski arhitekt Tadao Ando. Ima ogromne hodnike, steklene stene od tal do stropa in urejene trate.

Ocenjena vrednost: 200 milijonov dolarjev

Lokacija: Malibu, ZDA

Lastnik: Beyonce in Jay Z

10. Ellison Estate, ZDA

Milijarder Larry Ellison si ne lasti le ene nepremičnine, amapak je njegovo posestvo Ellison v japonskem slogu morda najbolj impresivno. Ta neverjetna obmorska nepremičnina se nahaja v Woodsideu v Kaliforniji in je zagotovo vredna svoje pozornosti. Gre za zbirko hiš znotraj ene velike posesti, poleg tega ima tudi umetno jezero, čajno hišo in zasebno kopališče.

Zasnovana je tako, da se zlije z okolico, s celotnim oblikovanjem v slogu hiške in vsemi udobnimi zofami iz žameta in kamini, ki bi si jih vsakdo lahko samo želel. Nahaja se v ograjenem zasebnem območju in je verjetno najboljša hiša ob jezeru na svetu, ki ustvarja idilično prizorišče za sproščujoče počitnice.

Ocenjena vrednost: 200 milijonov dolarjev

Lokacija: Kalifornija, ZDA

Lastnik: Larry Ellison

Najdražje hiše na svetu nas očarajo s svojo razkošnostjo in izjemnimi lastnostmi, ki presegajo naše sanje. Ne glede na to, ali so zgodovinske palače ali gre za sodobne arhitekturne čudeže, kažejo na neomejena sredstva in kreativnost tistih, ki si jih lahko privoščijo.

Avtor: M.B.

Vir: luxe.digital