Na Forbesov seznam svetovnih milijarderjev za leto 2022 se je uvrstilo 12 mlajših od 30 let, vključno s štirimi, ki so opustili študij na Stanfordu.

Na seznamu 4 novinci

Novinci so štirje milijarderji mlajši od 30 let, ki so si premoženje ustvarili sami. Najbogatejši med njimi je 28-letni Gray Wang, soustanovitelj in glavni tehnološki direktor borze kriptovalut FTX s sedežem na Bahamih. Naj omenimo, da je soustanovitelj in izvršni direktor FTX Sam Bankman-Fried, ki je letos dopolnil 30 let in je bil lani najbogatejši na tej lestvici, z ocenjeno vrednostjo 8,7 milijarde dolarjev.

Wangu se je pridružil 27-letni Ryan Breslow, vreden približno 2 milijardi dolarjev, ki je opustil študij na Stanfordu, da bi zgradil podjetje za bliskovito hitro plačilno programsko opremo Bolt, preden je v začetku tega leta odstopil kot izvršni direktor.

Nove udeležence na listi zaokrožujeta še kolega, ki sta opustila študij na Stanfordu, Pedro Francschi in Henrique Dubugras, ki sta se zavihtela na lestvico milijarderjev, ko je januarja njihov startup za korporativne kreditne kartice Brex dosegel vrednost 12,3 milijarde dolarjev. Ustanovitelja, rojena v Braziliji, stara 25 oziroma 26 let, sta po ocenah vredna 1,5 milijarde dolarjev.

Slika je simbolična.

Na seznamu 7 samostojnih milijarderjev

Skupaj je na letošnjem seznamu 7 samostojnih milijarderjev, mlajših od 30 let, ki presegajo število petih dedičev veljavnega bogastva. To je deloma po zaslugi Stanleya Tanga in Andreyja Fanga, oba stara 29 let, ki sta leta 2013 skupaj s Tonyjem Xujem ustanovila aplikacijo za dostavo hrane DoorDash. Vsak od njunih deležev je bil ocenjen na več kot 2 milijardi dolarjev, ko je podjetje leta 2020 kotiralo na borzi. Čeprav je takrat delnica padla, sta oba še vedno vredna približno 1,1 milijarde dolarjev. Austin Russell (27 let), ki je postal najmlajši milijarder na svetu, je decembra 2020 svoje podjetje za avtomobilske senzorje Luminar Technologies objavil na borzi in njegovo bogastvo je prav tako padlo. Zmanjšalo se je za eno tretjino, na ocenjenih 1,6 milijarde dolarjev.

Najmlajši in največji milijarder na svetu

Naslov najmlajšega milijarderja na svetu je že drugo let zapored osvojil 19-letni Kevin David Lehmann, katerega vrednost je ocenjena na 2,4 milijarde dolarjev. Edini najstnik s seznama je podedoval 50-odstotnostni delež v nemški verigi drogerij dm-drogerie markt od svojega očeta, zgodnjega vlagatelja v posel, vendar nobeden ni vpleten v vsakodnevno poslovanje.

Na seznamu 4 dediči premoženja

Tudi štirje drugi, mlajši od 30 let, se morajo zahvaliti svojim staršem za svoje desetmestno bogastvo: Gustav Magnar Witzoe, star 28 let, dedič enega največjih podjetij gojenih lososov na svetu; Wang Zelong, 25 let, ki je podedoval deleže v dveh kitajskih kemičnih podjetjih; in norveški sestri Alexandra in Katharina Andresen, stari 25 oziroma 26 let.

Letošnja lestvica milijarderjev z manjšim premoženjem kot lani

Letošnja skupina 12 najmlajših milijarderjev je skupaj vredna 3,7 milijarde dolarjev manj kot lanska skupina, predvsem zaradi nemirnih delniških trgov in Sama Bankmana-Frieda, ki je izstopil iz skupine pod 30 let. Forbes ima podatke o starosti za približno 97 % članov seznama 2022 in ta objava temelji na starostih, ki so jih lahko potrdili.

Neto vrednost je bila izračunana z uporabo borznih cen in menjalnih tečajev na dan 11. 3. 2022

1. Kevin David Lehmann

Starost: 19

Neto premoženje: 2,4 milijarde dolarjev

Vir bogastva: drogerije

Država: Nemčija

2. Aleksandra Andresen

Starost: 25

Neto vrednost: 1,3 milijarde dolarjev

Vir bogastva: investicijska družba

Država: Norveška

3. Pedro Franceschi

Starost: 25

Neto premoženje: 1,5 milijarde dolarjev

Vir bogastva: finančne tehnologije

Država: Brazilija

4. Wang Zelong

Starost: 25

Neto premoženje: 1,5 milijarde dolarjev

Vir bogastva: proizvodnja pigmentov

Država: Kitajska

5. Henrique Dubugras

Starost: 26

Neto premoženje: 1,5 milijarde dolarjev

Vir bogastva: finančne tehnologije

Država: Brazilija

6. Katarina Andresen

Starost: 26

Neto vrednost: 1,3 milijarde dolarjev

Vir bogastva: investicijska družba

Država: Norveška

7. Austin Russell

Starost: 27

Neto vrednost: 1,6 milijarde dolarjev

Vir bogastva: avtonomna avtomobilska tehnika

Država: Združene države Amerike

8. Ryan Breslow

Starost: 27

Neto vrednost: 2,0 milijarde dolarjev

Vir bogastva: E-trgovina

Država: Združene države Amerike

9. Gary Wang

Starost: 28

Neto vrednost: 5,9 milijarde dolarjev

Vir bogastva: kriptovalute

Država: Združene države Amerike

10. Gustav Magnar Witzoe

Starost: 28

Neto vrednost: 4,5 milijarde dolarjev

Vir bogastva: ribogojništvo

Država: Norveška

11. Stanley Tang

Starost: 29

Neto vrednost: 1,2 milijarde dolarjev

Vir bogastva: aplikacija za dostavo hrane

Država: Združene države Amerike

12. Andy Fang

Starost: 29

Neto vrednost: 1,1 milijarde dolarjev

Vir bogastva: aplikacija za dostavo hrane

Država: Združene države Amerike

Avtor: M.B.

Vir: forbes.com