Sončni dnevi neizogibno vodijo v deževne. Brez panike glede finančne krize – načrtujte!

Recesija bi se lahko zgodila v bližnji prihodnosti, in če bi se zgodila, bi žal lahko kdorkoli naredil zelo malo, da bi to spremenil. Edina stvar, ki jo lahko zares naredimo ob skrbi glede gospodarske recesije, je, da se nanjo pripravimo, kar pomeni, da čim bolje zaščitimo svoje finance pred recesijo – čim prej, tem bolje.

Svetovali so finančni strokovnjaki, ki so sestavili naslednji vodič po korakih o tem, kako okrepiti svoje finance pred gospodarsko recesijo.

1. korak: Brez panike. Recesije so (žal) naravne

Vaš prvi korak pri zaščiti vaših financ pred recesijo je, da morate imeti čustveno čist prostor. Naši možgani v paniki preprosto ne morejo sprejemati pametnih in dolgoročnih odločitev.

Poleg oživljanja rutin samooskrbe lahko pomaga tudi spoznanje, da so recesije neizogibne in da bo tudi to obdobje minilo.

Takšna modrost nas morda ne bo ravno razveselila, vendar je malo v tolažbo spoznanje, da to ni konec sveta.

2. korak: Uredite sklad za nujne primere

Številne raziskave kažejo, da si povprečen Američan ne more privoščiti nujnih stroškov v višini 500 USD. Če si že zdaj tega ne more privoščiti, kaj bo z njim, ko pridejo slabi časi? Morda se bo moral zadolžiti ali bo celo izgubil svoj dom. Zato naj si uredi sklad za nujne primere.

Večina finančnih strokovnjakov priporoča, da si naredite rezervo prihrankov za tri do šest mesecev življenjskih stroškov. Začnite z majhnim, vendar dajte na stran pri vsaki plači in znesek položite na visoko donosni varčevalni račun.

3. korak: Odplačajte svoj dolg – zlasti na kreditni kartici

Najpomembnejša naloga poleg oblikovanja sklada rezerve za nujne primere je, da se znebite vseh dolgov. Agresivno odplačevanje dolga v času z višjimi obrestmi, kot so kreditne kartice, lahko resnično pomaga zmanjšati pritisk v razmerah recesije.

4. korak: Sestavite dva proračuna: enega za danes in enega za ‘sodni dan’

Če še niste napisali mesečnega proračuna, je zdaj čas, da se tega lotite. Obstajajo varni spletni programi, ki bodo vsaj polovico opravili namesto vas. Poleg mesečnega proračuna, ki ga porabite danes, sestavite tudi proračun za slabe čase, ko pride do znatnega zmanjšanja dohodka. Pri tem se osredotočite na določanje kritičnih izdatkov. Cilj je, imeti dovolj denarja za kritje najnujnejših stroškov (najemnina, živila, prevoz ….).

5. korak: Diverzificirajte svoj naložbeni portfelj

Vsaj 40 odstotkov financ bi morali imeti v denarnih naložbah, kot so delnice, obveznice … Nekatere delnice boste morda kupili ob padanju, vendar jih boste kupovali tudi pri vzponu, kar vam lahko pomaga povečati vaše skupne naložbe. Pri tem ostanite osredotočeni na svoj dolgoročni cilj in ne na trenutne gospodarske razmere.

6. korak: Nadaljujte s svojim pokojninskim načrtom

Še naprej vlagajte v svojo upokojitev in če se bližate upokojitvi, so nekatere prilagoditve morda ključne. Dobro je, da se srečate s finančnim načrtovalcem, ki bo imel vpogled v vašo upokojitveno strategijo in se prepričal, da ste v dobri formi. Morda bi želeli razmisliti o prenosu denarja v obveznice, ki imajo manj tvegan donos. Ne pozabite, da je vlaganje v pokojninski načrt dolgoročna naložba in je recesija le kratkoročni premik na trgu.

7. korak: Uporabite aplikacije za varčevanje

Če še ne uporabljate varčevalnih aplikacij in razširitev brskalnika, je zdaj čas, da jih prenesete. Nekaj takih je: Ibott, Swagbuks, Rakuten in Drop. Pomagajo nam privarčevati denar pri vsakodnevnih porabah.

8. korak: Ustvarite svoj dodatni dohodek

Ustvarite dodatni dohodek, npr. z deljenjem prevoza z drugimi, z varstvom otrok, prodajo predmetov na spletu, delom s skrajšanim časom v trgovini ob povečanju povpraševanja po sezonskih delavcih. To vam pomaga zlasti pri drugem koraku – nabiranje prihrankov za slabe čase.

Izbira trajnostnega, prilagodljivega dodatnega dohodka in prihranek vsakega kovanca, ki ga zaslužite, vam bosta pomagala zgraditi sklad za nujne primere.

9. korak: Investirajte v svojo vrednost

Recesije dejansko stanejo delovna mesta in velika recesija negativno vplivala na številne sektorje. Prepričajte se, da je vaš življenjepis posodobljen (vključno z LinkedIn profilom). Dajte vse od sebe, da pokažete svojo vrednost svojim delodajalcem in bodočim odločevalcem pri zaposlovanju.

Če pride do recesije, bodo podjetja zmanjševala število zaposlenih. Dokažite, da ste dragoceni tudi na drugih področjih poleg vaše trenutne kariere.

10. korak: Če se utapljate v dolgovih, poiščite pomoč

Na koncu dneva je vaše finančno in duševno zdravje enako pomembno kot vaše fizično zdravje, pravi Leslie H. Tyne, finančni odvetnik in avtor knjige Life & Dept: A Fresh Approch To Achieving Financial Wellness.

Če bi bili bolni, bi obiskali zdravnika, torej če so vaše finance slabe, bi morali obiskati finančnega strokovnjaka. Ni sramota prositi za pomoč in imeti strokovnjaka ob strani, da vam pomaga zmanjšati stres, ki ga čutite.

Za pomoč ni treba plačati strokovnjaka, saj številne neprofitne organizacije ponujajo brezplačno pomoč, da vam naredijo analizo dolgov.

Avtor: M.B.

Vir: nbcnews.com