Ne glede na vaš proračun obstaja nekaj stvari, ki so vedno vredne vašega denarja. Osnovni predmeti, skrb zase in posebej za zdravje so področja, za katera lahko zapravite denar brez slabe vesti. Ni vam potrebno zapraviti celega bogastva, vendar je vredno, če te stvari vključite v svoj proračun.

Konvencionalna modrost nam pravi, da moramo zapravljati manj, če želimo biti preudarni z denarjem. Čeprav je to lahko res, morate upoštevati tudi vrednost predmetov, ki jih kupujete, in kako določeni stroški vplivajo na vašo splošno kakovost življenja.

Včasih izbira najcenejše možnosti dolgoročno ni najboljša finančna odločitev. Tukaj je pet področij vašega življenja, na katerih lahko brez krivde zapravite denar, ne glede na vaš proračun.

Investicija v kakovostne izdelke

Nekateri nakupi so brezčasni. Poraba denarja za kakovostne izdelke se lahko izkaže za dobro odločitev. Mame ponavadi govorijo, da naj si privoščimo kakovostne čevlje in spodnje perilo. Druge osnovne stvari v garderobi, kot so klasične kavbojke ali srajca z gumbi so dolgotrajni predmeti, ki predstavljajo temelj vaše garderobe.

Klasično pohištvo je še ena kategorija, v kateri kakovostni izdelki zmagajo nad trendovskimi kosi. Študije kažejo, da tretjino svojega življenja prespimo. Dobra vzmetnica lahko pomaga zagotoviti dober nočni počitek. Tudi lep kavč ali jedilna miza sta vredna vašega denarja.

Slika je simbolična.

Če radi kuhate, so osnove v kuhinji odlična naložba. Litoželezne ponve in lonci ostanejo v družinah več generacij. Visokokakovostna posoda in noži imajo pogosto doživljenjsko garancijo. Ko gre za kakovostne izdelke, je vredno porabiti več za nekaj, kar bo trajalo več let, kot nenehno menjavanje cenejših izdelkov.

Stvari, ki ti kupijo čas

Vsi smo že srečali nekoga, ki porabi pol dneva za obisk tehnične trgovine in gledanja video posnetkov na YouTubu, da bi doma nekaj popravil sam. Namesto da bi za to poklical usposobljenega strokovnjaka, ki bi to hitro popravil. Ko ste omejeni s proračunom in imate omejena sredstva, je lahko preprosto prevzeti dodatne naloge namesto delegiranja. V resnici pa bi ta čas verjetno raje preživeli s prijatelji in ljubljenimi osebami ali pa bi se morda raje spočili.

Razmislite o tem, da najamete nekoga za opravljanje nalog, ki jih ne marate ali zanje nimate časa. Poraba denarja za gospodinjska dela, vrtnarja, mojstra ali pomočnika je vredna denarja, saj vam pomaga prihraniti vaš čas.

Če imate težave pri kuhanju zdravih obrokov za svojo družino, so kompleti obrokov ali celo pripravljeni obroki odlična možnost. Morda boste porabili več, kot bi za nakup živil, vendar je strošek pogosto nižji od dnevnega obroka in veliko bolj zdrav.

Doživetja

Kombinacija oglaševanja, družbenih medijev in trendov je povzročila, da si želimo vedno več stvari. Nakup najnovejšega pripomočka ali zadnjega modela avtomobila vam lahko da občutek zadovoljstva, vendar je ta občutek običajno kratkotrajen.

Elizabeth Dunn, avtorica knjige Happy Money: The Science of Happier Spending, je ugotovila, da so tisti, ki porabijo denar za doživetja, srečnejši in manj verjetno je, da bodo doživeli obžalovanje.

Slika je simbolična.

Doživetja ne pomenijo nujno velikega in dragega potovanja v tujino. Hiter vikend pobeg je stroškovno učinkovit in vreden vašega denarja. Druga doživetja, kot so koncerti in festivali, lahko ustvarijo čudovite nepozabne spomine.

Vaše zdravje

Stroški zdravstvene oskrbe naraščajo. Nekaterim se lahko zapravljanje dodatnega denarja za zdravje zdi razkošje. Dejstvo je, da je vaše zdravje naložba, in če v svoje zdravje ne vlagate sedaj, ga boste lahko drago plačali pozneje.

Dovolite si, da zapravite denar za zdravo hrano, ugodno članstvo v telovadnici ali za osebnega trenerja. Ni nujno, da je vedno drago, vendar se prepričajte, da storitev dejansko uporabljate.

Slika je simbolična.

Izplača se tudi poraba denarja za dobro zdravstveno zavarovanje. Poleg osnovne zdravstvene nege razmislite tudi o negi zob, kot je redno čiščenje, kakovostna električna zobna ščetka in odličen vid z udobnimi očali z vašo dioptrijo ali z zaščito oči s kakovostnimi sončnimi očali. 

Skrb zase

Skrb zase ni le dan v toplicah. Medtem ko vam lahko masaža ali pedikura pomagata premagati stres, je vse, kar prinaša vaše dobro počutje in srečo, vredno dodatnega denarja.

Ena dražjih oblik je obisk terapevta. Terapija nudi številne dolgoročne koristi in vas nauči veščin, ki vam bodo pomagale pri vsakodnevnih mislih in interakcijah.

Skrb zase lahko pomeni tudi, da posvetite več časa vašim hobijem ali interesom. Če radi berete, je nakup knjig ali naročilo zvočnih knjig dobra naložba za vas. Pomislite, čemu bi radi dali prednost, in glede na to, kaj je za vas najpomembnejše, temu primerno določite proračun.

Slika je simbolična.

Ko je denarja malo, je lahko skušnjava zmanjšati stroške, ki so najpomembnejši, in plačati manj za predmete nižje kakovosti. Razmislite o porabi denarja za stvari, ki vam bodo izboljšale življenje in vas naredile srečnejše. Ne bo vam žal!

Avtor: M.B.

Vir: businessinsider.com