Začetek novega leta je za mnoge čas za praznovanje in sprejemanje novih začetkov. Vendar strokovnjaki opozarjajo, da je to obdobje, ko se lahko hitro ujamemo v past impulzivnega potrošništva in nerealnih pričakovanj.

Linda Schroder, nepremičninska investitorka in lastnica podjetja Cash for Houses, pravi: »Varčni posamezniki pametno prehajajo skozi to obdobje, tako da se izognejo nekaterim pastem, ki lahko iztirijo njihove finančne cilje in dobro počutje.«

Tukaj je nekaj stvari, ki jih varčni oziroma preudarni posamezniki nikoli ne počnejo na začetku novega leta.

Prekomerno razkošje za praznovanje novega leta

Varčni posamezniki se izogibajo pritiskom, da bi se udeležili razkošnih zabav ali večerij. Namesto tega izberejo bolj prijazne možnosti, kot so druženje s prijatelji, prijetni filmski večeri ali brezplačni dogodki. To jim omogoča, da uživajo v prazničnem duhu, ne da bi žrtvovali svojo finančno preudarnost.

Izogibajo se tudi skušnjavi, da bi kupili nove obleke in okraske posebej za novoletni čas. Namesto tega preoblikujejo obstoječe predmete, si jih izposodijo od prijateljev ali postanejo ustvarjalni, jih naredijo sami in se izognejo nepotrebnim nakupom.

Impulzivni nakupi

Varčni posamezniki se upirajo skušnjavi po nepotrebnih nakupih ali pritisku na prazničnih razprodajah. Andrei Vasilescu, soustanovitelj in izvršni direktor DontPayFull, pravi: »Varčni posamezniki skrbno pretehtajo svoje potrebe in se premišljeno odločajo o svoji porabi«.

Varčni posamezniki dolgoročno načrtujejo večje nakupe, kot so nove elektronske naprave ali aparati. Natančno raziskujejo in varčujejo vse leto, da bi se izognili nepremišljenim odločitvam, ki bi lahko obremenile njihove finance.

Obnavljanje članstev ali naročnin brez premisleka

Varčni posamezniki si vzamejo čas, da ocenijo, ali resnično uporabljajo svoja članstva in naročnine. Odpovedujejo ali zmanjšajo tiste, ki jih redno ne uporabljajo, da ne bi zapravljali denarja.

Varčni posamezniki se upirajo želji po prevzemanju znatnih finančnih obveznosti brez ustreznega načrtovanja. To vključuje izogibanje vstopu v drage telovadnice brez raziskovanja o brezplačnih ali cenejših možnostih vadbe, kot so vadbe doma, tek na prostem ali izbira fitnes ugodnosti, ki jih zagotavljajo delodajalci.

Slika je simbolična.

Nasedanje pastem za hitro obogatitev

Varčni posamezniki vedo, da ni bližnjic do finančnega uspeha. Izogibajo se naložbenim goljufijam in nerealnim obljubam o zaslužkih. Verjetno poznate tisti znani stavek: »Predobro, da bi bilo res.« Namesto tega se raje osredotočajo na dolgoročne, trajnostne finančne strategije.

Zanemarjanje proračuna in spremljanje stroškov

Strokovnjaki ugotavljajo, da varčni posamezniki razumejo pomen sledenja prihodkom in odhodkom, da prepoznajo področja, na katerih lahko zmanjšajo stroške ali prerazporedijo sredstva. Uporabljajo orodja za načrtovanje proračuna ali preproste preglednice za nadzor svojih financ.

Postavljanje nerealnih ali preveč ambicioznih ciljev

Varčni posamezniki spretno krmarijo skozi te pasti. Izogibajo se ciljem, ki zahtevajo znatne finančne naložbe, kot so drage članarine v telovadnicah ali eksotične počitnice, raje izbirajo cilje, ki so dosegljivi v okviru njihovega trenutnega proračuna in življenjskega sloga.

Osredotočajo se na postavljanje ciljev po metodi SMART – specifičnih, merljivih, dosegljivih, ustreznih in časovno omejenih ciljev, ki zagotavljajo jasen načrt za napredek.

Ignoriranje dolga

Varčni posamezniki nikoli ne podcenjujejo dolga z visokimi obrestmi. Skrbno ovrednotijo neporavnane dolgove in na začetku vsakega novega leta pripravijo načrt za odplačilo.

Tovrstno strateško upravljanje dolgov jim pomaga, da se počutijo manj obremenjene z denarjem, kar sprosti njihovo miselno širino za druga vrednejša prizadevanja.

Slika je simbolična.

Strokovnjaki ugotavljajo, da je ena stvar, ki je varčni posamezniki nikoli ne preskočijo – postavljanje dosegljivih finančnih ciljev. Ti jasni cilji jim dajejo smer in zagon, ne glede na to, ali varčujejo za dom, upokojitev ali študij. Ta proaktivna strategija prav tako zagotavlja, da vsaka njihova finančna odločitev napreduje pri njihovih dolgoročnih ciljih.

Nasedanje trendom in marketinškim prijemom

Varčni posamezniki se izogibajo pritisku »Novo leto, novi jaz«, ki pogosto spodbuja nepotrebne nakupe in strategije samoizboljševanja. Odločajo se na podlagi lastnih potreb, vrednot in prioritet, namesto da bi slepo sledili trendom ali podlegli strahu, da bodo kaj zamudili ob popustih.

Linda Schroder pravi, da se varčni posamezniki spretno izogibajo tem pastem in vstopijo v novo leto z namenom in jasnimi cilji. Osredotočijo se na izkušnje preteklega leta, postavljajo realistične in dosegljive cilje, cenijo tisto, kar že imajo, in uvajajo majhne, trajnostne spremembe, ki prispevajo k njihovemu dolgoročnemu finančnemu zdravju in splošnemu blagostanju. Ta premišljeni pristop k novemu letu jim daje moč, da sprejemajo nove začetke, ne da bi ogrozili svojo finančno varnost ali svoje vrednote.

Avtor: M.B.

Vir: gobankingrates.com

Vir slik: Freepik