Da bi vsak mesec ustvarili nekaj prihrankov, je treba spremeniti navade. Prav to je razlog, da je tako težko začeti varčevati (ali povečati mesečni prihranek). Ker smo ljudje nagnjeni k iskanju udobja, navade težko spreminjamo.  Ni zaman pregovor, da je navada železna srajca
In kako prihraniti?
Za začetne korake k rednemu mesečnemu varčevanju je zato bolje, da so postopni. S tem se misel na odtegovanje udobja ne bo zdela tako grozljiva. Napredovanje po stopnjah je tudi lažje obvladljivo, in če si določimo več manjših vmesnih ciljev, povečamo motivacijo.
evro bankovec
Za začetek izberimo manjše varčevalne cilje – 30 evrov na mesec je že dovolj, če doslej nismo varčevali.
ZAČNIMO!
Včasih bi rekli, da vzemimo zvezek in svinčnik. Na eno stran zapisujemo prihodke, na drugo izdatke. Ker pa imamo danes pametne telefone, priporočamo uporabo namenske aplikacije za vodenje osebnih financ. Če izberete aplikacijo Toshl, boste podprli slovenske avtorje. Če pa vas misel na to, da se vaši osebni finančni podatki shranjujejo v oblaku, straši, priporočamo aplikacijo My Budget Book, ki podatke shranjuje samo na mobilni telefon in jih ne pošilja nikamor drugam.
Poleg odločenosti in volje na začetku potrebujemo tudi samodisciplino. Da bi spoznali naše zapravljive navade in ugotovili, kje lahko kaj prihranimo, je potrebno vse izdatke beležiti. Aplikacija na pametnem telefonu je za to zelo priročna, saj imamo telefon vedno pri sebi in tako izdatke vnašamo sproti.
aplikacija za nadzor osebnih financ
Aplikacija na telefonu vam pomaga spremljati prejemke in izdatke in načrtovati varčevanje.
Po enem (koledarskem) mesecu vnašanja prihodkov in izdatkov v aplikacijo že imamo dovolj podatkov za prvo analizo. Če smo ustrezno nastavili kategorije izdatkov, nam aplikacija omogoči lep pregled nad trošenjem.
SPREMINJANJE NAVAD
Ko imamo natančne podatke o tem, kdaj, koliko in za kaj porabljamo denar, se lahko lotimo postopnega spreminjanja navad. »Mi vsakodnevna kava pred službo res toliko pomeni? Če se ji odpovem, lahko na mesec prihranim 30 evrov. Za vožnjo v službo vsak mesec porabim za 50 evrov goriva. Če se začnem voziti s kolesom, kadar ne dežuje, lahko prihranim vsaj polovico tega. Uf, koliko denarja gre za mobilno telefonijo. Ali ne bi bilo smiselno zamenjati operaterja ali izbrati cenejšega paketa?« Takšna vprašanja se začnejo pojavljati kar sama od sebe, ko pregledujemo statistiko izdatkov.
Z vsakim novim mesecem vodenja osebnega proračuna s pomočjo aplikacije imamo na voljo več podatkov in s tem boljši vpogled v lastne prihodke in (predvsem) odhodke. Sčasoma ne le vidimo, kje bi lahko prihranili, ampak lahko začnemo tudi organizirano načrtovati večje investicije. Z načrtovanjem izdatkov vnaprej se lahko izognemo potrebi po kreditu in s tem znova nekaj privarčujemo.
Ker se ljudje že po naravi upiramo drastičnim spremembam, si za začetek zastavimo manjše cilje. Na primer, da naslednji mesec privarčujemo 30 evrov, nato pa vsak naslednji mesec še dodatnih 10, dokler ne pridemo na 100 evrov mesečnega prihranka. Navedene številke služijo za ponazoritev, kolikšni pa bodo lahko vaši prihranki, je seveda odvisno od višine vaših prihodkov.
Kot že večkrat ponovljeno, je skrivnost uspešnega vodenja osebnih financ v treh stvareh: vodenju osebnega proračuna, vztrajnosti in disciplini ter pripravljenosti na spreminjanje navad. V končni fazi niti ni pomembno, ali vam prihodki omogočajo, da na mesec prihranite 40 ali 400 evrov. Pomembno je, da vzpostavite vzdržen, trajnostno naravnan osebni proračun, ki vam bo omogočil življenje brez nepotrebnega zadolževanja in s tem povezanega stresa.
Koliko in kako vam uspe prihraniti? Zaupajte vaš pristop k varčevanju tudi ostalim bralcem.
Vas zanima več o financah? Naročite si svoj ogledni izvod revije Moje Finance!