Držati se svojih finančnih okvirjev je lahko težko, če pa v svojo porabo in varčevanje dodate še partnerja, običajno to postane še težje. Nekomu se lahko zdi 100 € za novi par čevljev nesprejemljivo zapravljanje. Na drugi strani pa je morda nekdo bolj zagret za tvegane naložbe.

Skupne finance so med pari pogost vir prepirov, zato je pomembno, da se oba počutita vključena, ko sestavljata proračun in finančni načrt. Pokazati pa morata tudi izjemno mero razumevanja in spoštovanja.

Začnite se pogovarjati

Prvi korak k uspešnemu finančnemu načrtovanju v partnerskem odnosu je, da se začnete odkrito pogovarjati o financah. Partnerju razkrijte, koliko zaslužite, ali imate dolgove, kakšne so vaše potrošniške navade, kako želite varčevati in kako vlagati denar.

Morda je sprva neprijetno, vendar morata imeti jasno razumevanje finančnega položaja drug drugega, da lahko sestavita proračun.

Finančni pogovor ni enkratna stvar, ampak se dinamika osebnih financ spreminja, zato se je treba o denarju pogosto pogovarjati. Tako ponovno preverite finančne stanje, cilje in morebitne prilagoditve svojih finančnih načrtov.

Nadzor nad zneski

Prvi korak k ustvarjanju skupnih financ je, da veste, koliko denarja dobite na račun in kako ga porabite. To pomeni, da nekaj mesecev spremljate vse vaše porabe – koliko porabite za hrano, koliko za položnice in podobno.

To lahko beležite ročno, tako da ustvarite lastno preglednico, dodate mesečne prihodke in odhodke ali pa uporabite mobilne aplikacije (npr. Mint ali Honeydue), ki se povežejo z vašim osebnim računom in namesto vas opravijo to težko delo.

Sledenje vaši porabi bo zagotovilo vpogled v potrošniške navade vsakega od vaju in vam bo tudi pomagalo prepoznati postavke, ki jih je treba po potrebi zmanjšati.

Denar združiti ali ne združiti

Obstajajo trije pogosti načini, ko gre za načrtovanje proračuna v partnerskem odnosu:

  1. ves denar združita in skupaj poplačata vse obveznosti;
  2. ustvarita skupni račun, na katerega oba položita enaki vsoti denarja, s katerim plačujeta mesečne obveznosti, hkrati pa imata še ločena osebna računa;
  3. imata ločena osebna računa in vse obveznosti delita na pol.

Ustanovitelj Millenniel Financial Solutions, Jerel Butler, za pare, ki se odločijo za skupni račun, na katerega vsak prispeva določeno vsoto denarja, priporoča uporabo plače kot približka za določitev zneska prispevka. Na primer, če ena oseba predstavlja 60 % celotnega dohodka gospodinjstva, bi prispevala dovolj, da bi pokrila ta odstotek skupnih mesečnih računov.

Pooblaščena finančna načrtovalka Sophia Bera pravi, da če pride do velikih razlik v prihodkih, lahko enakomerna razdelitev stroškov povzroči težave v prihodnosti. Veliko parov se namreč odloči razdeliti stvari 50-50 in nekaj mesecev pozneje ugotovi, da to ne deluje.

Zastavite si cilje

Vam in vašemu partnerju ni potrebno imeti enakih varčevalnih ciljev. Obstajajo lahko skupni cilji, kot je na primer nakup nepremičnine ali avtomobila, in bolj individualni cilji, kot so izdatki za oblačila ali hobije.

Ključ do doseganja takšnih mejnikov je natančnost: Kaj je cilj in kako ga želite doseči?

»Cilji so lahko različni, vendar se pogovorite in zapišite cilje, tako lahko zagotovite, da bodo potrošniške navade ostale v skladu s kratkoročnimi in dolgoročnimi cilji,« je dejala Mary-Charles Nassif, finančna svetovalka pri Edvard Jones Financial.

Ko gre za varčevanje za skupne cilje, kot je na primer poroka, je finančna svetovalka Sophia Bera predlagala skupni varčevalni račun in skupni tekoči račun, ki se lahko uporablja za plačilo mesečnih položnic.

Avtor: M.B.

Vir: edition.cnn.com