Nakup rabljenega avtomobila lahko vaše življenje hitro spremeni v nočno moro. Svetleč jekleni konjiček, za katerega prodajalec na vse svoje žive in mrtve sorodnike prisega, da je vrhunsko ohranjen, se lahko že na poti domov izkaže za jamo brez dna. Če imate letos v načrtu nakup novega (rabljenega) avtomobila, smo pripravili 8 zlatih nasvetov, ki vam lahko preprečijo glavobol.
1. DOLOČITE PRORAČUN
Še preden greste na prvi ogled, si določite zgornjo mejo zneska, ki ste ga pripravljeni nameniti za novo (rabljeno) vozilo. Pri tem ne postrgajte vseh prihrankov, kajti zelo verjetno je, da bo treba v avto po nakupu še kaj vložiti. Dober napotek je, da naj bi od denarja, namenjenega nakupu rabljenega vozila, dali na stran vsaj tisočaka za nepredvidene stroške v prvem letu lastništva.
Pri iskanju primernega avtomobila se nato proračuna striktno držite. Naj vas ne premamijo sladke besede trgovcev o “enkratni ponudbi, ki bi jo bilo škoda zamuditi.”

salon rabljenih avtomobilov

2. NAREDITE OŽJI IZBOR
S pomočjo svetovnega spleta naredite ožji izbor avtomobilov, ki vas zanimajo, in se temeljito informirajte o njih. Katere so njihove šibke točke (vsi avtomobili jih imajo), katera kombinacija motorja, menjalnika in opreme vam najbolj ustreza, kolikšni so predvideni stroški vzdrževanja … Poiščite spletne forume posameznih znamk in pridobite informacije iz prve roke. Morda kdo od forumašev celo pozna konkretno vozilo, ki ga nameravate kupiti, in njegovo zgodovino.
3. FIZIČNA OSEBA ALI TRGOVEC?
Kupiti avto od fizične osebe ali trgovca z rabljenimi vozili, je večna dilema. Obe možnosti imata svoje prednosti in slabosti. Pri nakupu od fizične osebe (pod pogojem, da je imela avto v lasti dalj časa) je nekoliko manjše tveganje, da bi kupili vozilo s prikritimi napakami, a po drugi strani pri nakupu od posameznika ne prejmete nobene garancije, medtem ko so trgovci po zakonu zavezani k vsaj enomesečni garanciji. Ne glede na to, od koga boste kupili avto, upoštevajte najpomembnejše pravilo pri kupovanju rabljenega vozila: Prodajalcu nikoli ne verjemite na besedo.
4. NEODVISNA TRETJA OSEBA
Ne glede na to, kako dobro se spoznate na avtomobile, naj vas na ogledu spremlja neodvisna tretja oseba – najbolje seveda, če je to mehanik. Pri kupovanju avtomobila zase je težko ostati objektiven, zato lahko neobremenjen pogled nekoga tretjega prepreči, da bi spregledali kako pomembno podrobnost.
Prodajalcu tudi predlagajte, da avtomobil pred nakupom odpeljete na pregled k neodvisnemu mehaniku, ki ga izberete vi. To naj ne bo servisna delavnica v bližini prodajalčevega doma ali servis, kjer so doslej servisirali omenjeno vozilo, saj se lahko lastniki s prodajalcem poznajo in vam zato zamolčijo kako napako.
popravilo avtomobila
Avtomobil naj pred odločitvijo za nakup pregleda neodvisen mehanik.
5. “SKULIRAJTE” SE
Pripravite se do tega, da boste hladni kot špricer. Vpletanje čustev ali impulzivni nakup se za kupca redko dobro konča. Prodajalci, tudi fizične osebe, so namazani z vsemi žavbami. Ne pustite, da vas zvlečejo na svojo polovico igrišča in zameglijo razum z igranjem na čustva, priganjanjem (“še dva sta klicala in prideta danes na ogled”) in podobnimi manipulacijami. Bolje je zamuditi dober avto, kot kupiti slabega.
Mimogrede, nikoli ne verjemite besedam trgovca z rabljenimi vozili, ki pravi, da je bil avto v lasti starejšega gospoda, profesorja, zdravnika, direktorja ali kogarkoli podobno zvenečega. Vse to so v veliki večini laži, s katerimi želijo prodajalci ustvariti (lažen) vtis o dobrem prejšnjem lastniku.
6. ZAUPAJTE INSTINKTU
Instinkt je varljiva reč, zato mu nikoli ne zaupajte v smeri odločitve za nakup. Ta naj bo, kolikor se da, objektivna. Vendar pa prisluhnite notranjemu glasu, kadar vas opozarja, da morda le ni vse tako, kot kažejo predstavljena dejstva. Ste zaznali prodajalčevo neiskreno govorico telesa? Imate občutek, da vam kaj prikriva? Vas ne prepriča prodajalčeva razlaga za madež na preprogi? V takšnem primeru poslušajte instinkt in si vzemite čas za dodatno preverjanje dejstev.
7. IZOGIBAJTE SE PROBLEMATIČNIH PRODAJALCEV
Če si ogledujete avtomobile pri prodajalcih rabljenih vozil, preverite na spletu njihov renome. Na enem od slovenskih avtomobilističnih forumov obstaja črna tabla prevarantskih trgovcev ali po domače „nategatorjev“, na katero uporabniki zapisujejo slabe izkušnje in poskuse prevar. Imena nekaterih trgovcev se še posebej pogosto pojavljajo, zato se jih je bolje izogibati.
Še bolj kot domnevno problematičnih prodajalcev rabljenih vozil pa se velja izogibati popoldanskih preprodajalcev, to je fizičnih oseb, ki poceni kupujejo (povečini) zdelana vozila, jih kozmetično obdelajo in nato prodajajo naprej po višji ceni. Takšnih oseb ni težko prepoznati, saj avtomobili, ki jih prodajajo, pogosto sploh niso v njihovi lasti ali pa so lastniki komaj kratek čas.
8. BODITE PRIPRAVLJENI OBRNITI SE IN ODKORAKATI STRAN
Najmočnejše orožje, ki ga imate, da se ubranite slabega nakupa, je zavedanje, da se vedno lahko obrnete in odkorakate stran. Brez pojasnjevanja, slabih občutkov ali pekoče vesti. Enako storite tudi, če prodajalec preveč pritiska na vas ali želi igrati na čustveno struno.
Zapomnite si: Prodajalec bo vedno povedal to, kar si želite slišati. S tem, ko pridete na njegovo dvorišče ali v njegov salon, ste že pokazali namero, da želite kupiti avto, zato je njegova naloga le še ta, da vas dokončno prepriča in “zapečati” posel. Ne pustite se mu. To igro morate voditi vi.