V svetu avtomobilizma se zdi, da inovacije in tehnologija ne poznajo meja. Peugeot z modelom Inception postavlja v ospredje električni model prihodnosti, ki zasleduje tri ključna načela francoske znamke: privlačnost, čustva in odličnost. Ta izjemni koncept, ki so ga razkrili na sejmu CES 2023 v Las Vegasu, napoveduje radikalne spremembe v oblikovanju in tehnologiji, ki jih lahko pričakujemo v prihajajočih letih.

Tehnološki presežki novega modela

Peugeot Inception, ki ga je zasnoval nedavno imenovani vodja oblikovanja Matthias Hossann, združuje moč in eleganco. Štirikolesni pogon s kar 671 KM mu omogoča pospešek od 0 do 100 km/h v manj kot treh sekundah. S 100 kWh baterijo zagotavlja skupni doseg 805 km, kar je precej več kot trenutni električni avtomobili skupine Stellantis, ki je v lasti znamke Peugoet.

Vozilo je opremljeno s tehnologijo za hitro polnjenje 800 V. Napolni se s hitrostjo skoraj 47 km/minuto, kar pomeni, da se v petih minutah napolni za več kot 145 kilometrov. To postavlja nov standard v industriji električnih vozil. Peugeot poudarja prilagodljivost oblikovanja nove dobe, ki bo podprla prihodnje serijske avtomobile, to je nova modularna platforma STLA, ki jo uvajajo v modele Peugoet in v skupini Stellantis.

Celotna zasnova Peugeot Inception je zasnovana na platformi STLA Large. Izstopa s svojo nizko silhueto, v višino meri le 1340 mm, vendar je v dolžino daljša, saj meri 5000 mm in 2100 mm v širino. Futuristični zunanji videz izstopa s svojimi ostrimi, jasnimi linijami, ki poudarjajo njegov športni karakter, in z osupljivo LED osvetlitvijo. Prekriva ga velika steklena ploskev, ki meri približno 7,52 m2. Steklo je prevlečeno s podobnimi kovinskimi oksidi, kot jih imajo na čeladah astronavtov, da bi bolje izolirali notranjost avtomobila pred ekstremno vročino.

Notranjost je prav tako revolucionarna, saj je tradicionalni volan zamenjan z inovativnim elektronskim sistemom »steer-by-wire«. Gre za pravokotni krmilnik, ki predstavlja prelomnico v voznih izkušnjah, saj se upravlja podobno kot video igra v resničnem življenju. Značilno novo upravljanje se imenuje »Hypersquare« in omogoča bolj intuitivno in varno vozno izkušnjo. Vsebuje vrsto gumbov, občutljivih na dotik, za nadzor nad glavnimi funkcijami avtomobila, ki se uporabljajo podobno kot pametni telefon, ter večji osrednji zaslon za upravljanje. Pri avtonomnem načinu vožnje se povsem umakne, kar omogoča nemoten pogled na cesto.

Okoljski vidik novega modela

Peugeot Inception ni le tehnološko napredno vozilo, ampak tudi odraža zavezanost znamke Peugeot k okoljski trajnosti. Kabina je opremljena z materiali, ki so oblikovani iz recikliranega poliestra, kar poudarja cilj Peugeota, da do leta 2030 v Evropi prepolovi svoj ogljični odtis in do leta 2038 doseže neto ničelne emisije.

Tehnologija, usmerjena v prihodnost

Peugeot Inception ne le sledi, ampak soustvarja prihodnost električne mobilnosti. Ta model je več kot le koncept, je obljuba za prihodnost, saj se tehnologija, okoljska odgovornost in estetika združijo v harmonično celoto.

Ta model napoveduje, kako bodo videti Peugeotova vozila od leta 2025 naprej, in postavlja nove standarde v avtomobilski industriji. Peugeot želi izpostaviti priložnosti, ki jih ponuja Stellantisova nova funkcija umetne inteligence STLA Brain. Vozilo je sposobno prepoznati bližajočega se sopotnika ali voznika in mu ustrezno prilagoditi sedeže in nastaviti temperaturo za udobje ter mu prikazati ustrezna sporočila preko digitalnega traku na vratih vozila, na katerem so tudi različni senzorji za avtonomno vožnjo.  Z modelom Peugeot Inception znamka ne le sledi trendom, ampak jih aktivno soustvarja, s čimer oblikuje prihodnost električne mobilnosti.

Avtor: M.B.

Vir: autocar.co.uk; driving.co.uk; YouTube

Vir slik: Freepik