Poleg razpoložljivega proračuna pri nakupu električnega kolesa je potrebno upoštevati še druge dejavnike. Tukaj je vodič, kako izbrati pravo električno kolo za vaše potrebe.

Električna kolesa so v zadnjih 10 letih doživela pravi razcvet v priljubljenosti. Njihovi skriti motorji vam med vožnjo dodajo dodaten zagon, kar zmanjša napor pri vožnji in naredi kolesarjenje bolj dostopno in za nekatere tudi bolj zabavno.

Kakšno električno kolo potrebujem?

Preden začnete z izbiro, je pomembno, da dobro poznate različne vrste električnih koles, ki so na voljo. Tehnologija, ki je bila nekoč omejena na kolesa za vožnjo po asfaltu, se je razširila na vse vrste koles, vključno s cestnimi, gorskimi, gravel, zložljivimi, treking hibridnimi in tovornimi kolesi. To vam že pomaga zožiti izbiro, saj potrebujte kolo, ki bo zasnovano za vašo specifično vrsto terena. Na primer, če potrebujete takega za vožnjo po mestu, bo treking hibridno kolo običajno ustrezalo vašim potrebam. Cestna kolesa so dobra za tiste, ki želijo izboljšati svojo kondicijo, medtem ko gorska kolesa pokrivajo področja vožnje izven cest.

Nekatera kolesa se nahajajo med dvema različnima disciplinama in ponujajo dodatno vsestranskost. Gravel kolesa izstopajo na tem področju. Na prvi pogled so zelo podobna cestnim kolesom, a med njimi obstajajo bistvene razlike. Z njimi se lahko udobno vozite po asfaltiranih cestah in tudi makadamskih poteh, in to povsem brez skrbi, da bi vam zaradi tresljajev kolo razpadlo ali da bo takoj počila guma. Nekatera treking hibridna kolesa imajo tudi širše pnevmatike, ki lahko prenesejo gramozne poti.

Premislite, kje se boste vozili s kolesom, in izberite tistega, ki ustreza vašim potrebam.

Slika je simbolična.

Katere lastnosti e-kolesa naj iščem?

Ko zožite tip kolesa, je čas, da razmislite o lastnostih, ki jih potrebujete. Veliko je dejavnikov, ki jih je treba upoštevati, in ti se močno razlikujejo od kolesa do kolesa.

Hitrost

Večina držav ima največje dovoljene hitrosti za e-kolesa. V Združenem kraljestvu je omejena na 25 km/h, v ZDA je nekoliko višja do 32 km/h, medtem ko je v Avstraliji omejena na 25 km/h. Vsa e-kolesa, kupljena v teh državah, so zasnovana tako, da prenehajo nuditi pomoč, ko dosežejo te hitrosti.

Udobje

Na udobje kolesa vpliva veliko dejavnikov, od izbire sedeža do prožnosti okvirja – to je sposobnost kolesa, da absorbira vibracije. Težko je oceniti prožnost kolesa brez testne vožnje, zato je ena naših glavnih priporočil: vedno opravite testno vožnjo. To je najboljši način, da začutite kolo. Nekatera kolesa, zlasti tista, namenjena vožnji izven ceste, imajo dodatke, kot so vzmetene vilice. Te absorbirajo vibracije na sprednjem delu kolesa, da je vožnja bolj udobna.

Geometrija

Geometrija kolesa se nanaša na kote cevi na okvirju in vpliva na položaj kolesarja. Geometrija se običajno ujema z vrsto kolesa, ki ga imate. Na primer, cestna in gravel kolesa vas bodo postavila v bolj agresiven položaj, medtem ko so treking hibridna in gorska kolesa bolj sproščena in sedite bolj pokončno.

Domet

E-kolesa so žrtve velikega nesporazuma. Imajo majhen domet in vas bodo pustila na cedilu po nekaj kilometrih. Večina e-koles ima domet, ki se giblje od 30 do 160 kilometrov. Poskusite oceniti, koliko boste vozili, in izberite kolo z dometom, ki ustreza vašim potrebam.

Čas polnjenja

Ko pridete domov, bi moralo biti polnjenje baterije hitro in enostavno prek standarne električne vtičnice. To lahko traja do 12 ur, odvisno od različnih dejavnikov, čeprav bo večina veliko hitrejša.

Vrsta motorja

Obstajajo različne vrste motorjev, ki se običajno uporabljajo na e-kolesih. Čeprav so razlike minimalne, vplivajo na splošno vožnjo.

Sprednji motor – ta motor je nameščen na sprednjem kolesu in ga ima večina e-koles.

Zadnji motor – nameščen na zadnjem kolesu. Ti motorji zagotavljajo dodaten oprijem in so pogostejši pri srednje do visoko cenovnih kolesih.

Centralni motor – ti motorji so nameščeni v središču kolesa, blizu verižnika. Dajejo bolj uravnotežen občutek in boljšo stabilnost na kolesu.

Slika je simbolična.

Koliko bo stalo dobro e-kolo?

Ceno e-kolesa je težko določiti, saj je odvisna od vrste in specifičnih lastnosti, ki jih želite. Kolo z močnejšim motorjem in baterijo bo običajno dražje, saj bo nudilo večjo zmogljivost.

Cena električnih koles se lahko začne pod 1000 EUR in seže vse do 10.000 EUR ali več. Splošno pravilo je, da se izogibajte kolesom pod 1.000 EUR, saj dobite, kar plačate. A vendar je odvisno od vaših individualnih potreb. Za nekatere ljudi je lahko kolo nižjega cenovnega razreda več kot dovolj.

Električno kolo vs. običajno kolo: Katero je pravo zame?

Preden se odločite za nakup e-kolesa, premislite, ali bi lahko običajno kolo izpolnilo isti namen. Električna kolesa so običajno z višjo ceno kot njihovi neelektrični sorodniki. Zato zakaj plačati več, če tega res ne potrebujete?

Kupite e-kolo priznanih blagovnih znamk

Izogibajte se nakupu kolesa samo zato, ker je zelo poceni. Lahko je prijaznejše do vaše denarnice na kratek rok, a dolgoročno ne bo, ko se začnejo pojavljati težave. Še huje, morda ni varno za vožnjo. Namesto tega se držite priznanih blagovnih znamk, katerih izdelki bodo zanesljivi in podprti z garancijo.

Katero je najboljše e-kolo za začetnika?

Tudi če ste začetnik, zgornji koraki veljajo enako, ko gre za izbiro kolesa, ki najbolje ustreza vašim specifičnim potrebam. Začnite z izbiro pravega tipa kolesa in nato nadaljujte z drugimi dejavniki.

Katero je najboljše e-kolo za vožnjo v službo?

Električna kolesa postajajo vse bolj priljubljena izbira za vožnjo v službo, saj so okolju prijazna in vam omogočajo, da uživate v svežem zraku z malo vadbe pred delom in po njem. Pri izbiri e-kolesa za vožnjo na delo natančno premislite o terenu in razdalji, ki jo boste prevozili. Če je razdalja kratka in po gladkem asfaltu, bi bila dobra izbira treking hibridno e-kolo.

V vsakem primeru je dobro, da se pred nakupom posvetujte s strokovnjaki v lokalni kolesarski trgovini, kjer vam bodo pomagali pri izbiri. S pravilnim e-kolesom boste lahko uživali v kolesarjenju, zmanjšali napor in poskrbeli za bolj zdrav in okolju prijazen način prevoza.

Avtor: M.B.

Vir: globalcyclingnetwork.com

Vir slik: Freepik