Navdušenci nad električnimi vozili bodo gotovo trdili, da so električni avtomobili cenejši za polnjenje in vzdrževanje, kar pomeni tudi ugodnejši za lastništvo in uporabo. Skeptiki pa bodo opozorili na visoke cene številnih električnih avtomobilov, kar je mogoče ugotoviti v primerjavi z bencinskimi modeli iste blagovne znamke. Torej, ali so električna vozila res ugodnejša na dolgi rok? V poskusu odgovora na to zelo zapleteno vprašanje so uporabili podatke in preprosto matematiko, ki je predstavljena v nadaljevanju.

Da bi preverili, ali je električno vozilo resnično cenejše od ekvivalenta na gorivo za lastništvo in uporabo v vsakodnevnem prometu, so primerjali dva modela na ameriškem trgu. Oba sta na voljo z obema vrstama pogonov: Hyundai Kona in Kona Electric ter Ford F-150 in F-150 Lightning.

Primerjali so čim več informacij o njihovih obratovalnih stroških, ki so jih lahko našli v verodostojnih virih. Velja poudariti, da primerjava med električnimi avtomobili in avtomobili na drugo gorivo v večini primerov ni ravno preprosta.

Analiza stroškov za tri leta

Odločili so se za pregled prvih treh let skupnih stroškov lastništva. Držali so se številk, ki so jih lahko določili za čim bolj jasno primerjavo. Pri tem niso vključili stroškov financiranja ali zavarovalnih premij. Način financiranja vozila – trajanje posojila in obrestna mera ali pa odločitev za leasing namreč pomembno vpliva na skupne stroške. Tudi stroški zavarovanja se močno razlikujejo glede na državo, vozniški staž in izbrana kritja.

Začetna nakupna cena

Pot primerjave se začne s ceno nakupa. Za Hyundai so izbrali najosnovnejšo različico, za Ford F-150 pa različico XLT, ki je korak pred najosnovnejšo različico modela. Tudi pri Lightning so izbrali standardno baterijo. Morebitne subvencije za oba električna avtomobila so pri izračunih upoštevane kasneje. Nakupne cene avtomobilov so naslednje:

Hyundai Kona: 22.595 $

Hyundai Kona Electric: 35.295 $

Ford F-150: 40.960 $

Ford F-150 Lightning: 54.769 $

Slika je simbolična.

Prevožene razdalje

Za letno število prevožene razdalje so izbrali 15.000 milj, kar je že desetletja povprečna številka za voznike v ZDA. Oba električna avtomobila zlahka omogočata doseg tega števila. Rezultat triletnih skupnih prevoženih kilometrov znaša 45.000 milj.

Stroški vzdrževanja

Za izračun stroškov vzdrževanja so uporabili analizo AAA »Your Driving Costs« za leto 2022. Ta določa, koliko plačajo lastniki na miljo za vzdrževanje vozila. Stroški so razdeljeni glede na tržni segment vozila (limuzina, SUV, pickup, EV …) za servisne postavke, kot so pnevmatike, zavore, menjave olja in popravila v petletnem obdobju.

Res je to daljše obdobje od treh let, zato so vrednosti na teh primerih lahko večje od tega, kar bi verjetno doživeli s temi avtomobili v treh letih. Vendar so podatki AAA trdna osnova za primerjavo, saj so vsi avtomobili enako obravnavani. Kot je bilo pričakovano, brez menjave olja ali drugega vzdrževanja so EV cenejša za vzdrževanje. Stroški vzdrževanja na miljo in za celotnih 45.000 milj so naslednji:

Hyundai Kona: 0,0984 $/miljo / 4.428 $

Hyundai Kona Electric: 0,0794 $/miljo / 3.573 $

Ford F-150: 0,0933 $/miljo / 4.199 $

Ford F-150 Lightning: 0,0794 $/miljo / 3.573 $

Poraba energije in goriva

Za izračun porabe energije obeh vrst avtomobilov so uporabili EPA ocene porabe goriva in kilovatnih ur na 100 milj. Pri obeh enotah velja, da nižje kot je število, učinkovitejše je vozilo. Kot lahko vidite spodaj, sta oba Hyundaija učinkovitejša od F-150, kar je pričakovano pri SUV-jih v primerjavi z velikimi pickupi.

Hyundai Kona: 3,1 gal/100 milj

Hyundai Kona Electric: 27 kWh/100 milj

Ford F-150: 5,0 gal/100 milj

Ford F-150 Lightning: 48 kWh/100 milj

Slika je simbolična.

Stroški goriva

Za stroške goriva so uporabili nacionalno povprečno ceno goriva za september 2022: 3,70 USD/gal za bencin, ki ga uporabljata tako Kona kot tudi F-150. Kot verjetno veste, so cene goriva precej nestanovitne. Inflacija, ruska invazija in drugi dejavniki zvišujejo ceno ter otežujejo napovedovanje prihodnjih cen. Za namen izračuna so predpostavili, da se bodo cene gibale v tem rangu. Spodaj je primerjava stroškov vožnje s Hyundai Kona in F-150 z bencinskim motorjem za 45.000 milj.

Hyundai Kona: 5.162 $

Ford F-150: 8.325 $

Stroški polnjenja

Stroške električnega polnjenja je težje določiti. Prvič, mnoge polnilne postaje zaračunavajo na minute namesto na kilovatno uro. Ta način polnjenja lahko frustrira lastnike električnih vozil. Ena največjih omrežij polnilnih postaj Electrify America zaračunava 0,43 USD/kWh za hitro polnjenje z enosmernim tokom in polnjenje 2. stopnje v državi Michigan. Nekatere enote Electrify America lahko polnijo s hitrostjo do 350 kW, vendar večina električnih vozil ne more sprejeti tako hitrega polnjenja. Kljub temu plačilo na kilovatno uro stroškovno izenači konkurenčne pogoje med električnimi avtomobili, ki se polnijo počasneje in hitreje.

Za določitev stroškov polnjenja so upoštevali povprečno ceno 0,1546 USD/kWh, ki je veljala za julij 2022 v ZDA. Cene električne energije v ZDA se zelo razlikujejo in so odvisne od lokacije. Še en del uganke pri polnjenju električnih vozil je delitev med polnjenjem doma in na poti. Študija o vedenju potrošnikov električnih vozil, ki jo je junija 2021 izvedel Fuels Institute, je ugotovila, da se v 70-80 % polnjenja električnih vozil uporablja domača polnilnica ali polnilnica na delovnem mestu. Za ta izračun so upoštevali razdelitev 80/20 med polnjenjem doma in na javnih mestih.

Vse te številke o polnjenju so združili, da bi lahko ugotovili količino, ki je potrebna, da bi električni vozili bili napolnjeni dovolj za razdaljo 45.000 milj.

Hyundai Kona Electric: 2.548 $

Ford F-150 Lightning: 4.529 $

Amortizacija

Zadnji podatek, ki vpliva na stroške lastništva katerega koli vozila, je amortizacija. Gre za zapleten podatek, saj napovedovanje amortizacije izraža ugibanja, ki temeljijo na preteklih izkušnjah, povpraševanju strank, razpoložljivosti vozil, ugledu znamke … Hiter pogled na številke jasno kaže, da se električni avtomobili amortizirajo hitreje kot njihovi ekvivalenti na gorivo. Cari Crane, direktorica pri ALG (nekdanjem Auto Lease Guide), je povedala, da visoki stroški električnih vozil prispevajo k njihovi strmejši amortizaciji. Za triletno vrednost amortizacije so uporabili podatke o amortizaciji AAA, izračunane s strani Vincentric.

Hyundai Kona: 9.795 $

Hyundai Kona Electric: 15.305 $

Ford F-150: 13.981 $

Ford F-150 Lightning: 15.738 $

Primerjava stroškov lastništva za tri leta

Po treh letih skupni seštevki dajejo nekaj vpogleda v vprašanje: »Ali so električna vozila cenejša?« Glede na stroške goriva, vzdrževanja in amortizacijo v treh letih so ugotovili naslednje stroške lastništva pri primerjavi teh modelov:

Hyundai Kona: 19.385 $

Hyundai Kona Electric: 21.426 $

Ford F-150: 26.505 $

Ford F-150 Lightning: 23.840 $

Subvencije za električna vozila

Obstajajo še dodatni dejavniki, kot je davčna olajšava v višini 7.500 $ za oba modela električnih vozil, če ju kupite nova. Ali ste do tega upravičeni, je malo bolj zapleteno in je odvisno od določenih kriterijev.

V ZDA mora imeti električno vozilo končno montažo v ZDA. Lightning je izdelan v ZDA, Hyundai pa namerava začeti proizvodnjo električnih vozil v ZDA. Poleg tega, da bi se kvalificiral za to olajšavo, mora imeti kupec dohodek pod 150.000 $ ali 300.000 $ skupaj, cena električnega vozila pa ne sme presegati 55.000 $ za osebna vozila ali 80.000 $ za SUV-je in pickupe. V primerjavi je MSPR električnih vozil pod zgornjo mejo, čeprav lahko v primeru Lightninga določene različice in možnosti dvignejo njegovo ceno nad omejitev.

Za potrebe izračuna so predpostavili, da je električno vozilo upravičeno do prejema davčne olajšave in tako obema podeljujejo celoten znesek davčnih olajšav v vrednosti 7.500 $, da pridemo do novih stroškov lastništva za tri leta. Vendar vseeno pri tem ne morejo jamčiti, da bo temu res tako. Tako bi bili novi izračuni po upoštevani davčni olajšavi za električna vozila naslednji:

Hyundai Kona: 19.385 $

Hyundai Kona Electric: 13.926 $

Ford F-150: 26.505 $

Ford F-150 Lightning: 16.340 $

Kateri je cenejši za lastništvo?

Torej je po teh izračunih električni F-150 za 2.664$ cenejši za lastništvo in uporabo v prvih treh letih kot njegov dvojnik na gorivo – in to brez davčne olajšave. Z davčno olajšavo je razlika še večja: 10.164 $ cenejše. Kona Electric pa je z davčno olajšavo cenejša za 5.459 $. V primeru, da niste upravičeni do subvencije, pa je dražja od različice na gorivo za 2.041 $.

Slika je simbolična.

Ponekod so na voljo lahko tudi državne in lokalne spodbude za električna vozila. Trenutna težava je, da niso vsa nova električna vozila upravičena do spodbude v višini 7.500 $. Po zahtevah v ZDA večina baterij v električnih vozilih ne izpolnjuje vseh kriterijev, saj vsebujejo materiale iz Kitajske, ki obvladuje 76 odstotkov svetovne proizvodne zmogljivosti litij-ionskih baterij. In v tem primeru, ko vsebujejo material »tujih subjektov, ki vzbujajo skrb«, niso upravičeni do subvencije.

Druga težava je, da primerjava med električnimi avtomobili in avtomobili na gorivo ni enostavna za večino električnih vozil na cesti. Ni ekvivalentnih modelov, kot sta Tesla Model 3 ali Ford Mustang Mach-E, da bi lahko cenovno primerjali. Večina je dražja za nakup, vendar se ta razlika pogosto izravna z nizkimi stroški polnjenja in vzdrževanja.

Naredite lastno primerjavo

Upoštevajte, da so ti izračuni specifični za izbrane modele vozil ter njihove stroškovne ocene. Drugi modeli električnih vozil in vozil na gorivo se lahko razlikujejo v ceni, porabi energije, vzdrževanju in amortizaciji. Torej, če resno razmišljate o nakupu novega avtomobila, je najbolje, da naredite svoje izračune, ki temeljijo na specifičnih modelih in dejavnikih, ki se nanašajo na vašo vožnjo, pogoje financiranja in možnosti pridobivanja subvencije.

Torej, ali je lastništvo električnega vozila na dolgi rok cenejše? Vsi znaki kažejo, da mogoče res. Včasih. A, kot so ugotovili, je v tem trenutku to preveč zapleteno vprašanje.

Avtor: M.B.

Vir: caranddriver.com