Britanska študija je razkrila povezavo med znamko avtomobila in inteligenco voznikov.

Britanska spletna stran Scarp Car Comparison je izvedla obsežno študijo, v kateri je sodelovalo več kot 2000 voznikov in 22 različnih znamk avtomobilov. Ti so opravili standardni test IQ, s katerim je bila merjena njihova raven inteligence. Analiza rezultatov je upoštevala več dejavnikov, vključno z znamko avtomobila, barvo in lastništvom personalizirane registrske tablice.

Vozniki avtomobilov Škoda najbolj inteligentni

Rezultati študije so pokazali, da imajo vozniki Škode najvišji IQ med vsemi vozniki, s povprečno oceno 99. To je kar za šest točk nad povprečjem od vseh anketiranih voznikov. Na drugo mesto so se uvrstili lastniki vozil Suzuki, sledijo jim vozniki vozil Peugeot.

Slika je simbolična.

Na repu lestvice so se znašli vozniki Land Roverjev z najnižjo povprečno oceno IQ 88,58, skupaj z lastniki BMW-jev (91,68) in Fiatov (90,14).

Top 10 najpametnejših voznikov po znamkah avtomobilov

  1. Škoda (IQ 99)
  2. Suzuki (IQ 98,09)
  3. Peugeot (IQ 97,79)
  4. Mini (IQ 97,41)
  5. Mazda (IQ 95,91)
  6. Toyota (IQ 95,76)
  7. Vauxhall (IQ 95,11)
  8. Marcedes Benz (IQ 94,74)
  9. Nissan (IQ 94,71)
  10. Seat (IQ 94,71)

Zanimive ugotovitve glede na barvo avtomobila in registrsko tablico

Študija je prav tako analizirala vpliv barve avtomobila in registrske tablice na inteligenco voznika. Rezultati so razkrili, da vozniki belih avtomobilov dosegajo povprečni IQ 95,71, medtem ko lastniki sivih avtomobilov dosegajo povprečje IQ 94,97.

Slika je simbolična.

Zanimivo je, da imajo vozniki, ki se odločijo za manj intenzivne barve višji IQ, v primerjavi z lastniki zelenih avtomobilov, katerih povprečni IQ je 88,43, kar je relativno nizko.

Poleg tega tisti, ki ne dajejo poudarka na personalizacijo registrskih tablic, dosegajo povprečni IQ 94,15 v primerjavi s tistimi, ki imajo personalizirano tablico s povprečnim IQ 91,95.

Pomembna je pametna vožnja

Direktor družbe Scarp Car Comparison, Dan Gick, je povedal: »Za nas je biti pameten za volanom le ena stvar – zaščititi sebe in druge voznike ter ne sprejemati odločitev, ki bi koga spravile v nevarnost.« Zanimivo je ugotoviti, da obstaja resnica v zaznavanju lastnosti voznikov Škode kot posebej razumnih na cestah. Hkrati pa opominja, da se povprečni rezultati IQ gibljejo med 85 in 115, zato se vozniki ne bi smeli obremenjevati zaradi svojega mesta na lestvici. Za konec še dodaja: »Glavno je biti pameten in razumen voznik – ne glede na to, kateri avto voziš.«

Avtor: M.B.

Vir: thesun.ie

Viri slik: Freepik