To je lestvica najbolj ikoničnih avtomobilov, v katere se je zaljubil ves svet in so postali prave legende vseh časov.

Vsak ima svojega najljubšega in gotovo bi bil vaš seznam najbolj ikoničnih avtomobilov nekoliko drugačen. Do izziva pridemo že pri besedi ‘ikona’. Ali to pomeni najlepši? Ali to pomeni najbolje prodajan? Ali to pomeni najhitrejši ali najdražji? Ali se lahko nanaša na tehnološko dovršenost ali celo na ekskluzivnost?

Lahko pomeni vse te stvari in brez dvoma tudi nešteto drugih. Za nekoga je super avto, avto prihodnosti, za nekoga drugega le drag polom. Vendar v tem članku »ikonične« imenujemo avtomobile, ki so na novo napisali knjigo pravil. To so avtomobili, na katere je cel svet postal pozoren, in več kot to – v katere so se vsi preprosto zaljubili.

Jaguar E-Type

Ta model pooseblja besedo ‘kul. To je osupljivo lep avto, ki ga je oblikoval Malcom Sayer. Pravzaprav je tako lep, da je modri Roadster Muzej moderne umetnosti v New Yorku vključil v svojo stalno zbirko oblikovanja.

E-Type je imel zelo redko sposobnost, da je ljudi zaustavil in vsi so strmeli vanj. In to še vedno velja. Gre za izvrstno estetiko oblikovanja.

Lamborghini Miura

Elegantni videz Miure je postal prava filmska zvezda. Izdelan je bil med letoma 1966 in 1973, zasnovan pa ponoči, proti željam patriarha Ferruccia Lamborghinija. Imel je raje velike avtomobile GT kot playboyeve Ferrarijeve dirkalnike. A končno se je pojavil in z njim nedvomno najpomembnejši avto v zgodovini čudovito hitrih italijanskih hitrostnih pošasti.

Oblike Marcella Gandinija so oboževalci in novinarji hvalili na avtomobilskem salonu v Torinu leta 1965. Pogumna odločitev, da se 3,9-litrski motor V12 namesti na sredino za voznikom, je prevzela avtomobilski svet in rojen je bil sodobni superšportnik. Poimenovan je po Don Eduradu Miuri, enem najbolj znanih španskih rejcev agresivnih bojnih bikov.

Porsche 911

Zahvaljujoč Peugeotu, ki je pred tem registriral vse trimestne številke z ničlo na sredini, je bilo treba leta 1963 spremeniti ime originalnega Porscheja 901. Postal je 911 in s to spremembo je zaživel eden najbolj kul avtomobilskih imen vseh časov, ki je tudi najbolj prepoznaven športni avtomobil na svetu.

Mojstrovina ikoničnega dizajna in tehnologije z motorjem na zadnji strani avtomobila se tudi po pol stoletja ni veliko spremenila. S stotimi ponovitvami v preteklih letih še danes vznemirja argument, da motor, nameščen na zadnji strani avtomobila, ne bi smel delovati – vendar deluje.

Mini

Po proizvodni seriji skoraj petih in pol milijonov enot lahko za Mini po vseh merilih trdimo, da je eden najbolj ikoničnih avtomobilov, kar jih je bilo kdaj izdelanih. Ne nosi prestiža, ekskluzivnosti ali razkošja, vendar je za vedno spremenil svet cenovno dostopnega avtomobilizma.

Najbolj britanski avtomobil, ki ga je zasnoval Sir Alec Issigonis, je bil namerno poceni za nakup in upravljanje. Bil je kot odgovor na sueško krizo leta 1956, ki je povzročila dvig stroškov bencina. S tem je prodaja večjih avtomobilov padla, kar je napravilo vrzel na trgu za kompaktne družinske avtomobile brez razreda. Od priljubljenosti v javnosti do enega najbolj ikoničnih prizorov avtomobilskega zasledovanja iz filmov je Mini slovel na vso moč. Ta ikonični model je postavil standard za to, kar je sledilo: samostojna klasika oblikovanja in navdih za generacije majhnih mestnih avtomobilov.

Citroën DS

Citroën DS je ustvarjen iz nove vrste francoske iznajdljivosti, tehnologije in oblikovanja. Verjetno eden najlepših avtomobilov, ki so bili kdaj izdelani, je DS postavil nove standarde za svojo vožnjo, zavore in način upravljanja. Čeprav ni nujno tak avtomobil, ki bi ga zelo pogosto videvali na cesti ali celo v televizijskih oddajah, njegov značilen dizajn pomeni, da ga zagotovo opazijo.

Oblikovala sta ga italijanski kipar in francoski letalski inženir. Njegov videz vesoljske dobe pa resnično jemlje dih. Kabriolet pa je tako osupljivo čudovit kot gliser Riva Aquarama ali istoimenski čoln Charlesa Eamesa. Leta 1955 je Citroën v prvih 15 minutah pariškega avtomobilskega salona sprejel 743 naročil za DS in njegovi množični privrženci mu sledijo še danes.

Ford Model T

Model T Henrya Forda je verjetno prava definicija ikoničnega avtomobila. Avtomobil je Billyju Averageu omogočil dostop do avtomobilskega potovanja, ki je bilo prej izključno domena super bogatih. Sprva je Američanom, nato pa tudi ostalim, dal svobodo potovanja. Imenovali so ga ‘Tin Lizzie’ in je do leta 1913 presegel skupno proizvodnjo vseh svetovnih proizvajalcev avtomobilov.

Med letoma 1908 in 1927 je uspel izpolniti svoj cilj, da je ‘demokratiziral avtomobil’. In čeprav je v svoji avtobiografiji slavno zapisal, da »vsak kupec lahko pobarva avto v katero koli barvo, ki jo želi, le da je črna«, je bil na voljo tudi v drugih barvah. V kasnejših letih je model T resnično postal vseprisoten. Kot eden najbolj znanih avtomobilov iz dvajsetih let 20. stoletja je bil model T poceni, preprost in predmet tisočih šal, vendar je za vedno spremenil družbeno-ekonomsko strukturo avtomobilizma.

Volkswagen Beetle

Podobno kot Porsche 911 je VW Beetle (hrošč) eden najbolj prepoznavnih avtomobilov, ki so jih kdaj začeli proizvajati. V poznih tridesetih letih 20. stoletja je neki nemški kancler naročil Ferdinandu Porscheju, da naredi »avtomobil za ljudi«, da bi v svoji državi izkoristil novo razvito cestno omrežje. Tako je hrošč postal najbolj vseprisoten avtomobil, ki je bil kdaj izdelan.

Interno označen kot VW Tip 1 so ga več kot 65 let izdelovali v ogromnem številu. Bil je eden prvih množično proizvedenih avtomobilov, ki je imel motor zadaj, zračno hlajenje in pogon na zadnja kolesa. Ta priljubljen ljudski avto je bil zasnovan tako, da je bil cenovno dostopen in poceni za vzdrževanje. Imel je težave z varnostjo in pomanjkanjem moči, vendar ostaja ikonični avto, ki si ga najbolj zapomnimo z oznako #53 kot Herbie the Love Bug!

Bugatti Veyron

Veyron, imenovan po Bugattijevem razvojnem inženirju Pierru Veyronu, je bil podvig avtomobilske veličastnosti, ki se verjetno ne bo ponovil. Bil je avto številk. Prvotni EB 16.4 je poganjal 1001 konjski W16 motor z delovno prostornino 8 litrov. Motor ima štiri turbo polnilnike, vsak valj ima štiri ventile. Veyron je najhitrejši serijsko proizveden avtomobil z dosego hitrosti 432 km/h. Do 100 km/h pospeši v 2,46 sekunde.

Veyron je bil velik tehnološki uspeh. Kot poslovni model pa je bil že na začetku obsojen na propad. Kljub temu da je bil eden najdražjih avtomobilskih znamk na svetu, je podjetje izgubilo denar pri vsakem modelu. Zahteve, ki jih je pred tehnično ekipo postavil izvršni direktor Ferdinand Piech, so bile takšne, da je bil končni rezultat avtomobil, ki je navidezno nasprotoval zakonom fizike. To je bila popolna kombinacija oblike, funkcionalnosti, videza in moči ter postala merilo, po katerem se merijo vsi drugi »turbo avtomobili«.

Aston Martin DB5

Ali obstaja avtomobil, ki je bil izdelan prej ali pozneje in izžareva več kot DB5? DB5, imenovan po Davidu Brownu, vodji Astona, je bil izdelan v majhnih serijah med letoma 1963 in 1965. Kot klasični grand tourer s 4,0-litrskim motorjem z 282 KM in 4-stopenjskim ročnim menjalnikom, z opcijsko funkcijo »overdrive«. Kasnejše različice so imele 5-stopenjski menjalnik.

Bil je osupljivo čudovit in imel ga je nihče drug kot James Bond, zaradi česar je eden najboljših in znanih filmskih avtomobilov. Kot sinonim za avto 007, za pijačo suhi Martini in liberalen odnos do nevarnih žensk, so les, usnje in njegova eleganca naredili Aston Martin DB5 za enega najbolj iskanih in izjemno prepoznavnih avtomobilov na svetu. Ta sloves se ga drži že več kot pol stoletja.

Ferrari F40

To je bil avtomobil, ki je premostil staro in novo. Ste vedeli za eno od fascinantnih dejstev o Ferrariju, da je bil F40 dejansko zadnji avtomobil, ki ga je osebno odobril Enzo Ferrari, ko je nasledstvo prevzel Luca di Montezemolo. Je vrnitev v čase, ko je pomoč vozniku, kot je nadzor zdrsa in ABS, veljala za preveč varno. Bil je najhitrejši, najdražji in najzmogljivejši serijski avtomobil, ki je bil kdaj koli izdelan.

Oblikovala ga je svetovno znana oblikovalska hiša Pininfarina. Namenjen pa je bil konkurenčnemu tekmovanju s Porschejem 959 v prvenstvu FIA z 2,9-litrskim turbo motorjem, ki je ustvaril 471 KM. Na pogled je bil presenetljivo bolj športen kot kateri koli prej ali pozneje. Imel je tudi dober videz filmske zvezde, znano rjovenje V8 in še vedno ostaja eden najbolj želenih modelov super avtomobilov, o katerih sanjarijo moški vseh starosti.

Avtor: M.B.

Vir: discoveryuk.com, YouTube