Elon Musk je potrdil, da razvijajo nov osnovni model električnega avtomobila, ki bi se lahko začel pri prodajni ceni 25.000 USD, kar je trenutno najcenejši električni avtomobil na trgu. Datum lansiranja še ni razkrit.

»Vozilo naslednje generacije bo verjetno polovico cenejše od modelov 3/Y. Pravzaprav bo tudi manjše. Mislim pa, da bo zagotovo preseglo proizvodnjo vseh naših drugih vozil skupaj.« je razkril Elon Musk.

Kaj je že znano o novem modelu Tesle

Med finančnim poročilom za tretje četrtletje 2022 – Tesla je skupno dostavila 343 tisoč avtomobilov in zaslužila rekordnih 3,3 milijarde dolarjev –  je Elon Musk spregovoril tudi o novem avtomobilu. Razkril je, da Tesla razvija manjše, cenejše električno vozilo, ki bi lahko bilo alternativa Volkswagnu ID3 in Cupri Born.

Proizvodnja novega avtomobila naj bi stala približno polovico manj kot pri modelu 3 in modelu Y, zato se pričakuje, da bo na trgu dosegljiv po dostopnejši ceni.

Tesla namerava uporabiti tudi novo vrsto baterij, kar bo pripomoglo k temu, da bo avto lažji in močnejši.

Nova vrsta baterij za večjo varnost in doseg

Nova kombi limuzina bo imela novo vrsto baterije, ki je zmogljivejša, varnejša in cenejša. Zahvaljujoč novi zasnovi, ki uporablja novo vrsto konektorja za povezovanje posameznih celic. Te so približno 35 % manjše od običajnih baterij in lahko shranijo ter sprostijo več električne energije z manjšim tveganjem, da bi se pregrele.

Tesla trdi, da bodo imeli novi avtomobili, zahvaljujoč tem novim celicam, za približno 16 % večji doseg na kilovatno uro baterije.

Teslin prvi model električnega avtomobila

Tesla je leta 2008 izdelala prvi Tesla Roadster. Takrat so bile komponente za električne avtomobile resnično drage. To je pomenilo, da je morala Tesla prodati svoje avtomobile za veliko denarja, da je lahko naredila resen poslovni primer.

Prvotni Tesla Roadster je imel 53kWh baterijo, z dosegom cca 370 km (230 milj), vendar je bila njegova cena več kot 60.000 funtov (69.300 USD).

Toda od takrat so stroški vseh delov močno padli, tako da lahko Tesla začne prodajati manjše, cenejše električne avtomobile brez izgube. To je v teh letih pomemben napredek.

Novi model bo stal za polovico manj kot začetni Tesla Model 3

Tako kot pri modelu 3 boste lahko izbirali med različicami. Musk je že potrdil, da bo osnovni model stal okoli 25.000 USD. Če pogledamo na trenutno izbiro električnih vozil, bo to najcenejši električni avtomobil na trgu. Povedal pa je tudi, da bo na neki točki na voljo tudi popolnoma avtonomna različica.

Kdaj ga boste lahko naročili, še ni znano. Na žalost se je razvojno delo na tej novi kombi limuzini šele začelo. Zato je malo verjetno, da bomo ta novi avtomobil na cestah videli pred letom 2025.

Avtor: M.B.

Vir: www.carwow.co.uk, YouTube