S prehodom s tradicionalnih vozil na notranje zgorevanje na električna vozila se odpirajo nova vprašanja, ki zahtevajo inovativne rešitve. Tudi pri reševanju v primeru požarov.

Težavnost gašenja električnih vozil

Požari v baterijah električnih vozil predstavljajo edinstven izziv. Akumulatorji so običajno varno zaprti v trdih ohišjih, kar otežuje dostop in posredovanje gasilcev.

Prednost varnostnega ukrepa baterij je, da se požar električnega vozila običajno ne razširi na okoliške komponente, vendar gasilci težko pridobijo dostop do baterije, da bi preprečili njeno nadaljnje vžiganje.

Slika je simbolična.

Izzivi v tradicionalnih pristopih gašenja požarov

Pretekli poskusi gašenja požarov v akumulatorjih električnih vozil so vključevali polivanje tisočih litrov vode po vozilu ali uporabo posebnih dvigal za dvig vozila, da bi omogočili usmeritev gasilskih cevi na akumulator.

Ena od ekstremnejših rešitev je bila uporaba ladijskega zabojnika, napolnjenega z vodo, v katerega bi odložili goreče EV. Vendar je ta pristop omejen na odprte prostore in neprimeren za garažne hiše.

Drugi poskusi vključujejo pokritje električnega vozila s protipožarno odejo, ki bi upočasnila širjenje ognja, vendar ne preprečuje toplotnega uhajanja. Ta proces, ko se začne, je namreč samozadosten s proizvodnjo kisika in vodika v kombinaciji z vnetljivimi materiali v ohišju baterije.

Preprosto čakanje, da akumulator zgori, ni sprejemljiva možnost. Predvsem v zaprtih prostorih ali v gosto naseljenih območjih, kjer bi izpostavljenost strupenemu dimu ogrozila javnost. Zato so gasilci razvili nove tehnike za gašenje požarov v električnih vozilih.

Inovativen pristop z novim gasilskim vozilom (RIV)

Eden od inovativnih pristopov k temu izzivu je nizko profilno vozilo za hitro posredovanje (RIV). Proizvaja ga britansko podjetje Prospeed Motorsport. Njihov RIV je opremljen s specializirano opremo za gašenje požarov v električnih vozilih. Je dovolj nizek, da lahko vstopi v podzemna in večnadstropna parkirišča, kar omogoča hitrejši dostop do vira požara. To pomeni, da lahko RIV učinkovito ukrepa in prepreči širjenje požara, še preden postane neobvladljiv.

Video predstavitev gasilskega vozila s specialno opremo za gašenje požarov v EV:

Nova tehnologija za učinkovito gašenje

Poleg nizke višine ima RIV tudi posebno orodje za gašenje požarov, ki je zasnovano za reševanje težave toplotnega uhajanja iz akumulatorja električnih vozil. Gre za sistem z ultra visokotlačno cevjo, imenovan ColCut Cobra. Ta uporablja abraziv, suspendiran v vodi, da prebije luknjo skozi talno ploščo vozila in omogoči vbrizgavanje vode pod visokim pritiskom neposredno v akumulator.

Testiranje v švedski civilni agenciji za nepredvidene razmere je pokazalo, da lahko sistem ColCut Cobra prepreči širjenje požara v bateriji EV v le 10 minutah. Pri tem porabi samo 240 litrov vode – kar je le 20 % vodne zmogljivosti RIV.

Video prikaz uporabe sistema ColCut Cobra:

RIV temelji na vozilu Toyota Hilux, vendar je opremljen s popolnoma novim podvozjem in 6-kolesnim pogonom. S tem je vozilo razširjeno z ocenjeno skupno težo vozila 5.600 kg, ki nudi 3.000 kg nosilnosti. Razširitev tovornega prostora za 1230 mm, vendar z višino le 1850 mm, zaradi česar je vozilo dovolj nizko, da omogoča dostop do večine parkirnih hiš.

RIV se že uporablja na Češkem, kjer se že kaže kot neprecenljivo orodje za gašenje požarov v akumulatorjih električnih vozil in pri reševanju potnikov. S temi inovativnimi rešitvami gasilci postajajo bolj pripravljeni na izzive, ki jih prinašajo električna vozila.

Opomba: Toplotni beg – kjer pride do kratkega stika v baterijskih celicah in se pregrejejo do te mere, da se razgradijo. Pri tem se sproščajo kisik in vnetljivi plini v samozadostni reakciji, ki traja, dokler vsi vnetljivi materiali v bateriji ne zgorijo in ni več energije, ki bi vzdrževala reakcijo. Treba je omeniti, da energija, ki je na voljo za sprostitev pri toplotnem pobegu popolnoma napolnjene baterije EV, ni večja od energije, ki je na voljo pri zgorevanju polnega rezervoarja bencina vozila. Požari baterij električnih vozil so zelo redki in se pojavljajo manj pogosto kot pri vozilih na bencin, dizel ali LPG.

Avtor: M.B.

Vir: thedriven.io, YouTube