Na poletni dopust se večina Slovencev odpravi s svojim avtomobilom, zato smo zbrali nasvete, kako pripraviti avto za poletni dopust. Naj bo potovanje z njim zanesljivo, varno in udobno.

avtomobil in visoke temperature

KOLIKO KILOMETROV JE ŠE DO REDNEGA SERVISA?
Pred daljšim potovanjem preverite, koliko kilometrov vas še loči od naslednjega rednega servisa. Ob prekoračitvi servisnega intervala se avtomobil sicer ne bo ustavil, je pa pri sodobnih turbo-bencinskih in turbo-dizelskih motorjih prekoračitev servisnega intervala na dolgi rok lahko škodljiva.
potovanje z avtomobilom
Če na poletnem dopustu pričakujete zahtevne vozne pogoje in večje obremenitve avtomobila, kot so gorski prelazi, vleka prikolice, močno obteženo vozilo, zelo visoke temperature in prisotnost puščavskega peska, pred odhodom opravite preventivni servis, še posebej če ste že čez polovico predpisanega servisnega intervala.
Poleg menjave olja, filtra olja, filtra zraka in filtra goriva naj na servisu opravijo tudi kontrolo stanja zavor, hladilnega sistema ter podvozja in krmilnega mehanizma. Bolje preventiva kot kurativa, saj bo vsaka okvara v tujini znatno dražja kot doma.
ČISTOČA ZA VEČJO VARNOST
V prometu je pomembno dobro videti in biti dobro viden. Zato pred odhodom na poletni dopust temeljito očistite vsa stekla. Še posebej z notranje strani, kjer se nabere tanek sloj umazanije, ki ob močnem direktnem soncu in vožnji ponoči povečuje bleščanje. Ne pozabite tudi na ogledala in svetlobna telesa ter dolijte tekočino za pranje vetrobranskega stekla. Za učinkovitejše odstranjevanje insektov je priporočljivo vodi dodati koncentrirano čistilo za poletni čas.
Med čiščenjem stekel preverite še brisalce. Če »puščajo črte« ali so celo natrgani, je čas za menjavo metlic. Nasvet za varčevanje: metlice brisalcev kupite v trgovini z avto deli, saj jih boste tam dobili ceneje kot na servisu ali bencinski črpalki.
ALI LUČI SVETIJO?
Že res, da so poletni dnevi dolgi, a brezhibno delujoča svetlobna telesa niso zato nič manj pomembna. Preverite, ali vse luči svetijo (tudi zavorne in osvetlitev registrske tablice) in po potrebi zamenjajte pregorele žarnice. Pri menjavi žarnic v prednjih žarometih bodite pozorni na njihovo pravilno lego, saj boste v nasprotnem primeru slepili nasproti vozeče.
PRTLJAGA JE LAHKO SMRTNO NEVARNA

prtljaga v avtomobilu

Nepravilno naložena prtljaga ima lahko usode posledice. Kilogram težak kos prtljage se že pri nizki hitrosti trka spremeni v smrtonosen projektil. Znan je primer iz Velike Britanije, ko je prenosni računalnik na zadnji polici ob trku poletel naprej in ubil voznico, ki bi nesrečo sicer preživela brez hujših poškodb.
Prtljago pravilno naložimo tako, da večje in težje kose položimo na dno prtljažnika čim bliže zadnji klopi. Na vrhu nato naložimo lažje kose, kot so oblačila, napihljiva oprema za plažo in podobno. Če prevažamo prtljago z ostrimi robovi (npr. šotorske palice, mize in stoli za kampiranje, ipd.), te predmete ovijemo v odejo in s pasovi privežemo na pritrdilna mesta v prtljažniku.
Podiranje zadnje klopi, da bi pridobili več prostora za prtljago, je nevarno početje, ki ga odsvetujemo. Če že ne gre drugače, je v tem primeru treba za prednje sedeže namestiti pregradno mrežo, ki bo v primeru naglega zaviranja ali trčenja zaustavila predmete pred poletom naprej. Enako velja, če prtljaga v prtljažniku sega čez višino naslonjala zadnje klopi, le da pregradno mrežo (Nekateri avtomobili, npr. Volvo, jo imajo že serijsko.) v tem primeru namestimo za zadnjo klop.
Posebno poglavje je prtljaga na strehi ali zadku vozila. Ta predstavlja nevarnost za druge udeležence v prometu, zato ni nič manj pomembno, da pravilno poskrbimo tudi zanjo. Prvi pogoj je, da uporabljamo kakovosten in atestiran strešni prtljažnik ali nosilec za kolesa na zadku vozila, za katerega proizvajalec jamči, da je primeren za naše vozilo. Zunanji prtljažnik mora biti pravilno nameščen, tovor na njem pa pritrjen v skladu z navodili proizvajalca. Za večjo varnost pa ne bo škodil še kakšen dodaten pas za pritrjevanje.
IMATE ASISTENCO?
Vsi si želimo, da na poletnem dopustu ne bi imeli težav z avtomobilom, toda okvare in nesreče so žal del prometne realnosti. V takšnem primeru je še kako koristno imeti sklenjeno asistenco za pomoč na cesti. Ponudbe asistenčnih storitev se med seboj razlikujejo, zato pred odločitvijo oziroma izbiro določenega asistenčnega paketa preverite, katera kritja ponuja in ali je veljavna v državi, v katero se odpravljate.
Za lastnike starejših vozil ne bo odveč tudi opozorilo, da nekatere asistence ne krijejo pomoči v primeru okvar na vozilih starejšega datuma. To zavarovalniški agenti radi »pozabijo« povedati, zato pred sklenitvijo dobro preberite drobni tisk.
Želimo vam prijeten dopust in varno ter udobno vožnjo!