Večina voznikov svoje avtomobile pripravi na zimo – namesti zimske pnevmatike, dolije »vitreks«, preveri stanje hladilne tekočine – toda kaj pa garaža? Tudi prostor, v katerem je parkiran avto, je dobro pripraviti na zimo. »Kako vendar?« se verjetno sprašujete, morda celo zmajujete z glavo. Poglejmo.
Kaj mora biti pri roki?
Ko se zjutraj mudi v službo, ni časa za iskanje stvari. Lopata za kidanje snega mora biti na vidnem in enostavno dosegljivem mestu. Prav tako rokavice, delovna kapa in nepremočljiva delovna obutev.
Na dosegu roke mora biti tudi orodje in oprema za avtomobil: strgala, metlice, vžigalni kabli, snežne verige. Ko bo šlo zares, bo brskanje po škatlah in predalih samo še stopnjevalo slabo voljo in dajalo še več priložnosti Murphyju, da gre še kaj narobe.
Imate snežno frezo ali motorni plug? Glejte, da je v garaži na takšnem mestu, da ga z vozilom ne zaparkirate. Bolj malo vam bo pomagal, če ga zaradi parkiranega avtomobila ne boste mogli spraviti iz garaže – oziroma če boste morali najprej na roke odmetati dovoz, da boste lahko iz garaže najprej spravili avto in šele nato snežno frezo ali motorni plug.
Če stanujete v višje ležečem kraju in obstaja realna možnost, da boste morali uporabljati verige, na primerno mesto pripravite plohe, ki jih boste vzdolžno položili na tla v širini kolotekov, preden z nameščenimi verigami zapeljete v garažo. V nasprotnem primeru boste z verigami poškodovali tla.
garažna vrata
Z rednim vzdrževanjem podaljšamo življenjsko dobo garažnih vrat. – Foto: MBA
Kaj je še dobro storiti?
Preglejte, očistite in namažite tečaje ter vodila garažnih vrat. Če imajo vrata na zunanji strani ključavnico, vanjo kapnite nekaj kapljic strojnega olja, s čimer boste zmanjšali možnosti, da bi zamrznila. Pri dvižnih vratih temeljito preglejte vsa vodila in jih po potrebi očistite. V primeru kakršnih koli težav se posvetujte s strokovnjakom – posegi v mehanizem in pogonski sklop dvižnih vrat so lahko za laika izjemno nevarni. Prav tako se obrnite na strokovnjaka, če je potrebna menjava izrabljenih tesnilnih elementov ali če je potrebno nastaviti pravilno zapiranje vrat.
»Samo redno in pravilno vzdrževana garažna vrata zagotavljajo potrebno zaščito, varnost in udobje,« svetuje Andrej Oberžan iz podjetja MBA, ki je specializirano za vgradnjo in vzdrževanje stavbnega pohištva. »Kot vse ostalo so tudi garažna vrata podvržena vplivom iz okolja in obrabi, zato je za njihovo čim daljšo življenjsko dobo pomembno, da jih vsakih nekaj let pregleda strokovnjak. Sprotno vzdrževanje je bistveno cenejše od odpravljanja okvar,« še dodaja Oberžan, ki se skoraj vsak dan srečuje s težavami, ki jih ob rednem vzdrževanju garažnih vrat ne bi bilo.
pogled iz garaže
Naj vas takšen pogled iz garaže ne pričaka nepripravljene.
Ne pozabite!
Zaradi varnosti morata vhod v garažo in prehod v stanovanjski del biti vedno prosta. Na tleh ne sme biti ničesar, ob kar bi se v temi lahko spotaknili. Prav tako tudi ob stenah ne sme biti predmetov, ki bi lahko padli in otežili ali celo onemogočili prehod. To še posebej velja za športne rekvizite, kot so kolesa, smuči, kajaki, deske za surfanje in podobno.
Če vaša garaža stoji ločeno od hiše in ni ogrevana, je pred zimo priporočljivo tudi zapreti dotok vode in izprazniti vodno napeljavo. S tem boste pri temperaturah pod lediščem preprečili poškodbe cevi, ventilov in pip.
Imate tudi vi kak nasvet za pripravo garaže na zimo? Zapišite ga v komentarju in ga delite z ostalimi bralci.