To vprašanje nima enoznačnega odgovora. Zgodovina avtomobila je zelo bogata in sega v 15. stoletje, ko je Leonardo da Vinci ustvarjal načrte in modele za transportna vozila.

Obstaja veliko zgodb o začetkih avtomobilske industrije

Parni, električni in bencinski – pa tudi nešteto stilov. Kdo točno je prvi izumil avtomobil, je stvar debate. Viri pogosto pripisujejo zasluge Karlu Benzu iz Nemčije, ki je leta 1885/1886 ustvaril prvi pravi avtomobil. Vendar se znanje o izumu pravega avtomobila še naprej razvija. Zgodba o izumu avtomobila je obogatena z različnimi drugimi osebnostmi, ki so imele vlogo v njegovi zgodovini.

Spodaj je izbor vrhuncev avtomobilske zgodovine, sestavljen iz informacij v knjigi Leonarda Bruna Sience and Technology First (Detroit, 1997) in ThoughtCo.’s History of the Automobile.

IzumiteljLetnicaVrsta/OpisDržava
Nicolas-Joseph Cugnot (1725-1804)1769SAMOHODNO / Izdelal prvo samohodno cestno vozilo (vojaški traktor) za francosko vojsko: trikolesno, 2,5 mph.Francija
Robert Anderson1832-1839ELEKTRIČNI / Električni voziček.Škotska
Karl Friedrich Benz (1844-1929)1885/86BENCIN / Avtomobil, ki ga poganja motor z notranjim zgorevanjem: trikolesni štiritaktni motor in šasija tvorita eno samo enoto, znan kot »Motorwagen«.Nemški patent DRP št. 37435
Gottlieb Wilhelm Daimler (1834-1900) in Wilhelm Maybach (1846-1929)1886BENCIN / Prvi štirikolesni štiritaktni motor – znan kot »Cannstatt-Daimler«.Nemčija
George Baldwin Selden (1846-1922)1876/95BENCIN / Kombinirani motor z notranjim zgorevanjem z vozičkom: patent št.: 549.160 (1895). Nikoli izdelan – Selden je pobiral licenčnine.Združene države
Charles Edgar Duryea (1862-1938) in njegov brat Frank (1870-1967)1893BENCIN / Prvi uspešen avto na plin: 4 KM, dvotaktni motor. Brata Duryea sta ustanovila prvo ameriško podjetje za proizvodnjo avtomobilov.Združene države

Karl Benz: avtomobilski pionir

Karlu Benzu pripisujejo zasluge za izum prvega avtomobila, saj je bil njegov avto praktičen, uporabljal je bencinski motor z notranjim zgorevanjem in je deloval kot današnji sodobni avtomobili.

Karl Benz je leta 1886 patentiral trikolesni motorni avtomobil, znan kot Motorwagen. Patentiral je svoj sistem za plin, vžigalne svečke, prestavne ročice, uplinjač in druge temelje avtomobila. Benz je sčasoma zgradil avtomobilsko podjetje, ki obstaja še danes – Daimler Group.

Kam pa sega zgodovina električnih avtomobilov?

Električna vozila so danes vse bolj priljubljena, vendar imajo zgodovino, ki sega v pozno 19. stoletje. Tudi ta tehnologija ima, tako kot motor z notranjim zgorevanjem, dolgo zgodovino in jo je težko pripisati le enemu izumitelju.

Dvema izumiteljema se običajno pripisuje zasluge prvega električnega avtomobila: Robertu Andersenu, škotskemu izumitelju, in Thomasu Davenportu, ameriškemu izumitelju, v 30-ih letih 19.stoletja (vir: AutomoStory).

Prvo baterijo za ponovno polnjenje je leta 1865 izumil Gaston Plante, francoski fizik. Ta je nadomestila baterije brez možnosti polnjenja, ki so se uporabljale v zgodnjih modelih električnih avtomobilov.

Pregled vrhuncev zgodovine električnih avtomobilov:

Camille Faure, francoski kemik, je leta 1881 izboljšal zasnovo svinčevih akumulatorjev, ki jih je izvedel Plante, da bi električna vozila postala primerna izbira za voznike.

William Morrison iz Des Moinesa v ZDA je bil prvi, ki je leta 1891 uspešno izdelal električni avtomobil.

Camille Jénatzy, belgijski dirkač, je izdelal električni avtomobil in z njim dirkal ter postavil nov kopenski hitrostni rekord 100 km/h leta 1899. Njegov avto se je imenoval »La Jamais Contente«, kar pomeni »nikoli zadovoljen«.

Ferdinand Porsche, nemški avtomobilski inženir, je leta 1900 izumil prvi hibridni avtomobil.

Thomas Edison, je leta 1907 razvil nikelj-alkalno baterijo, ki je bila bolj trpežna in manj nevarna kot svinčeno-kislinska baterija, ki se uporablja v avtomobilih. Baterija večini potrošnikov ni bila všeč, saj je imela višjo ceno, vendar so jo zaradi vzdržljivosti in daljšega dosega vgradili v vozila.

Ko je Henry Ford leta 1908 predstavil model T, je poceni in visokokakovosten avtomobil na bencinski pogon postal zelo priljubljen. Takrat se je začel zaton električnih avtomobilov, kot poroča Ministrstvo za energijo.

Do leta 1920 je bencin postal cenejši in bolj dostopen, z bencinskimi avti pa so lahko potovali na večje razdalje. Električni avtomobili niso imeli takega dosega, kot so ga imeli avtomobili na plin. Elektrika tudi ni bila zlahka dostopna, zaradi česar so bili avtomobili na bencinski pogon bolj priljubljeni.

Leta 1976 je kongres sprejel zakon o raziskavah, razvoju in predstavitvi električnih in hibridnih vozil zaradi naraščajočih cen nafte, pomanjkanja bencina in odvisnosti od tujih virov nafte. Številna avtomobilska podjetja so začela raziskovati in oblikovati nove varčne in električne možnosti.

Toyota Prius, razvita in izdelana na Japonskem leta 1997, je bila prvi množično proizvedeni hibridni avtomobil na svetu in je bila na voljo po vsem svetu do leta 2000. Hibridni avtomobil Honda Insight je bil izdelan leta 1999 v ZDA.

Leta 2003 je Tesla Motor začel razvoj in proizvodnjo popolnoma električnega luksuznega avtomobila, ki je imel velik doseg. Predstavili so ga leta 2008. Chevrolet Volt je bil izdelan leta 2010 in je bil prvi razpoložljivi priključni hibrid, ki je uporabljal bencinski motor za daljši doseg avtomobila, ko se je baterija izpraznila. Nissan LEAF je bil izdelan leta 2010 in je bil javnosti lažje dostopen kot Teslin model S.

Danes skoraj vsako avtomobilsko podjetje razvija svoje lastne električne in hibridne modele. Po poročanju CNBC je bilo leta 2021 v ZDA prodanih okoli 535.000 električnih avtomobilov.

Avtor: M.B.

Vir: livescience.com; loc.gov; YouTube