CUV je akronim, ki pomeni Crossover Utility Vehicle. CUV-ji so podobni SUV-jem, vendar so manj robustni in manj primerni za terensko vožnjo. Zasnovani so bolj za ulično vožnjo in vikend avanture zunaj utrjenih poti.

Nekateri CUV se preprosto imenujejo kar crossoverji. Drugi namesto tega uporabljajo skrajšano CUV. Kakor koli že, CUV ponuja športno zmogljivost, vzdržljivost, prostornost in varnost, podobno kot SUV. Vendar je v paketu bolj prijazen do mestnih ulic in morda lažji za upravljanje ter na splošno vključuje izboljšano voznost in zanesljivost v primerjavi s svojim bolj pogosto omenjenim bratrancem – terencem.

Vendar to ne pomeni, da noben CUV ni primeren za terensko vožnjo. Nekateri CUV vključujejo štirikolesni pogon, kar jim omogoča, da sledijo v blatnih ali snežnih razmerah in celo obvladajo lažjo vožnjo po razpotjih in zabavo na vseh terenih.

CUV so zgrajeni na platformi limuzine. Tehnično so CUV priljubljeni modeli, kot sta Jeep Grand Cherokee in Honda CR-V, čeprav jih nekateri imenujejo SUV ali športna terenska vozila.

Nekateri proizvajalci avtomobilov izdelujejo CUV-je, ne pa SUV-jev

Šasija pravega CUV ali crossover vozila je izdelana kot šasija avtomobila, s karoserijo in okvirjem v enem kosu, kar proizvajalci imenujejo unibody konstrukcija. Zaradi teh lastnosti so Mazda CX-9, Hyundai Tuscon in Kia Sportage pravi CUV ali crossoverji.

Proizvajalci avtomobilov, kot sta Mazda in Hyundai, proizvajajo CUV-je, ne pa SUV-jev, ker imajo proizvajalci v svojih tovarnah na voljo samo limuzinske platforme. Za proizvodnjo pravih SUV-jev proizvajalci avtomobilov uporabljajo platforme za lahka gospodarska vozila in izdelujejo vozila s šasijo karoserije na okvirju.

Proizvajalci, kot sta Ford in Chevrolet, imajo na voljo te platforme in zmogljivosti za lahka gospodarska vozila, zaradi česar je priročno in stroškovno učinkovito izdelovati SUV polne velikosti, kot sta Ford Expedition in Chevy Suburban, ter CUV, vključno s Ford Escape in Chevrolet TGrax.

Slika je simbolična.

Razlike med CUV in SUV

Razlike v platformah in konstrukciji podvozja med CUV in SUV so razlog za razlike v specifikacijah. Vključno z velikostjo, postavitvijo in zmogljivostjo med standardnim CUV in SUV. Ko primerjate enega z drugim, pomislite na avtomobile in lahka gospodarska vozila.

Na splošno so CUV-ji bolj kompaktni, imajo manjšo oddaljenost od tal in manj moči kot SUV-ji. Kljub temu so nekateri križanci danes sposobni prenesti impresivno količino teže, zaradi česar so skoraj enaki lažjim SUV-jem, ki so na voljo na trgu.

Za zmogljivost lahkih gospodarskih vozil s polno zmogljivostjo potniških sedežev in pokritim prostorom za tovor izberite SUV. Standardno terensko vozilo ponuja tloris, temelje, kolesni načrt, pogonski sklop in vzmetenja. SUV pa je zelo primeren za terensko vožnjo in vleko težkega tovora. CUV je način za bolj gladko vožnjo kot v avtomobilu, enostavno upravljanje, varčno porabo goriva in udobne potniške sedeže, vendar imajo manj prostora za tovor in manjšo vlečno zmogljivost.

Vendar nekateri CUV-ji ponujajo enake menjalnike, motorje in kolesne pogone kot SUV-ji. Pravi križanci, vključno z Mazdo CX-3, Lexusom CT200h in BMW X1, združujejo lastnosti limuzinskih modelov njihovih proizvajalcev in najbolje prodajanih športnih terenskih vozil. Prodajalci vozil in kupci običajno združujejo SUV in CUV v isto kategorijo, zato je pametno uporabiti specifikacije proizvajalca, da preverite slog vozila.

Kolikšna je prostornina sedežev in odlagalnih mest v vozilu CUV?

Vozila, kot so Lexus RX 350, Chevrolet Equinox, Ford Espace in Rod Edge, imajo sedeže za pet oseb in prostor za shranjevanje njihove prtljage. Funkcije, vključno z naslonjači in zadnjimi sedeži, poskrbijo za udobje potnikov, medtem ko zložljivi zadnji sedeži povečajo prostor za tovor, ko vozila nimajo polne zmogljivosti potnikov.

Nekateri modeli ponujajo ogrevane prednje sedeže in popolnoma usnjene sedeže, medtem ko imajo drugi vozniške in potniške sedeže iz blaga, ki dihajo.

Hondino najbolj prodajano kompaktno terensko vozilo CR-V ima dovolj prostora za pripenjanje dveh otroških sedežev v zadnjem potniškem prostoru. Vozniki, ki iščejo več sedežev in prostora za shranjevanje, se odločijo za SUV-je, ki lahko sprejmejo do devet potnikov, ponujajo tri vrste sedežev in zadostijo potrebam po prostornini za shranjevanje.

Kakšno udobje vožnje nudi CUV

Strokovnjaki za varnost vožnje in ergonomijo pravijo, da je idealna višina sedeža za vožnjo približno 50 do 65 centimetrov nad tlemi. Vozniki in potniki, ki jim ustreza višina vožnje, podobna limuzinam, kupejem in karavanom, pogosto izberejo CUV zaradi njihove primerljive ali nekoliko višje višine vožnje.

Slika je simbolična.

Nekateri CUV-ji, zasnovani za terensko vožnjo, ponujajo višjo višino skupaj s štirikolesnim pogonom. Višina sedeža in velika okna v vozilih Kia Soul, Nissan Kicks, Chevrolet Trax in Ford Escape pomagajo voznikom, da se počutijo in vidijo bolje, kot če bi vozili vozila z nizkim voznim pragom.

CUV-ji s pogonom na plin in hibridi so varčni z gorivom

Njihova manjša velikost, manjša teža in aerodinamična zasnova pripomorejo k temu, da so CUV bolj učinkoviti pri porabi goriva kot večja, težja vozila SUV. Pridobiti čim več kilometrov na liter goriva še nikoli ni bilo tako pomembno kot prav zdaj. Ne glede na to, ali vas čaka dolga pot do službe ali preprosto cenite varčevanje težko prisluženega denarja.

Kelley Blue Book razvršča najbolj varčne CUV-je za leto 2021 na podlagi smernic EPA za učinkovitost porabe goriva:

  1. Kia Sorento Hibrid
  2. Honda CR-V Hibrid
  3. Toyota RAV4 Prime
  4. Lexus UX
  5. Toyota Venza
  6. Ford Escape
  7. Volvo XC40 Recharge
  8. Volkswagen ID.4
  9. Ford Mustang MACH-E
  10. Hyundai Kona Electric

Kot lahko vidite, je veliko najbolj okolju prijaznih in varčnih vozil med križanci, ki so danes na cesti. Hibridni modeli, ki nudijo večjo učinkovitost porabe goriva kot križanci s čistim bencinskim pogonom, se odlikujejo po luksuznih do ekonomičnih cenah.

Kateri je najboljša izbira za vas, SUV ali CUV?

Varen, eleganten in udoben, se opisuje današnji CUV. Navedite svoje potrebe in želje, raziščite svoje možnosti, poiščite ponudbe in izberite model vzdržljivega vozila svojih sanj. Tako CUV kot SUV lahko ponudita veliko in sta si v marsičem podobna, a v marsičem tudi različna. Uravnoteženje vaših potreb s ponudbo vsakega vam lahko pomaga pri izbiri, ali je eno ali drugo bolj primerno za vas. Obvezno si oglejte AutoList, da dobite pomoč pri iskanju po lokalnih ponudbah in z minimalnim naporom poiščite CUV ali SUV ali drugo vozilo svojih sanj.

Avtor: M.B.

Vir: autolist.com