Pred nakupom rabljenega avtomobila je najpomembnejše postavljanje pravih vprašanj, če želite imeti dober avto, ki ima pred seboj še veliko kilometrov.

Verjetno ste že raziskali različne znamke in modele ter si ustvarili svoj ožji izbor možnosti. Ne pozabite, da imajo vsi rabljeni avtomobili za seboj zgodovino in mnogi imajo v svojih evidencah več kot enega lastnika. Na vas je, da se pozanimate o njegovi zgodovini, če želite imeti zanesljivo vozilo.

Da boste lažje ločili dobre avtomobile od slabih, morate prodajalcu postaviti prava vprašanja, preden sklenete posel.

Nadaljujte z branjem, če želite izvedeti, katera vprašanja morate zastaviti ob nakupu rabljenega avtomobila.

Najpogostejša vprašanja, ki jih morate zastaviti pri nakupu rabljenega avtomobila

Če ste svoj sanjski avto našli pri prodajalcu avtomobilov, morda ne boste imeli koristi od odgovorov, kot bi si želeli. V takih primerih je najboljši način za pregled vozila, da zahtevate poročilo o zgodovini vozila in vnesete identifikacijsko številko vozila (VIN). Za temeljit pregled lahko zaprosite tudi svojega mehanika.

Pri nakupu rabljenega avtomobila pri zasebnem prodajalcu boste imeli več možnosti za odgovore na vaša vprašanja. Prodajalec osebno vozilo pozna, saj ga je imel in vozil. Postavite čim več vprašanj o zgodovini lastništva avtomobila in obstoječem stanju. Prav tako morate temeljito pregledati poročilo o zgodovini vozila in se ne zanašajte samo na ustne informacije prodajalca.

Katera so torej prava vprašanja, ki si jih je treba zastaviti ob nakupu rabljenega avtomobila?

Zakaj prodajate avto?

To preprosto vprašanje lahko da več namigov o tem, ali želite nadaljevati v smeri nakupa. Najbolj enostavni odgovori so najboljši: »ga ne potrebujemo več, ker smo potrebovali nekaj večjega/manjšega/lepšega …«.

Bodite previdni pri dolgotrajnih ali zapletenih odgovorih. Pošten prodajalec mora imeti razmeroma enostaven in jedrnat odgovor.

Ali avto prodajate tak, kot je, ali je še v garanciji?

Če rabljeno vozilo kupite pri prodajalcu avtomobilov, vam garancija zagotavlja brezskrbnost. Vendar ne bodite prehitri s podpisom pogodbe zaradi garancije. Preberite pogoje garancije, da natančno ugotovite, kaj ta pokriva in kako verjetno je, da jo boste morda potrebovali. Trgovci z avtomobili vedo, kako zaključiti prodajo in morda vas ne bodo vedno vodili skozi drobni tisk.

Če imate opravka z zasebnim prodajalcem, ga vprašajte, ali se vozilo prodaja takšno, kot je, ali še obstaja garancija. Poskrbite, da boste prejeli dokumentacijo v zvezi z garancijo in jo natančno preberite. Morda boste ugotovili, da se je termin (skoraj) iztekel.

Koliko je star avto?

Običajno je ob oglasu podatek o letniku vozila. V večini primerov imajo starejši avtomobili več prevoženih kilometrov in so bolj obrabljeni, kar pomeni, da bodo bolj verjetno potrebovali rednejše vzdrževanje in popravila. Starejši avtomobili imajo morda nižjo ceno, vendar postanejo dolgoročno dražji.

Kolikšna je kilometrina na števcu?

Najboljši so običajno tisti s povprečno letno kilometrino. Povprečje v ZDA je približno 22.000 kilometrov na leto, vendar se nekoliko razlikuje glede na regijo. Več kilometrov kot ima avtomobil prevoženih, večji obrabi je bil izpostavljen. To vprašanje nas pripelje do naslednjega vprašanja, precej je še vedno odvisno od prevoženih kilometrov vozila in tega, kako je avto prevozil te kilometre.

Kako se je vozilo ta avto?

Avtomobili, ki so precej zunaj povprečnega letnega dosega kilometrov, niso nujno slabi. Vendar bi morali vprašati tiste z majhnim številom kilometrov za njihov letnik. Morda so dlje časa bili nevozni. Vozila, ki se uporabljajo kot sezonska vozila ali prevozijo samo nekaj kilometrov na dan, bodo morda potrebovala popravila, ki segajo od nove rotacije pnevmatik, menjave akumulatorja do menjave olja. Tudi gorivo v rezervoarju je lahko staro. Vprašajte prodajalca ali sami preverite, ali je bilo redno vzdrževanje opravljeno.

Šteje se, da so kilometri na avtocesti boljši za vozilo in njegove sestavne dele kot mestna vožnja s pogostim ustavljanjem in speljevanjem. Vprašajte prodajalca, za kaj se je avto uporabljal, saj je bilo morda novejše vozilo z zelo veliko prevoženimi kilometri morda uporabljeno za kratke vožnje po mestu in je bilo izpostavljeno bolj naporni uporabi. Če pa je imel prodajalec dolgo dnevno vožnjo in je redno vzdrževal vozilo, bi moralo biti vozilo v dobrem stanju.

Kako dolgo so lastniki avtomobila?

Idealna situacija za dodatno brezskrbnost je, če je imelo vozilo samo enega prejšnjega lastnika. Tako boste natančno vedeli, kako je bil avto vožen in vzdrževan. Če ga je imel en lastnik, ima najverjetneje vse servisne zapise pri roki in ve za vse odgovore na vaša vprašanja.

Če ga prodajalec ni kupil kot novega ali ga je imel že dlje časa, se pripravite na nekaj neznank. To nas pripelje do naslednjega vprašanja.

Koliko je bilo prejšnjih lastnikov?

Najbolj zaželeno je rabljeno vozilo s čim manj lastniki. Še posebej, če je staro le nekaj let.

Številni prejšnji lastniki v kratkem času lahko pomeni, da avto ni redno vzdrževan in je bil na splošno v slabem stanju. Če je rabljeni avtomobil večkrat zamenjal lastnika, je tudi težje pridobiti popolno poročilo o njegovih evidencah vzdrževanja, zgodovini nesreč, popravilih in drugih pomembnih informacijah.

Za starejša vozila so razmeroma značilni vsaj trije ali štirje lastniki. Toda preverite, ali so na voljo servisni zapisi o vzdrževanju. Drugače se morda ne bo splačalo podpisati prodajne pogodbe.

Kakšen je status avtomobila?

To je pomembno vprašanje, ki ga morate zastaviti ob nakupu rabljenega avtomobila in vam lahko prinese kar nekaj domače naloge. Potrebno je preveriti, ali je bil avtomobil kaj predelan, udeležen v nesreči in njegovo zgodovino. Podjetja, kot sta Carfax ali AutoCheck, vam lahko pomagajo pri takšnih poročilih in celo preverijo, ali so kilometri na števcu realni.

Prosite prodajalca, da vam pove vse, kar ve o zgodovini nesreč avtomobila in se prepričajte, da je lastnik pravi.

Je bil avto udeležen v kaki nesreči?

Ni potrebno takoj opustiti nakup, če je bil rabljen avtomobil udeležen v kaki manjši nesreči. Vendar se vozil, ki so bila udeležena v hudih trčenjih raje izognite. Zračne blazine, varnostni pasovi, naslonjala in drugi varnostni sistemi so lahko ogroženi in morda ne bodo delovali pravilno.

Ali obstajajo mehanske težave ali potrebna popravila?

Kot oseba, ki bo vozila rabljen avtomobil, bi se morali zavedati kakršnih koli težav z obrabo ali z mehanskimi težavami, kot je pokvarjena klimatska naprava ali obrabljene pnevmatike. Čeprav lastnik morda ne bo posredoval teh informacij prostovoljno, lahko z neposrednim vprašanjem odgovori po resnici.

Nekateri bistveni varnostni elementi, ki jih je vredno preveriti, so: pnevmatike, zavorne ploščice in koluti, menjalnik in električne komponente. Vsako nepravilno vzdrževanje vas lahko privede do popravil, ki presegajo vrednost vozila.

Zagotoviti morate, da ima vsak rabljen avtomobil, ki ga kupite, ustrezno evidenco vzdrževanja in zgodovino servisiranja.

Kje so evidence vzdrževanja?

Nekdo, ki dobro skrbi za svoje vozilo, bo najverjetneje imel vsaj nekaj vpogleda v njegovo zgodovino vzdrževanja. To vključuje menjavo olja, zamenjavo zavornih ploščic, zamenjavo pnevmatik. Najbolj natančni lastniki bodo imeli pri sebi celo račune za vsa popravila ali zamenjave.

Vedeti morate, da je rabljen avto, ki je vreden vašega težko zasluženega denarja, dobro ohranjen, da ne bo kasnejših presenečenj.

Ali kaki predmeti manjkajo ali so poškodovani?

Pričakujte, da ima rabljen avto znake obrabe. Prestavna ročica je lahko nekoliko ukrivljena ali pa ima plastika armaturne plošče nekaj odrgnin. Toda veliki manjkajoči predmeti, kot so radio, naslon za roke ali celo rezervna pnevmatika, bi morali sprožiti rdeči alarm. Vprašajte prodajalca, zakaj nekaj manjka ali je poškodovano.

Kateri drugi predmeti so del prodaje?

Nekateri zasebni prodajalci lahko v prodajo vključijo dodatke. Če avto kupite pri trgovcu, lahko vključujejo stvari, kot so prevleke za sedeže in drugi majhni dodatki. Ne bodite prehitri, da sprejmete ponudbo, najprej preverite, koliko dodatno stanejo nekateri dodatki in ali vplivajo na končno ceno.

Ali lahko odpeljem avto na testno vožnjo?

Testna vožnja vam zagotavlja informacije o tem, kako dobro je avto vodljiv in lahko poudari kakršne koli nenavadne zvoke, emisije dima ali druge težave, ki jih je prodajalec morda zamolčal. Če prodajalec zavrne testno vožnjo, raje odstopite od posla.

Ali lahko odpeljem avto k svojemu mehaniku na neodvisen pregled?

Vedno je dobro poiskati nasvet strokovnjaka. Vprašajte prodajalca, ali lahko vozilo odpeljete k svojemu mehaniku na pregled. Morda vas bo to stalo nekaj dodatnih evrov, vendar bi vam to lahko na dolgi rok prihranilo veliko več. Še enkrat, če vam prodajalec zavrne to možnost, raje odstopite od posla.

Se lahko pri ceni še kaj dogovorimo?

Ko se resno odločite za nakup vozila, je čas za pogajanja o ceni avtomobila s trenutnim lastnikom. Ko greste v prodajalno, da bi kupili nov avto, barantate in ni razloga, da ne bi od prodajalca zahtevali, da dobi manj za rabljen avto.

Prodajalci, zlasti trgovci z avtomobili, pogosto postavijo ceno vozila nekoliko višje od tiste, ki bi jo želeli dobiti, da si zagotovijo nekaj manevrskega prostora. Najslabše, kar se lahko zgodi, je, da oseba reče ne. Vi ste v položaju moči, saj mora prodajalec prodati vozilo.

Poskusite začeti pri 10 % nižji ceni od postavljene cene in se nato pogajati o končni ceni.

Postavljanje teh pomembnih vprašanj je lahko težavno, vendar se splača biti radoveden pri nakupu rabljenega avtomobila. Kasneje vam prihrani veliko glavobolov in vam da nekaj dragocenega miru.

Avtor: M.B.

Vir: autolist.com