Nova raziskava je dokazala, da veliko staršev med vožnjo ne skrbi dovolj za svojo varnost in za varnost svojih otrok. S tem jim dajemo zelo slab zgled.
Zamislite si primer: sedite v avtu, na semaforju pa gori rdeča luč. Medtem, ko hitro preverjate svojo e-pošto, neodgovorjene klice, sms sporočila se prižge zelena luč. Niste je opazili voznik za vami pa vam že nervozno trobi ob vsem tem pa poleg vas sedi 15-letnik, ki vam pravi, da odložite telefon in glejte na cesto. Sicer nikomur nič hudega, vendar vseeno neprijetno za voznika za vami, ki se mu je morda mudilo domov.
Vsi smo ujetniki digitalne dobe in to je neizbežno. Ob vseh dolžnostih, ki jih imamo v službi in tudi doma, enostavno ne najdemo vedno dovolj časa da se vsemu posvetimo 100 odstotno. To pa nikakor ni izgovor niti opravičilo, da lahko na mobilniku urejamo stvari, poleg nas pa sedi otrok, ki vse to še kako pozorno spremlja in opazuje.  Nekako nam je vsem postalo nagonsko, da kadarkoli zazvoni ali zabrni telefon, že posegamo z rokami na vse strani in iščemo najhitrejši način, da bi se čim prej oglasili.
zgled
pexels.com
Opravili so raziskavo, kjer so vključili 2.500 najstnikov in 1000 staršev. Rezultati so bili nadvse zaskrbljujoči. Namen raziskave je opozoriti ljudi in jih ozavestiti o pomembnosti varnosti na cesti.
Poglejmo kaj so povedali rezultati raziskave:
Polovica staršev je že zavestno poslala sms sporočilo med vožnjo svojemu najstniškemu otroku, ki je prav tako za volanom. Približno tretjina njih želi odgovor, še preden otrok sploh prispe na cilj.
Več kot polovica vprašanih staršev med vožnjo uporablja različne aplikacije. Tretjina najstniških otrok je prosila svoje starše naj to ne počno med vožnjo. 95% najstnikov se zaveda da je uporaba aplikacij med vožnjo smrtno nevarna, a jih večina to še vedno počne.
62% staršev priznava, da med vožnjo na telefonu pregledujejo neodgovorjene klice in opravljajo pogovore. Bodisi to počno z držanjem telefona, na slušalkah ali pa preko prostoročnega klicanja.
75% najstnikov je svoje starše že videla to početi med vožnjo in kar 50% je takih, ki so svoje starše že prosili naj to ne počnejo medtem, ko vozijo avto.
zgled
thesun.co.uk
Če pogledamo še nekaj zanimiv rezultatov:
45% staršev vozi hitreje kot to dovoljuje omejitev in polovica otrok jih je opozorilo naj upočasnijo.
Tretjina staršev je priznala, da včasih vozijo tudi utrujeni in zaspani in tretjina otrok jih je opomnila na to, da naj ne vozijo če so za to preutrujeni.
25% staršev vozi zelo agresivno in kar polovica otrok jih je prosila naj to ne počno.
Kar zaskrbljujoče številke mar ne? Ne pozabite, vaš otrok bo ne glede na to koliko je star, pozoren na vsak vaš gib in vsako podrobnost. Starši se morajo veliko pogovarjati s svojimi otroci o pravilih in kulturi na cesti. Če tudi se komu zgodi kak neljub primer, ga morajo znati rešiti odraslo in odgovorno. Bodite odkriti in transparentni s svojimi otroci. Naj vedo, da tudi vi storite napako in je ne poskušajte prikriti. Govorite z njim o napakah in ga naučite naj se naslednjič, ko bo sam, odzove bolj odgovorno in pametno. Dajte mu tudi vedeti, da vsako dejanje prinaša posledice in da so le te lahko zelo hude, če se ne držimo pravil na cesti.
Bodite dober vzor svojemu otroku! Pravila so pravila in veljajo za vse enako. Moramo biti dovolj odrasli in odgovorni da se določenih stvari vzdržimo. Ne pozabite, vaš otrok vas vedno opazuje. Poskrbite, da bo imel za videti nekaj iz česar se bo lahko naučil kaj pametnega.

 

V komentarje zapišite ali se tudi vi ob prisotnosti otrok v avtu poslužujete elektronskih naprav…