Temperature so se povzpele nad 10 stopinj Celzija, zato je že bilo slišati prve vžige motorjev. Najbolj zagrizeni motoristi so že zapeljali svoj jekleni konjiček iz garaže. Ampak ne kar takoj na motor, spodaj si preberite nekaj nasvetov.

Pretekli vikend smo bili tudi priča prvi razburljivi tekmi prvenstva Moto GP, kjer je po hudem boju z Marquezom v zadnjem krogu, prvi čez ciljno črto pripeljal Dovizioso, znan kot Dovi. Medtem, ko se je Rossi zadovoljil s tretjim mestom, ki po njegovem mnenju ni imel dovolj priložnosti za napad. Vsak zvok motorja pa tudi če po televiziji premami večino motoristov, da bi vžgali lasten motor ter se zapeljali na cesto za obuditev vseh cestnih doživetij. Vendar dragi motoristi, ne takoj na cesto, spodaj si preberite nekaj korakov, preden zajahate jeklenega konjička.

Dovizioso in Marquez na prvi MotoGP dirki v sezoni 208/19
@motogp

 

Opozorilo o ponovni udeležbi motoristov v prometu je namenjeno vsem udeležencem v prometu, ker so motoristi žal še vedno ena izmed najbolj izpostavljenih skupin udeležencev v cestnem prometu. Previdnost, strpnost in dosledno spoštovanje cestnoprometnih predpisov seveda velja tudi za motoriste, ki zaradi spomladanske navdušenosti prehitro sedejo na motor.

4 nasveti pred začetkom motoristične sezone

1. Telesna pripravljenost motorista

Ob začetku nove motoristične sezone so vse sposobnosti motorista ponovno na preizkušnji. Vsekakor priporočam, da se motorist ustrezno pripravi tako fizično kot psihično. Motoristom bi svetovala, da se posvetijo krepitvi kondicije in mišičnih skupin, s katerimi upravljate motor. Nikakor pa ne smete pozabiti na popolno motoristično opremo, ki naj vas spremlja tudi, ko se odpravite na krajšo pot.

2. Tehnični pregled motorja

Tudi vaš jekleni konjiček potrebuje ustrezno pripravo oz. pregled. Pregled motorja naj vsebuje: pregled starosti pnevmatik, zavorni sistem z zavorno tekočino, svetlobna telesa in ostale mehanske dele. Če vam to ne gre od rok, je najbolje, da vozilo odpeljete na servis.

Zadnja guma motorja
@freepik

3. Prva krajša vožnja

Za prvo vožnjo priporočam vožnjo na bencinski servis. Tam preverite ustrezno napolnjenost pnevmatik in preverite tudi svoje prve občutke na jeklenem konjičku. Naj ne bo odveč zapeljati kakšne ”osmice”.

4. Obisk delavnice varne vožnje

»Agencija za varnost prometa vsem voznikom motoristom priporoča, da se večkrat udeležite dodatnega usposabljanja in kondicijskih voženj, ter da se dodatno poučite o največjih pasteh za motoriste: polaganje ovinkov, prehitra vožnja, izsiljevanje prednosti, nečisto cestišče, mokro in vlažno cestišče itd.« Torej priporočljivo je, se udeležiti varne vožnje enega izmed motorističnih klubov ali Policijske uprave. Tam boste resnično preizkusili vse vaje in ponovno dobili občutek za manevriranje motorja. Ga. Drole, Vodja Sektorja za odnose z javnostmi Policije, nam je sporočila, da so varne vožnje Policijskih uprav po Sloveniji še v pripravi in datumi bodo kmalu znani ter javno objavljeni.

Spodaj smo za vas našli nekaj terminov varne vožnje pred začetkom motoristične sezone:

Pomlad se še kar upira, ker nas je še v marcu presenetil sneg na cestah, vendar tudi danes lahko naredite nekaj za kondicijo ter tehnično pregledate motor. Vsekakor pa priporočam, da počakate, da naši DARS-ovci počistijo pesek iz cest, ker je slednji velikokrat kriv za zdrs prvih motoristov na cesti v novi sezoni.

Pa naj se vas sliši!