Najvišja stolpnica na svetu, Burj Khalifa v Dubaju, je s svojimi 828 metri višine znana po celem svetu. Vendar pa je v arhitekturnem svetu trenutno prav tako zanimiv trend gradnje lesenih nebotičnikov. Najvišji primer take konstrukcije je Ascent Tower v Milwaukeeju, v ZDA. Trenutno zaseda naziv najvišje lesene zgradbe na svetu.

Ascent Tower: Značilnosti in arhitektura

Ascent Tower, ki ga je zasnoval arhitekturni studio Korb+ Associates Architects, meri impresivnih 86,6 metra v višino in ima 25 nadstropij. Zgradba, ki so jo odprli julija 2022, ima betonske temelje, dvigalo in stopniščne jaške. Preostala konstrukcija pa je izdelana iz križno lepljenega lesa in lepljenega lesa.

Nebotičnik so zgradili v slabih dveh letih po tem, ko so avgusta 2020 zgradili temelje. Posebnost te stavbe je njena biofilna zasnova, ki poudarja uporabo naravnih materialov, kot so les, izdelki, ki imajo naraven videz ali sestavine.

Funkcionalnost in okoljski vpliv

Ascent Tower ni le arhitekturni čudež, ampak ponuja tudi raznoliko funkcionalnost. V njegovem vznožju se nahaja šestnadstropni podij, v katerem so maloprodajni in gostinski prostori, pa tudi parkirišče in preddverje. V zgornjih 19 nadstropjih se razprostirajo stanovanja in se zaključijo z zgornjim nadstropjem, ki ima steklena okna od tal do stropa in dva krova.

Po besedah direktorja arhitekturnega studia, Jasona Korba, so zunanje obloge stavbe skoraj v celoti obdane s steklenimi okenskimi stenami in različnimi kovinskimi ploščami.

Poleg vrhunske estetike lesa, les v Ascent Towru pomaga zadržati količino CO2, enakovredno, kot bi letno odstranili 2400 avtomobilov s cest. To prispeva k pomembnemu zmanjšanju ogljičnega odtisa. Z uporabljenimi materiali pa so prihranili za približno 3 – 4 mesece tudi pri času gradnje.

Prihodnji projekti lesenih stavb na svetu

Svet za visoke zgradbe in urbani habitat je Ascent Tower potrdil kot najvišjo leseno stavbo na svetu, pa tudi kot najvišjo leseno-betonsko hibridno stavbo na svetu. Ta naziv je prevzel prejšnjemu najvišjemu lesenemu stolpu Mjøstårnet na Norveškem, ki sega 85,4 metra visoko.

Vendar je za pričakovati, da bo kmalu tudi Ascent Tower naletel na konkurenco. Arhitekturni studio Schmidt Hammer Lassen načrtuje gradnjo 100 metrov visokega stanovanjskega bloka v Švici, ki naj bi postal najvišja lesena stavba na svetu. Dokončana naj bi bila predvidoma leta 2026.

Prav tako kanadski studio Icon Architects razvija načrt za 31-nadstropno stolpnico v Torontu, ki naj bi s svojimi 90 metri postala najvišja lesena zgradba v Severni Ameriki, če bo projekt dokončan.

Avtor: M.B.

Vir: dezeen.com