Nova metoda zdravljenja je pripeljala znanstvenike korak bližje k zdravljenju možganskih bolezni, kot sta Alzheimerjeva bolezen in tumorji. Vendar znanstveniki menijo, da bi ta metoda lahko pomenila še veliko več.

Znanstveniki z Imperial College London so odkrili prelomno novo medicinsko tehniko, ki prinaša neomejene možnosti za boljše zdravljenje Alzheimerjeve bolezni, tumorjev in drugih možganskih bolezni. Nova metoda vključuje vbrizgavanje zdravil v možgane. Poleg tega, da preprečuje nastanek bolezni, ugotavljajo, da tudi zakasni staranje možganov in zmanjša izgubo spomina, ki je posledica staranja.

Boljša prihodnost za zdravljenje Alzheimerjeve bolezni

Večina možganskih bolezni trenutno ni ozdravljivih. Po vsem svetu živi okoli 55 milijonov ljudi z Alzheimerjevo boleznijo, ki je najpogostejša oblika demence. Gre za posledico strukture v naših možganih, imenovano krvno-možganska pregrada (BBB). Ta ščiti nevrone v možganih tako, da deluje kot stena pred škodljivimi toksini in patogeni.

Toda ta ovira močnim zdravilom preprečuje, da bi dosegla mesta, ki jih potrebujejo. Pogosto zato, ker so molekule zdravila prevelike, da bi ovire lahko prešle. Celo manjše molekule težko prodrejo.

Dr. Sophie Morse je raziskovalna sodelavka na področju bioinženiringa pri Imperialu in glavna avtorica nove raziskave, ki je bila objavljena v Nature Scientific Report. Študija razkriva, kako so s kombinacijo ultrazvoka in mehurčkov začasno odprli oviro v možganih, da so omogočili prodor zdravilom.

Slika je simbolična.

Nova metoda vnašanja zdravil bi lahko povečala učinkovitost obstoječih zdravil za Alzheimerjevo bolezen. Prav tako bi lahko ponovno uvedli zdravila, ki so bila neuspešna v preteklih kliničnih testiranjih, ker niso dosegla možganov. Lahko pa bi s tem ustvarili nova zdravila kot dopolnitev nove metode. Med možnostmi, ki izhajajo iz te nove metode, bi lahko bil tudi način za odložitev staranja.

Kako deluje nova metoda vbrizgavanja zdravil?

Dolgovalovni ultrazvok se že uporablja za motnje BBB in dovajanje zdravil v možgane za zdravljenje možganskih bolezni. Vendar pa ima lahko dolgovalovni ultrazvok negativne stranske učinke, saj odpira pregrado BBB za dalj časa (24 do 48 ur), kar omogoča nevarnim toksinom, da tečejo v možgane.

Morse in njena ekipa znanstvenikov so ugotovili, da uporaba ultrazvoka pri nižjih frekvencah manj pritiska na imunski sistem. Opazili so odpiranje in zapiranje pregrade v rekordnem času (10 do 20 minut), kar pomeni štirikrat manj neželenih toksinov.

Znanstveniki v krvni obtok vbrizgajo mehurčke, ki vsebujejo neškodljive pline. Nato začnejo na prizadetem območju izvajati nizkofrekvenčni ultrazvok. Ko mehurčki dosežejo to območje, se razširijo in skrčijo, kar potiska stene krvne žile navzven. To ustvari začasno vrzel pri pregradi, skozi katere lahko prodrejo molekule zdravila. To prikazuje spodnji video:

Nova raziskava je ugotovila, da metoda odstrani 50 odstotkov Alzheimerjeve bolezni v samo dveh mesecih. Brez tega zdravljenja bi obloge sčasoma povzročile izgubo spomina z uničevanjem nevronov, ki jih obdajajo.

Vdor v možgane za upočasnitev staranja

Raziskovalna skupina namerava uporabiti novo tehniko za odložitev staranja v možganih. »Sliši se zelo znanstvenofantastično, a teorija obstaja in mora delovati. Zato jo moramo le preizkusiti in dokazati, da deluje,« je povedala Dr. Sophie Morse za BBC Science Focus.

V teoriji bi lahko uporabili odprtine v pregradi za simulacijo možganskih imunskih celic. To bi utrujene celice opozorilo na neželene snovi. Postopek lahko nato spodbudi imunske celice, da se otresejo morebitnih oblog, ki začnejo nastajati, nato zajamejo slab material in ga razgradijo. To bi preprečilo nastanek Alzheimerjeve bolezni in celo tumorjev.

Morse si predstavlja, da bi lahko bolniki v prihodnosti dosegli določeno starost, ko bi lahko začeli z rednimi zdravljenji za preprečevanje bolezni možganov. Tako zdravljenje bi trajalo le nekaj minut.

Avtor: M.B.

Vir: sciencefocus.com

Vir slik: Freepik