Zaradi splošne razširjenosti tehnologije zaslona na dotik, smo ga res vzeli za samoumevnega.
zaslon na dotik
pexels.com
Takšni zasloni so danes povsod, ampak kako delujejo? Preprosta razlaga je, da dotična površina nosi majhen električni naboj in ko z dotikom zmotimo ta naboj, ko se s prstom dotaknemo površine, lahko računalnik ugotovi kje smo se dotaknili, kje je bil spremenjen ali izgubljen naboj.
Ta tehnologija se razvija in postaja vsak dan bolj natančna, zdaj pa se približujemo točki, kjer lahko skoraj vsako površino spremenimo v “touch screen” napravo občutljivo na dotik. Znanstveniki na Carnegie Mellon Univerzi so ugotovili, kako spreobrniti skoraj vsak predmet v zaslon na dotik, z uporabo prevodne sprej barve. Poglejte si v video in primer uporabe.
Nove tehnologija imenovana Electrick, deluje zelo podobno kot vrsta zaslona na dotik, ki smo ga že navajeni. Vse kar moramo storiti je, da prekrijemo predmet s prevodno sprej barvo, ki omogoča površini prevajanje in izvajanje majhne količine električne energije (kot pri procesu električnega polja tomografije). Nato elektrode postavimo po robovih površine predmeta, da lahko zaznajo, kdaj in kje je prst ali dotik zmotil napetost. Ta metoda ni tako natančna kot zaslon na vašem telefonu, toda znanstveniki so testirali tehniko na kitari in možganov iz bonbonov in ugotovili, da je dotik mogoče poiskati v centimetrih natančno.
Ta tehnologija je še vedno zelo nova, vendar se zdi, kot da so možnosti neskončne.
Kakšne vrste aplikacij si lahko zamislite z Elecktrickom? Katere predmete bi vi spremenili v zaslon na dotik?