NFT-je ali “nezamenljive žetone” ste gotovo že opazili. Pa veste, kaj točno to pomeni. NFT-ji so ena od priljubljenih tem na internetu, saj so zvezdniki navdušeni nad njimi, drugi z njimi služijo milijone, medtem ko se nekateri sprašujejo, ali gre le za en velik prevarantski trik.

V resnici so NFT-ji prisotni že leta, vendar so šele v zadnjih letih eksplodirali v svetu digitalne umetnosti. Kaj točno je NFT? Bi ga morali dejansko kupiti? Ali ostanejo za vedno? O tem pa v nadaljevanju članka.

Kaj so NFT-ji?

NFT je kratica za nezamenljivi žeton (NFT – Non-fungible tokens) in je sestavljena iz dveh besed – »nezamenljivo« in »žeton«. Kot pojasni dr. Merav Ozair, strokovnjakinja za blockchain tehnologijo in profesorica finančnih tehnologij na Retgers Business School: »Nezamenljivo je vse, kar je edinstveno. Slika, kot je Mona Lisa, ki jo vidite v muzeju, ali pa v digitalnem svetu video, ki ga ustvarite, tvit ali kos digitalne umetnine.«

Slika je simbolična.

Beseda ‘žeton’ se nanaša na njegov digitalni obstoj in dejstvo, da je zaščiten z uporabo blockchain tehnologije. NFT je torej preprosto digitalno sredstvo, ki ga poganja blockchain tehnologija, in teh podatkov praktično ni mogoče spreminjati ali reproducirati.

Medtem ko je najpogostejši primer NFT-jev danes digitalna umetnina, je to lahko tudi cela vrsta stvari: GIF-i, pesmi, videoposnetki, tviti, digitalne preobleke za igre ali celo posnetki glave Williama Shatnerja (Ja, to je NFT, ki ga lahko kupite.).

Zapisani ste kot lastnik tega izdelka v ekosistemu NFT-jev na enak način, kot bi bili lastnik fizične slike, vinilne plošče ali pesmi, ki jo imate samo vi.

Kako delujejo NFT-ji?

Tukaj se stvari nekoliko zapletejo. NFT temeljijo na dveh delih tehnologije – blockchain in kriptovalutah.

Blockchain je izraz, ki ste ga verjetno že slišali, saj se je hitro uveljavil v digitalni dobi. Blockchain je porazdeljena digitalna knjiga ali drugače povedano, skupna elektronska zbirka podatkov.

Oglejte si video s kratko razlago delovanja blockchain tehnolgoije (v angleščini):

Podobno je kot pri storitvi Google Drive ali Dropbox, vendar z razliko, da vanj lahko le dodajate, ne morete pa ničesar odstraniti ali urejati. Ne obstaja le en sam blockchain, ampak jih je veliko in vsak deluje nekoliko drugače.

Za nakup NFT-jev potrebujete kriptovaluto. To je običajno tista, imenovana Ether, ki uporablja Ethereum blockchain omrežje. Vendar pa obstajajo tudi druge digitalne valute na različnih blockchain omrežjih, ki jih je mogoče uporabiti odvisno od tega, kje kupite svoj NFT.

Ko porabite svoj Ether za NFT, se vaš nakup zabeleži v blockchain omrežju. Ker nihče drug tega ne more spremeniti, obstaja jasen dokaz, da ste lastnik NFT, v tako imenovani »pametni pogodbi«. Del podatkov, ki prikazuje lastništvo, je, kako je bilo preneseno, licenčnina in prikazuje tudi druge ključne dele informacij.

Slika je simbolična.

Kje lahko kupite NFT?

Torej imate nekaj kriptovalute Ether ali druge, kam greste po nakupih? Na žalost je svet NFT-jev in kripto borz nekoliko podoben Divjemu zahodu. Obstaja le nekaj legitimnih mest, kjer lahko opravite nakup brez tveganja.

Najbolj znana platforma se imenuje OpenSea. Tam je bilo naloženih in kupljenih večina NFT-jev, ki ste jih videli v medijih. Prav tako je ena izmed borz z največjo podpro in regulacijo.

Treba je omeniti, da je tako kot pri fizični umetnosti: NFT je vreden le toliko, kot je njegova zaznana vrednost, ki se lahko dramatično spremeni. Torej, če danes kupite umetniško delo NFT za 1000 funtov, to morda jutri ne bo več veljalo.

Ali vam NFT podeli avtorske pravice?

Ko kupite NFT, morda ne boste kupili popolnega lastništva tega izdelka. Res, da postanete lastnik v smislu, da je zdaj vaša last in lastništvo je v blockchainu sledljivo, vendar to ni vedno povezano z avtorskimi pravicami.

To pomeni, da morda nimate dovoljenja za reproduciranje izdelka – na primer, da ga natisnete na majico.

Natančne pravice za vsak NFT so odvisne od pametne pogodbe, ki se uporablja, vendar pa je to vprašljivo. Če kupite sliko, ali imate avtorske pravice? Ali lahko trdite, da ste slikar? Verjetno ne. Ste pa lastnik in ista ideja je pri NFT.

Vendar to ne pomeni, da z NFT-jem ne morete zaslužiti, tudi če ga niste ustvarili ali nimate avtorskih pravic. Če ste njegov lastnik, ga lahko prodate. Kot primer pri fizični sliki, ko jo enkrat kupite, je vaša lastnina in lahko jo tudi prodate.

Ali so NFT-ji prevara?

Čeprav osnovni koncept NFT-ja ni prevara in je velika večina povsem zakonitih, to še ne pomeni, da so vsi varni. Tehnologija, ki stoji za NFT-ji, je nova in nekoliko zapletena. Obstajajo posamezniki, ki želijo izkoristiti to zmedo.

»Če ne razumete tehnologije, ki stoji za njo in kaj vam lahko ponudi, lahko zlahka dobite napačen vtis. Zlahka se zdi, da so vse prevare in goljufije, vendar je to isto, kar so na začetku ljudje govorili o internetu,« pravi Ozair. »Ljudje pravijo, da je to modna muha in trik. Seveda je nekaj od njih prevarantskih in to me ne bi presenetilo. Toda ljudje ne bi smeli dobiti napačnega vtisa. Vrednost te tehnologije je tukaj, pomembno jo je le razumeti.«

Če nameravate kupiti NFT, morate najprej opraviti veliko raziskav. Preverite platformo, na kateri kupujete, zbirko, ki je del tega, in pravice, ki jih imate z NFT-jem. Pomembno je tudi upoštevati, da je vrednost NFT špekulativna. Tisto, kar vi smatrate za dobro ceno, morda ni isto za druge in vrednost lahko pade.

Zakaj se lahko uporablja NFT in kakšna je prihodnost?

Trenutno gre za večino primerov, ki jih zasledimo v medijih, za umetniške NFT-je. To so lahko slike, ilustracije, GIF-i ali druge umetnine, ki so jih ustvarili ljudje, vendar to ni edina oblika, ki jo lahko ima NFT.

»Moč NFT-jev je avtentičnost. Če pomislite, vse v gospodarstvu temelji na transakcijah, tudi e-pošta, plačila ali pošiljanje denarja, vse to so transakcije in da so uradne, morajo biti overjene,« pravi Ozair.

»V tradicionalnem svetu uporabljamo vse vrste posrednikov, da to deluje, ne glede na to, ali ste umetnik, ki poskuša dobiti potrditev, da je vaše delo original, ali banka, ki izvaja plačilo, ali poročne listine – vse te situacije potrebujejo tretjo osebo, da potrdi njihovo avtentičnost.«

Čeprav se NFT-ji trenutno večinoma uporabljajo za umetnine in spominke, Ozair vidi prihodnost, v kateri se večinoma uporabljajo za preverjanje pristnosti transakcij, s čimer prihranijo denar, čas in zmedo.

Ali so NFT-ji škodljivi za okolje?

Na žalost večina NFT-jev predstavlja veliko ekološko obremenitev.

»Ethereum porabi več energije kot Nizozemska. Več kot 100 TWh na leto. Blockchain ima večji ogljični odtis kot Singapur, okoli 50-60 milijonov ton CO2 na leto. To je skoraj dvakrat večje onesnaževanje od največje evropske elektrarne na premog (Belcatow Poljska),« pravi dr. Pete Howsen, višji predavatelj na Univerzi Newcastle iz Northumbrije.

»Vemo, za koliko energije je odgovoren vsak posamezen NFT, saj vemo, koliko transakcij poteka na blockchain omrežju Ethereum. To je 115,07 kg CO2 na transakcijo. Če bi gledali 20.000 ur YouTuba, bi ustvarili manj CO2, kot če bi enkrat kupili ali prodali NFT. Ta posamezna transakcija bi zahtevala enako količino energije, kot jo povprečno gospodinjstvo v Britaniji porabi v dveh tednih.«

Vendar to ne pomeni, da NFT-ji ne morejo postati bolj prijazni do okolja. »Dogaja se premik k izkoriščanju zelene energije, kot sta sončna ali vetrna energija. Že nekaj časa poteka prehod od dokazila o delu k dokazu o deležu. Ta dva dejavnika, skupaj z manj energijsko intenzivnimi valutami, lahko zmanjšajo vpliv na okolje,« pravi Ozair.

Dokazilo o delu in dokaz o deležu sta dva načina za preverjanje transakcij blockchain. Dokaz o delu je starejša in energetsko bolj intenzivna različica. Dokaz o deležu je novejši, manj energetsko intenziven in možnost, h kateri se seli večina kriptovalut.

Kateri so znani primeri NFT-jev?

Bilo je že veliko znanih primerov, večinoma so prišli v medije zaradi milijonov, za katere so bili prodani.

Mass Banner

Celo po standardih zapletenega sveta NFT-jev je Mass Banner edinstven predlog. Gre za en sam NFT, ki je bil razdeljen na 266.445 delov. Te dele je kupilo približno 30.000 kupcev, kar pomeni, da noben posameznik ni lastnik projekta. Vendar pa bi bil to v skupni vrednosti 91,8 milijona dolarjev najdražji NFT do zdaj, če bi deset tisoč kupcev zbralo vse svoje dele.

The First 5000 days

Eno najbolj znanih umetniških del NFT je The First 5000 Days, delo digitalnega umetnika, znanega kot Beeple. Leta 2021 so ga prodali za 69 milijonov dolarjev, kar ga je takrat uvrstilo med tri najvrednejše živeče umetnike.

Beeple je več let vsak dan ustvarjal digitalno sliko. Ta projekt je združil v eno sliko in jo poimenoval The First 5000 Days, ki jo je prodal kot NFT.

Bored Ape Yacht Club

Eminem, Jimmy Fallon in Paris Hilton – so vsi lastniki Bored Ape Yacht Club NFT. Gre za zbirko 10.000 slik, ki je sestavljena iz različnih opic, vsaka s svojimi oblačili in slogi, da ostanejo edinstvene. Če jo želite dobiti, boste morali plačati vsaj nekaj sto tisočakov, cena pa še naprej raste.

Axie Infinity

Igra Axie Infinity se je od svojega nastanka popolnoma razplamtela. Prinaša tako elemente kriptovalut kot tudi NFT-jev in je eden bolj edinstvenih primerov te tehnologije.

V igri lahko kupite Axie-je, to so majhna bitja, ki jih uporabljate za bojevanje, gradnjo in lov. Vsak Axie je NFT in prodali so se tudi za do 800.000 dolarjev. Igralci lahko z igranjem igre zaslužijo denar, nekateri pa si z njo celo ustvarjajo poklicno kariero.

NFT-ji so vsekakor vznemirljiva tehnološka in umetniška inovacija, ki odpira številne nove priložnosti. Če razmišljate o vstopu v svet NFT-jev, bodite raje bolj pazljivi in opravite temeljito raziskavo o tem, kaj in kje kupujete, da boste seznanjeni s tveganji. Čas pa bo pokazal, ali bodo NFT-ji oblikovali trajne spremembe v načinu, kako razumemo lastništvo in avtentičnost v digitalnem svetu, ali pa bodo ostali le zgodovinski fenomen.

Avtor: M.B.

Vir: sciencefocus.com